Do konca leta bo Slovenija dobila 50 dijaških startupov

Podjetniški peskovnik Ustvarjalnik bo na 50 slovenskih srednjih šolah organiziral podjetniške inkubatorje, kjer bodo uspešni slovenski podjetniki mlade vodili do začetka čisto pravega posla – in prvega zaslužka.

22. 10. 2013

Projekt se bo sklenil s konferenco o mladinskem podjetništvu, na kateri bodo mladi svoja podjetja predstavili investitorjem. Najboljši projekt se bo imel možnost predstaviti tudi investitorjem iz ZDA, saj mu bodo omogočili brezplačen obisk Silicijeve doline.

Projekt je nadgradnja več kot pet let dolgega prizadevanja skupine mladih podjetnikov, ki so samoiniciativno začeli izvajati podjetniške delavnice na slovenskih šolah in svoje izkušnje prenašati na mlajše generacije.

"Kar se je začelo na eni šoli, na krožku, ki sta ga obiskali dve dijakinji, je preraslo v dva krožka, nato šest, lani osem, letos pa aktivnosti pripravljamo že na petdeset šolah" je povedal Matija Goljar, vodja Ustvarjalnika in prvi izvajalec podjetniških krožkov iz katerih je nastal Ustvarjalnik.

V preteklih letih so mladi ustvarjalci dosegli zavidanja vredne uspehe. Podjetja iz Ustvarjalnikovega mentorskega bazena so dosegla zmage na mnogih mednarodnih tekmovanjih, raziskava med bivšimi člani delavnic pa je pokazala, da se takorekoč vsi v prihodnosti vidijo v podjetništvu.

Najbolj odmevne Ustvarjalnikove zgodbe so bile:

  • Cyou, prvi slovenski dijaški startup
  • Linktrip in Doin'Good, zmagovalca Startup Weekenda Celovec
  • E-Beat, zmagovalec tekmovanja TechCrunch Disrupt Balkans Meetup
  • E-Beat, zmagovalec izbora najboljšega dijaškega podjetja, ki se je udeležil študijskega obiska Silicijeve doline v ZDA
  • Shakal, mobilna aplikacija, ki je kot prva Ustvarjalnikova ekipa dobila angelsko investicijo za nadalnji razvoj ideje

"Vsi ti uspehi so nastali iz bazena osmih podjetniških ekip, ki so delovale na slovenskih šolah. Letos bo takšnih ekip petdeset, zato lahko mirno napovem, da bo v Sloveniji do poletja nastalo 50 dijaških startupov. Komaj čakam, da vidim, kaj bo nastalo, ko bomo črpali talente iz desetkrat večjega števila mladih!" dodaja Matija Goljar.

Častni pokrovitelj projekta je predsednik države, Borut Pahor. Na njem sodeluje prek 50 podjetniških mentorjev, tudi samih mladih podjetnikov, ter petnajst prostovoljcev.

V Ustvarjalniku so posebej ponosni, da jih večina prihaja iz vrst bivših članov podjetniških delavnic.

Ustvarjalnik, pospeševalnik mladinskega podjetništva, je organizacija, katere cilj je promocija podjetne misli med mladimi. Ukvarja se z izvedbo podjetniških delavnic, izobraževanj in mentorstvom za mlade, ki šele začenjajo svojo poslovno pot. Septembra 2013 je bil izbran kot izvajalec projekta spodbujanja ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnoti med mladimi na javnem naročilu agencije SPIRIT Slovenija. Aktivnost je financirana s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri