Feng šui in vaš delovni prostor

Se vam zdi, da v službi kljub nenehnemu trudu ne dosežete želenih rezultatov? Svoje možnosti za uspeh lahko povečate s starodavno kitajsko tehniko feng šui.

26. 9. 2002

Veliko časa preživimo v pisarni, kjer se poleg dela ukvarjamo še s številnimi pomembnimi in nepomembnimi malenkostmi. Koliko pa naredimo za to, da bi bil naš delovni prostor harmoničen in napolnjen s pozitivno energijo, ki bi nam pomagala pri doseganju boljših rezultatov? Verjetno precej manj, kot bi morale. Ravno s tem pa se ukvarjajo različne šole in smeri v feng šuiu, ki v praksi vedno znova dokazujejo svojo učinkovitost.

Kaj je feng šui?

Feng šui (v prevodu veter in voda), ki raziskuje zvezo med vidnimi in nevidnimi silami narave, temelji na dveh glavnih izhodiš čih: ljudje smo produkt in odsev okolja, v katerem živimo, prostor in predmeti pa so živi, zahvaljujoč življenjski energiji, ki se imenuje qi (izgovarja se či).

3500 let staro tehniko so na začetku uporabljali na cesarskem dvoru za povečanje moči in bogastva, danes pa se po njej ravnajo številni vrhunski poslovneži.

“S pomočjo feng šuia si lahko ustvarimo bolj harmoničen dom, dosežemo večje notranje ravnovesje in izboljšamo medsebojne odnose, zelo uspešno pa ga lahko uporabimo tudi pri vzpostavitvi spodbudnega in ubranega delovnega okolja, pa naj bo to pisarna, trgovina ali zgolj delovni kotiček v stanovanju,” nam je pojasnila ena najvidnejš ih slovenskih feng šui svetovalk Helena Golenhofen, ki se je klasičnega feng šuija učila pri številnih priznanih učiteljih v Nemčiji.

S svojim znanjem že več let uspešno pomaga ljudem pri analizi in ‘zdravljenju’ domov in poslovnih prostorov, v okviru feng šui akademije pa že nekaj časa organizira tudi raznovrstna predavanja, seminarje in delavnice (podrobnejše informacije lahko poiščete na spletnem naslovu www.fengshui-slo.com).

“Najboljše rezultate dosežemo z natančnimi individualnimi analizami, pri katerih si pomagam z izdelavo kitajskega horoskopa človeka, ki me je prosil za pomoč. Obstajajo pa seveda tudi bolj splošna osnovna pravila, s katerimi lahko vaše delovno okolje ravno tako spremenite v središče pozitivne energije in tako povečate možnosti za uspeh in srečo.”

Feng šui in služba

Seveda za vsak neuspeh ali prepir z nadrejenim ne moremo kriviti neprimernega delovnega okolja, vendar pa ta v določeni meri vpliva na naše duševno razpoloženje, delovne sposobnosti ter odnose s sodelavci in poslovnimi partnerji.

Če želite z veseljem opravljati svoje delo in naloge, morate torej pazljivo izbrati in urediti svoj delovni prostor. Seveda je stvar precej enostavnejša, če delate doma ali pa ste v pisarni sami. A ne skrbite, četudi si pisarno delite s sodelavci, lahko v njej preizkusite naslednje praktične in enostavne nasvete in pri tem ne motite svojih kolegov, prostor pa se bo vseeno napolnil z ugodno energijo.

Ureditev delovnega prostora

Svojo delovno mizo skušajte postaviti oziroma usmeriti tako, da boste dobile kar največ življenjske energije qi.

 • Miza naj stoji tako, da boste s hrbtom obrnjene proti steni. V feng šuiu prostor za vašim hrbtom namreč simbolizira želvo, ki vas s svojim trdim oklepom ščiti in daje občutek varnosti. Učinek lahko še povečate, če na steno obesite sliko z motivom, ki predstavlja nekaj trdnega v vašem življenju. Tak položaj vam istočasno omogoča boljši pregled nad dogajanjem v prostoru.

 • Ne sedite pred ali nasproti odprtih regalov, ker bodo ovirali harmonično gibanje energije po prostoru. Tudi sedenje pred oknom bo oslabilo vaš položaj.

 • Če položaja mize nikakor ne morete spremeniti, si lahko hrbet zaščitite z lončnicami na okenski polici, ustreznimi senčili, pregradnimi omarami, ali pa s špansko steno.

 • Še posebej pomembno je, poudarja Helena Golenhofen, da vrata pisarne niso za vašim hrbtom. Pozornost je v takem položaju namreč nezavedno usmerjena v dogajanje za vami, to pa negativno vpliva na koncentracijo in dobro počutje, slabši pa je tudi pregled nad dogajanjem v poklicu. Če pa ste na vodilnem položaju, na tak način nedvomno težje usmerjate podrejene.

