Evropska podjetniška kultura

Ker so narodi v dobi spletnega poslovanja povezani bolj kot kadarkoli prej, je prav, da poznaš osnove poslovnega bontona, v katerega spada tudi pomemben podatek o navadah drugih evropskih narodov.

11. 11. 2010

Preden greš na poslovno pot v tujino ali pa sprejmeš poslovne goste iz tuje države, se pozanimaj, kako se moraš v družbi poslovnih partnerjev obnašati, da ne bi koga po nepotrebnem užalila.

Striktno posel

Nemce in Avstrijce očaraj s svojim odločnim nastopom in samozavestjo, osredotoči se na posel in nikar ne sprašuj o zasebnih stvareh.

Namig: Pri nagovarjanju vsakič ne pozabi na gospod/gospa, prav tako se izogibaj tikanju.

Sklepanje posla v objemu doma

Italijani bodo na tebi najprej opazili urejenost, takoj za tem pa prijaznost in upoštevanje nazivov, ki jih nosijo poleg svojih imen in priimkov. Ker so Italijani izredno družinski ljudje, naj te ne preseneti, če te bodo na poslovno srečanje povabili kar domov. V tem primeru ne pozabi na darila za gostitelja, njegovo ženo in otroke. Naslednji dan pa je pisna zahvala  za odlično pogostitev obvezna.

Namig: Če boš ti nastopila v vlogi gostiteljice, boš na poslovne partnerje naredila super vtis.

Težave z jezikom

Francoskemu poslovnemu partnerju nikoli ne predlagaj tikanja, za njih je v poslovnem svetu vikanje osnova. Ker so Francozi zelo navezani na svoj jezik, jih veliko sploh ne govori angleško, zato je prav, da se, v kolikor ne obvladaš njihovega jezika, oborožiš s prevajalcem.

Namig: Če ne znaš niti besedice francosko, se potrudi in osvoji vsaj osnove - s tem boš pokazala izredno spoštovanje.

Severnjaki

Pri skandinavskih poslovnih partnerjih se lahko sprostiš. Cenili bodo tvoje sveže ideje. Predlagaš lahko celo tikanje, a kljub temu boš morala ohraniti vljuden poslovni odnos.

Namig: Zanimivo je, da skandinavski poslovneži ne dajo veliko na poslovno modo, a kljub temu izkaži spoštovanje z dosledno izbrano obleko za poslovno večerjo.

Otoški način

Pri Angležih si nikoli ne privošči zamujanja, prav tako ne kliči naokrog pred pol deseto uro zjutraj. Očaraj jih z disciplino in organiziranostjo.

Namig: Pri vikanju vztrajaj dokler poslovni partner sam ne predlaga tikanja.

Družaben biznis

Pri sklepanju poslov z Grki se ne boš mogla odreči neformalnemu kosilu ali večerji, Grki so namreč izredno družabni in svoje poslovne partnerje radi pogostijo in se z njimi pogovorijo (in poveselijo) na štiri oči.

Namig: Če jih boš na obisku pri nas zgolj povabila na poslovni sestanek in ostala hladna kot led, bodo hitro užaljeni.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri