Dobro se spočij - nočnemu delu navkljub

Nekaterim 'dobro jutro' je za druge 'lahko noč' ...

2. 2. 2011

Nočno delo je pravi napor, saj je v nasprotju z notranjo uro.

Ponoči se namreč telo 'nastavi' na program počitka. Pri tistih, ki morajo svoj kruh služiti ponoči, pa je ravno nasprotno: podnevi, ko je naš bioritem naravnan na aktivnosti, telo sporoča le eno, in to je, da bi rado spalo.

Če delaš v izmenah, je dobro upoštevati preprosta pravila, ki bodo preprečila motnje spanja ali pa težave s srcem in ožiljem.

1 Zmerno nočno delo

Da ne bi preveč zmedla biološke ure, nikar ne delaj več kot tri noči zapored. Če je le možno, zamenjuj delovne izmene: jutranja, nato popoldanska in nato nočna izmena.

2 Razdeli dnevni spanec

Veliko ljudi, ki dela ponoči, zjutraj kar ne more zaspati. Smiselno je, da si spanec razdeliš na dva dela: prva faza zjutraj in druga popoldne ali pa zgodaj zvečer.

3 Brez kave

Strokovnjaki priporočajo, da med nočno izmeno ne piješ niti kave niti črnega čaja. Oboje lahko moteče vpliva na sprostilni spanec, ki sledi po koncu dela.

4 Umetna svetloba

Svetla umetna svetloba (svetlika za svetlobno terapijo) med nočnim delom prestavi temperaturni minimum telesa in s tem tudi točko, ko smo najbolj zaspani, tja proti dopoldnevu. V nekaterih obratih že eksperimentirajo s tako imenovanimi svetlobnimi tuši, da preženejo nočno utrujenost delavcev.

5 Sprostilni spanec

Strokovnjaki so ugotovili, da se lahko pomanjkanje spanca postopoma uravnovesi z malce razpotegnjenim sprostilnim spancem. Če si torej utrujena zaradi izmenskega dela, spi malce dlje ob dnevih, ko imaš prosto.

6 Lahka hrana

Med nočnim delom je priporočljivo, da ješ čim lažjo hrano. Zdravniki svetujejo dva lahka obroka, zadnjega proti četrti uri zjutraj.

7 Raje postelja kot kavč

Da boš lahko zaspala po nočnem delu, si moraš poiskati mirno in zatemnjeno spalno okolje. Z dremežem na zofi se ne boš dobro spočila.