Evropejci bolj zaskrbljeni nad splošnim stanjem v državah kot nad osebnim

Mnenje državljanov EU glede splošnega stanja v državah se je izkazalo za veliko bolj pesimistično kot dojemanje osebne situacije.

29. 10. 2011

Kljub temu pa je glede na objavljene ugotovitve raziskave opaziti optimizem, da se bodo v prihodnjih 12 mesecih razmere izboljšale.

V primerjavi z lansko raziskavo je opazen tudi trend optimizma glede nadaljnjega razvoja na področju socialne zaščite in vključenosti.

Kar 45 odstotkov Slovencev sicer meni, da je vsakodnevno življenje enako kot pred petimi leti, 66 odstotkov pa jih pričakuje, da bodo razmere v obdobju enega leta ostale na isti ravni.

Slovenci sicer s 3,5 točke na lestvici z razponom od -10 do +10 ostajajo na povprečju držav EU (3,5 točke) glede splošne ocene vsakodnevnega življenja, so pa tokrat temu področju namenili pol točke manj kot lani.

Pod povprečje Evropske unije, ki znaša 1,5 točke, se sicer Slovenci uvrščajo pri oceni finančnega stanja v gospodinjstvih, ki so ga ocenili z 0,9 točke. Najbolj zadovoljni na tem področju so Švedi, najmanj pa Madžari.

Negativno oceno pa so državljani EU namenili splošnemu gospodarskemu stanju v svojih državah.

Medtem ko so vprašani temu področju namenili v povprečju -2,9 točke, so Slovenci stanje v državi ocenili še slabše, z -5,5 točke. To je še za 1,9 točke nižja ocena, kot jo je Slovenija temu področju namenila lani.

Izsledki razkrivajo še, da so Evropejci od vseh zajetih področij najmanj zadovoljni s tem, kako se v njihovih državah spopadajo z neenakostmi in revščino.

Temu področju so pozitivno oceno namenili le v Luksemburgu, za najmanj zadovoljne pa so se izkazali v Latviji, Romuniji, Grčiji in Litvi. Slovenija se z -2,6 točke uvršča v evropsko povprečje.