Dobro premisli, preden …

Pri iskanju službe boš verjetno naletela na kup ovir, a če bi rada svoje delo spremenila v sanjsko in povrhu tudi dobičkonosno, upoštevaj naslednje nasvete.

25. 3. 2008

Kdor išče, ta najde!

Že pri iskanju zaposlitve bodi pozorna na to, kaj ti delovno mesto sploh ponuja in kakšnega človeka za delo podjetje potrebuje. Če oklevaš, ali bi bila v takšni službi sploh lahko uspešna, na delovno mesto sploh ne pošiljaj prošenj, kajti to bo le izguba tvojega dragocenega časa! Prošnjo pošlji za takšna delovna mesta, kjer veš, da bi lahko bila uspešna. Zakaj bi delala za podjetje, kjer ne boš zadovoljna ne ti ne tvoj delodajalec?

Prvi pogovor

Ko najdeš primerno delo in pošlješ prošnjo ter si sprejeta na pogovor z nadrejenimi, bodi iskrena pri odgovorih na vprašanja, ki ti jih zastavljajo. Čeprav se zavedaš, da je v igri še veliko kandidatov, ne laži – tudi drobne laži, za katere misliš, da ne bodo nikomur škodile, ohrani zase. Če ti delovno mesto ne ustreza, se ne sprenevedaj, da te zanima – povej po pravici, da si pričakovala nekaj povsem drugega in se prijazno poslovi. Če pa te delovno mesto zanima, nikar ne bodi preveč navdušena – v poslu moraš znati kontrolirati čustva!

Pred podpisom pogodbe

Izbrana si bila med vsemi kandidati in zdaj te čaka sestanek z nadrejenim o vseh podrobnostih tvojega dela. Naj ti ne bo nerodno načeti vseh mogočih tem, navsezadnje gre za tvojo prihodnost – in tvoj čas, ki ga boš preživela v službi.

Preden dokončno sprejmeš delovno mesto, se podrobno pogovori o:

  • Delovnem času: Kdaj moraš biti na delovnem mestu in kdaj lahko odideš domov.
  • Čas za malico: Koliko časa imaš za malico, kdaj in kje se lahko okrepčaš.
  • Delovne naloge: Slednje naj bodo kar se da natančno določene, to pomeni, da ti mora nadrejeni natančno povedati, kaj vse se od tebe pričakuje.
  • Delovno okolje: Povprašaj, kakšne boš imela delovne pogoje – delo v sobi s koliko osebami, če boš imela svoj računalnik, telefon … ali bo tvoje delo terensko, pisarniško, mešano … Prav tako se pozanimaj o pravilih oblačenja – če obstajajo, jih upoštevaj!
  • Zagotovljena plača: Osnovno plačo lahko določita že pred začetkom dela – tako boš vedela, koliko denarja bo delodajalec vsak mesec nakazal na tvoj bančni račun.
  • Plačilo nadur: Če boš zaradi koristi podjetja ostala v službi dlje, kot je določeno v pogodbi, se dogovori za plačilo nadur. Ne pozabita določiti vrednosti nadure – najbolje, kar v odstotkih glede na osnovno urno postavko – slednja se namreč s časom lahko tudi zvišuje.
  • Stimulacija: Vprašaj za stimulativno plačilo, v primeru, da boš prispevala k poslovni uspešnosti podjetja!
  • Ugodnosti: Glede na delovno mesto presodi, če moraš vprašati tudi za službeni računalnik, telefon ali avto … ki jih boš potrebovala.
  • Dodatno izobraževanje: Pozanimaj se, kakšne so v podjetju možnosti za dodatno izobraževanje na tvojem področju dela. Pokaži zanimanje za učenje!
  • Napredovanje: Pomembno pa je tudi, da izveš, kakšne so možnosti za napredovanje na višje delovno mesto, predvsem po kakšnem sistemu poteka napredovanje v tem podjetju.