Ergonomija delovnega mesta

Naj bo delovno mesto prilagojeno tebi in ne ti njemu!

15. 2. 2008

Da bo tvoje delo uspešno opravljeno, morajo biti izpolnjeni pogoji optimalnega delovnega mesta – torej, tvoj delovni kotiček mora biti:

1. Svetel

Da bo tvoj delovnik potekal nemoteno, mora biti tvoj delovni kot dobro osvetljen. Če v pisarni ni naravne svetlobe, mora biti umetno ustvarjena čim manj moteča – torej čim bolj podobna naravni. V primeru, da ima pisarna sončno lego in sonce sije naravnost na tvojo mizo, prosi, da na okna montirajo žaluzije.

Če delaš za računalnikom: Glede na svetlobo v pisarni je pomembna postavitev računalniškega ekrana – slednji naj bodo postavljeni pravokotno na okno, kar pomeni, da je smer pogleda v ekran vzporedna s položajem okna. S tem se bodo zmanjšali moteči svetlobni odsevi na ekranu, tvoje oči pa bodo manj napete in ob koncu delovnega dne manj utrujene.

2. Zračen

Redno zračenje poslovnih prostorov je ključnega pomena za dobro opravljeno delo, saj možgani v dobro prezračenih prostorih dobijo dovolj kisika. To je pomembno predvsem za pisarne, v katerih dela veliko število ljudi.

V primeru izrednih razmer: Pomembno je, da je v pisarni vlažilec zraka za zimo, ko je zrak zaradi kurjenja izredno suh, in klima za peklensko vroče poletne dni. Slednja mora biti v prostoru postavljena tako, da ne piha vate ali v katerega od tvojih sodelavcev.

3. Udoben

Udobje na delovnem mestu je najpomembnejše – k temu spada stol z ergonomskim naslonjačem, ki je nastavljiv po višini, da bodo tvoje noge vedno trdno na tleh in telo vzravnano, ter pravilna višina mize, ki je prilagojena tvoji telesni višini.

Čas za odmor: Kljub udobju, ki ga nudi tvoj stol, ti pripadajo kratki odmori. Če delaš za računalnikom, si privošči kratek odmor vsako uro in se sprehodi v sosednjo pisarno, do kuhinje po kozarec vode ali do stranišča.

4. Miren

Če je v pisarni hrup, lahko zahtevaš premestitev ali pa čvekajočim sodelavkam prijazno poveš, da te motijo pri koncentraciji in da je prostor za klepetalnico rezerviran na hodniku.

Za tiste, ki veliko telefonirajo: Hihitanje v ozadju, ko opravljaš pomemben telefonski pogovor, je lahko škodljivo za ugled celotnega podjetja.

5. Prostoren

Za odlaganje pomembnih dokumentov moraš imeti dovolj prostora, zato mora biti delovna površina dovolj velika.

Za pišoče in tipkajoče: Predvsem je pomembno, da je miza stabilna, sploh če imaš veliko opravka s pisanjem na roke ali hitrim tipkanjem. Majanje mize bi oviralo tvoje delo in te navsezadnje celo spravilo ob živce.

6. Organiziran

Da bo tvoje delo opravljeno kar se da hitro in kakovostno, moraš imeti svoj delovni kot popolnoma pospravljen – vsaka stvar mora imeti točno določeno mesto, da jo lahko hitro najdeš, ko jo potrebuješ.

To je nujno: Ne pozabi vsake toliko pobrisati prahu, ki se je nabral na ekranu, računalniški tipkovnici in na polici, kjer imaš spravljene vse fascikle.

7. Domač

Nota domačnosti na delovni mizi – fotografija tvojega fanta, otrok, družine, nečakov ali zadnjega dopusta v toplih krajih – bo poskrbela za tvoje boljše počutje in delovno motivacijo.

Kot v dnevni sobi: Čeprav se na delovnem mestu počutiš odlično, malice nikar ne jej za delovno mizo, ampak raje odidi v kuhinjo ali celo na zrak. Dobro bo delo tebi in tvojim možgančkom, ki bodo za nekaj minut pozabili na delovne naloge.