Hanna Rosin: Začenja se obdobje vladavine žensk!

Avtorica knjige 'The End of men' Hanna Rosin trdi, da trenutno živimo v svetu, kateremu vladajo ženske. Ne verjameš? Beri dalje ;)

Hanna Rosin: Začenja se obdobje vladavine žensk! (foto: shutterstock) shutterstock
23. 11. 2012

Pred tremi desetletji je bila res naloga več kot polovice žensk, da so skrbele za otroke in gospodinjstvo, moški pa je bil tisti, ki je hodil v službo in služil denar. Danes ženske na vodilnih položajih niso več eksotika, ampak nekaj običajnega, čeprav bi si želeli, da bi jih bilo še več, zlasti v slovenski politiki.

Mit o matriarhatu, politično-socialni ureditvi skupnosti, kjer je najvišja oblast v rokah družinskih mater, je eden od najstarejših izumov patriarhata. V zgodbicah o primitivnih kraljicah bojevnicah, prsatih božanstvih in amazonkah ne obstaja niti en dokaz, da so te vladarice in močne ženske v resnici obstajale.

Večina antropologov o njih govori kot o izmišljenih zgodbicah, ki so si jih izmislili moški, da bi pač opravičili svojo dominacijo. Zelo pomembna stvar pri vseh teh zgodbicah je, da so bile vse te ženske polne napak in grozot, tako da si nihče ni niti želel, da bi ženske prevzele oblast. In zato imamo že več stoletij patriarhat.

The End of Men: And the Rise of Women je le še ena verzija stare zgodbe, a z malim preobratom: ona namreč trdi, da bomo kmalu živeli v popolnem matriarhatu. Po njenem mnenju so največje žrtve recesije moški, saj se niso sposobni prilagoditi manj dobrinam in ugodnemu življenju. Kar velik odstotek moških v razvitem svetu je praktično čez noč izgubil moč, pri financah in posledično tudi pri kakovosti življenja. Še pred meseci močan, samozavesten moški, ki je imel pod seboj nekaj deset ljudi, danes ves dan leži v stari trenirki pred televizijo in zdolgočaseno preklaplja kanale.

Ženske so vendarle izkoristile svojo priložnost med ekonomskimi spremembami in počasi, a sila spretno prevzele kar nekaj krmil v podjetjih in tudi vodenje nekaterih držav. Rosinova tako izpostavlja primere – Islandijo, kjer je prva dama države deklarirana lezbijka, pa Brazilijo, kjer 80 odstotkov visoko izobraženih žensk cilja na najboljša poslovna mesta, a tudi Ruando, kjer je v parlamentu več žensk kot moških.

Ali prihaja konec dominacije moških?

Hanna Rosin popolnoma verjame v to. Vse tisto, o čemer so revolucionarne feministke le sanjale, se danes že dogaja. Pred našimi očmi.

Moški izgubljajo avro nepremagljivosti, ženske po vsem svetu čutijo svojo moč in neverjetno ranljivost moških. Počasi dominirajo v poslu, pri izobrazbi, pri gospodinjstvu in celo v ljubezni in zakonu. Če ste mislili, da pri seksu brez omejitev in v norih zabavah uživajo le mladi moški, potem dobro premislite še enkrat. Rosinova trdi, da so zdaj glavne 'na sceni' ženske.

Danes imajo samske, samostojne ženske pravo železno srce, znajo osvojiti moškega, a ga z največjo lahkoto tudi zavržejo. Moške imajo za seks in pri nobeni zvezi ne sme trpeti njihova kariera. No, seveda ne smemo pretiravati, ženske si še vedno v svojem življenju želijo ljubezni.

A da bi ta zgodba imela protiutež, je svojo tezo in tudi uspešnico na trg poslala avstralska avtorica in psihoterapevtka Christina Bauer – Jelinek.

Ona trdi, da smo danes priče novega ženskega gibanja z agresivnimi željami po moči.

Ta teza sloni na predpostavki, da so moški in ženske v osnovi isti in da lahko opravljajo iste naloge, da lahko enako suvereno vodijo vsa podjetja in vse države.

"No, vse te značilnosti in samozavest tako moški kot ženske dobijo z vzgojo. In danes so tudi ženske vzgojene v duhu, da zmorejo vse," pravi Jelinek, ki pa dodaja, da danes v svetu velja, da so ženske prikazane kot boljši ljudje, moški pa naj bi bili preveč agresivni in krivi za svetovno gospodarsko krizo.

Jelinkova pravi, da se moškim godi krivica, da se jih prepogosto kritizira in obsoja.

Povzeto po reviji Lisa