Denar na faksu

Članarine, kupček obvezne študijske literature in seveda prigrizki. Uporabi teh pet nasvetov, pa bo v tvoji denarnici vedno dovolj denarja.

8. 9. 2013

Spremljaj svoje finance

To ne pomeni, da vsak dan zapišeš vse svoje izdatke, lahko pa določiš, koliko denarja želiš potrošiti za določene stvari. Za večjo pre­gled­­nost shranjuj račune in bančne izpiske!

Postavi si limit

Pri uporabi bančne kartice se lahko zelo hitro razvadiš in jo uporabiš tudi takrat, ko bi bilo bolje, da je ne bi imela s seboj (recimo po tisti usodni tretji pijači ali med razprodajami). V takšnih primerih raje uporabljaj gotovino, znesek pa predvidi vnaprej. Ne pozabi rezerve za taksi, ki te bo varno pripeljal z zabave pri prijateljih.

Naj tvoj avto počiva

Avto je za povprečnega študenta prevelik strošek, zato začni uporabljati mestni avtobus ali se na faks odpravi peš ali s kolesom. V Ljubljani imaš na voljo kartico Urbana, s katero se lahko prevažaš med mesti in po Ljubljani, brezplačno pa lahko uporabljaš tudi bicikelj. Več o tem poišči na www.jhl.si/enotna-mestna-kartica-urbana.

Knjige si raje izposodi

 Vsak profesor bi rad, da za njegov predmet kupiš po deset knjig, ki ti bodo razširile obzorja, čeprav za izpit pogosto ne potrebuješ več kot dveh ali treh. Te si pravočasno izposodi v knjižnici, najpomembnejše učbenike pa po znižanih cenah odkupi od starejših študentov.

Študentsko delo

Ne obupaj že takoj na začetku – kdor išče, ta najde. Če se le da, poišči delo na svojem študijskem področju. Morda lahko za priporočila prosiš profesorja ali kar osebno pris­topiš do ljudi, ki ti lahko pomagajo.

Pripravila: Anamarija Lukovac