Evropski poslanci za sistem jamstev za mlade

Novembra 2012 je bila stopnja  brezposelnosti med mladimi v EU v povprečju 23,7-odstotna. Mejo 15 odstotkov je presegla v vseh državah, razen v Nemčiji, Avstriji, na Nizozemskem in Danskem.

Evropski poslanci za sistem jamstev za mlade (foto: shutterstock) shutterstock
22. 1. 2013

V Sloveniji je brezposelnost med mladimi bila 23,5-odstotna, na Portugalskem, v Italiji, na Slovaškem in Latviji je dosega 30 odstotkov, v Grčiji in Španiji pa je brezposelnih kar polovica mladih.

Evropski poslanci so zato pred dnevi z veliko večino podprli resolucijo, ki poziva k oblikovanju sistemov jamstev za mlade, s katerimi bi vsi mladi po štirih mesecih brezposelnosti dobili ponudbo za delo, izobraževanje ali pripravništvo. Ministri za zaposlovanje držav EU bi se morali o njihovi uvedbi dogovoriti že februarja.

"Naš cilj ni prisilno ustvarjanje novih delovnih mest, ampak uvedba instrumenta, ki bi za mlade pomenil priložnost in preprečil še eno izgubljeno generacijo," je v razpravi poudarila poslanka Pervenche Berès (S&D, FR), predsednica Odbora za zaposlovanje in socialne zadeve.

Sistemi jamstva za mlade naj bi vsem Evropejcem, mlajšim od 25 let, in novim diplomantom, mlajšim od 30 let, zagotovil, da bi najkasneje po štirih mesecih brezposelnosti dobili kakovostno ponudbo za zaposlitev, možnost nadaljnjega izobraževanja ali pripravništvo.

Več o tem na spletni strani www.europarl.europa.eu

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri