Europe Code Week: Z Ypsilon razvijalci v teden programiranja

Med 11. in 17. oktobrom bo po vsej Evropi potekal Europe Code Week - evropski teden programiranja. V Sloveniji se mu pridružuje projekt Ypsilon mladi z brezplačno šolo programiranja, ki je del širšega programa YouthSpark. Šolo programiranja bo v sodelovanju s slovenskim Microsoftom izvedlo socialno podjetje Simbioza Genesis.

Europe Code Week: Z Ypsilon razvijalci v teden programiranja (foto: profimedia) profimedia
9. 10. 2014

Evropski teden programiranja bo petnajst slovenskih znanja željnih razvijalcev aplikacij otvorilo v soboto, 11. oktobra s prvo delavnico objektnega programiranja.

Delavnice bodo v prostorih Simbioze izvajali v okviru 48-urne brezplačne šole programiranja Ypsilon mladi. Prvi del bodo namenili objektnemu programiranju ter nadaljevali z razvojem namiznih aplikacij. Šola programiranja bo potekala vse do 24. oktobra, ko bo trg bogatejši za petnajst novih Ypsilon razvijalcev. S podporo slovenskega Microsofta in Ypsilon mladih bodo tako osvojili osnovno programersko znanje.

Direktorica Simbioza Genesis, socialno podjetje Ana Pleško, se zaveda pomena izobraževanja mladih ljudi na področju računalništva in IKT veščin ter poudarja, da se vsakdo lahko nauči programiranja, razvoja aplikacij in bolj naprednejših računalniških zanj – če si to le želi. Ni lahko, potrebno je veliko truda, da potem postaneš programer/ka, vendar se tega lahko nauči vsak posameznik. To so kompetence in veščine, ki so dandanes zelo iskane in bodo prinašale nova digitalna delovna mesta.

»V Sloveniji se še vedno soočamo z visoko stopnjo brezposelnosti med mladimi. S programom YouthSpark, del katerega je tudi šola brezplačnega programiranja, si v Microsoftu prizadevamo mladim po vsem svetu pomagati pri prehodu iz šolanja na trg dela. Želimo, da so mladi čim bolje usposobljeni za delo tudi na področju tehnologije, saj se jim na ta način odpirajo vrata do sodobnih delovnih mest.«, je povedala Katra Šemrov, ki v slovenskem Microsoftu vodi družbeno-odgovorne projekte.

Cilj projekta Ypsilon mladi je različnim generacijam ponuditi možnost, da se naučijo novih znanj, ki jih lahko kasneje uporabijo za svoj osebni in poslovni razvoj.

YouthSpark s slovenskim projektom Ypsilon mladi je glavni projekt kampanje e-Skills for Jobs 2014 v organizaciji Evropske komisije. Slovenski projekt je že v mesecu marcu pričel z aktivnostmi, kot so brezplačna izobraževanja za mlade, Ypsilon Mojstri in Ypsilon Razvijalci, načrtujejo pa tudi srečanja s podjetniki in obiski podjetij.