 • Po ugotovitvah feng šuia je najbolj primerno mesto za postavitev mize na naj-daljši diagonalni razdalji od vrat. Tako imamo dovolj časa, da obiskovalca, ki vstopa v naš prostor, opazimo in ocenimo. Vendar pa morate sedeti vzporedno s steno, saj je v kotu prostora ponavadi najmanj energije.

 • Poleg želve, ki ščiti naš hrbet, sta v tako imenovani feng šui šoli oblik prisotna še tiger in zmaj, ki simbolično obdajata naš delovni prostor in ga dodatno ščitita. Vedno aktivni tiger predstavlja našo jang stran (moškost, odločnost, eksplozivno moč) in se nahaja na desni strani. Na levi strani pa je zmaj, ki je višji od tigra in ima jin značaj (ženskost, modrost, vztrajnost). Ta razmerja upoštevajte pri opremi pisarne: na levo stran delovnega prostora postavite višje predmete in pohištvo kot na desno stran. Tako bo vaš prostor optimalno zaščiten.

 • Poskrbite, da bo več praznega prostora pred vami kot za vašim hrbtom. Odprt prostor pred vašo pisalno mizo simbolizira četrto žival v šoli oblik, mitološkega ptiča feniksa, ki zbira in usmerja energijo (sveže ideje, informacije) proti vam. Predstavlja pa tudi prihodnost in pripravljenost na spremembe. Več kot dovolj razlogov torej, da mize ne postavite ob steno.

 • Feng šui odsvetuje sedenje nasproti koničastih vogalov stebrov in sten. Če se temu ne morete izogniti, postavite pred ostri rob sobno rastlino, ki ga bo omilila in spodbudila gibanje energije. Steber pred vami obenem zastira pogled in s tem pregled nad dogajanjem.

Vaša miza je vaše ozemlje

“Prav tako kot razporeditev predmetov in pohištva v prostoru je pomembna tudi ureditev delovne mize,” pojasnjuje svetovalka. S pomočjo istih pravil lahko vašo pisalno mizo spremenite v vir energije in navdiha.

 • V svoji bližini imejte vedno šopek rož ali cvetoče lončnice, saj privabljajo in osvežujejo qi.

 • Energijo boste prav tako pritegnile z ustrezno svetlobo (umetno ali naravno). Svetlobe je lahko namreč tudi preveč, še posebej na južnih legah.

 • Največja sovražnika dobrega feng šuia na delovni mizi sta nered in nečistoča. Sami morate ugotoviti, ali okrog sebe potrebujete konstruktivni kaos ali pa prazno pisalno mizo. Navadite se, da po končanem delu ali zaključenih projektih mizo temeljito počistite in odstranite nepotrebne stvari. To še posebej velja za vse tiste, ki so v stiku s strankami. Energetsko stanje vaše pisalne mize zavedno ali nezavedno vpliva na obiskovalce in njihovo počutje, s tem pa tudi na njihove odnose z vami.

 • Nered na mizi lahko povzroči nesporazume in neuglašenost med sodelavci, slabo pa vpliva tudi na vašo kariero.

Odkrijte svojo smer

V vseh do sedaj omenjenih nasvetih iz feng šuia je najpomembnejšo vlogo igralo gibanje življenjske energije qi po prostoru. S pomočjo kompas šole oziroma kua števil pa lahko določimo smeri neba, ki vam bodo prinesle boljšo ali slabšo (manj intenzivno) energijo. Upoštevamo jih pri iskanju najboljše smeri sedenja, pa tudi doma pri legi postelje. Ko boste izračunale svoje Kua število ali Kua število svojega partnerja ali sodelavca, v preglednici poiščite štiri ugodne in štiri manj ugodne smeri neba. Kua število za ženske se računa drugače kot za moške.

Za ženske:

Od letnice vašega rojstva vzemite zadnji dve številki in ju toliko časa seštevajte, da dobite enomestno število. Če ste se na primer rodile leta 1976, seštejte 7 + 6 = 13, nato pa še 1 + 3 = 4. Če ste so rodile med 1. januarjem in 4. februarjem, je potrebno zaradi začetka kitajskega novega leta temu številu odšteti 1. Dobljeni cifri nato prištejte 5 – v našem primeru je to 4 + 5 = 9. To je vaše Kua število. Kua število 5 ne obstaja, zato morate v tem primeru namesto izračunanega števila 5 v preglednici upoštevati število 2.

Za moške:

Seštevajte zadnji dve številki letnice rojstva toliko časa, da dobite enomestno število, nato pa ga odštejte od 10. To je kua število. Če dobite število 5, ga zamenjajte s številom 8, prav tako pa ne pozabite upoštevati, da se kitajsko novo leto ponavadi začne 4. februarja (v tem primeru kua številu prištejemo 1). Še primer izračuna kua števila za moškega, rojenega januarja 1971: 7 + 1 = 8, 10 – 8 = 2. Ker je rojen januarja, je potrebno prišteti število 1, torej je njegovo kua število 3.

Urša Dolinšek