Delovni načrt

Kako si lahko sama narediš delovni načrt in uspešno najdeš zaposlitev po svojem okusu.

13. 11. 2008

Vzemi list papirja in nanj zapiši načrt, kako boš prišla do svoje sanjske službe.

1. Ovrednoti svojo izobrazbo

Pod prvo točko zapiši svojo poklicno oz. strokovno izobrazbo, poleg pa pripiši tudi znanja, ki si jih pridobila na tečajih ali seminarjih in ki bi ti lahko pomagala pri iskanju primernega dela.

2. Primerna delovna mesta

Določi delovna mesta, ki bi jih lahko opravljala s svojo trenutno izobrazbo. Na primer:

  • poslovna sekretarka,
  • prodajalka v trgovini,
  • turistična vodička … in tako naprej, dokler ti ne zmanjka idej, kaj vse bi lahko s svojo izobrazbo počela.

3. Sanjsko delo

Zdaj pa med vsemi deli, ki obstajajo na tem svetu ali med tistimi, ki si jih navedla pod zaporedno številko dve, izberi svoje sanjsko delo. Lahko napišeš tudi več delovnih mest, če te zanima več stvari, ki bi jih v življenju počela z veseljem – razvrsti jih od najpomembnejšega dela na vrhu do manj pomembnega na dnu lista.

4. Si na pravi poti?

Željo o sanjskem delovnem mestu zdaj primerjaj z izobrazbo, ki jo imaš. Vprašaj se, kaj bi se za to, da bi lahko delala na želenem področju, še morala naučiti – opraviti strokovni izpit, povsem zamenjati smer šolanja ali pa samo obnoviti že pridobljeno znanje …

5. Stopi cilju naproti

Zdaj te do cilja loči le eno pomembno vprašanje: Kaj boš storila za to, da boš svoj cilj dosegla? Predlagamo, da se uresničevanja svojih sanj lotiš kar po korakih in si narediš načrt, v kolikšnem času in na kakšen način boš prišla do svoje sanjske službe.

Najprej določi okvirno obdobje, v katerem bi rada uresničila načrt, in pripiši potrebna dodatna izobraževanja, ki te čakajo. Nato si določi, ali boš možnosti za zaposlitev iskala sama ali ti bo pri tem kdo pomagal. V času, ko boš iskala zaposlitev, se ne prepusti lenarjenju, raje poišči kakšno strokovno literaturo in obnovi znanje za svoje delovno področje – če boš o delu razmišljala in verjela v svoje sposobnosti, se bo slej ko prej pojavila priložnost, ki je ne boš smela zamuditi – zato bodi ves čas na preži.

Ko je vse na papirju, se podaj v akcijo.

Splet je zakladnica delovnih mest

Če se boš iskanja dela lotila sama, imaš na spletu na voljo kar nekaj strani s ponudbo prostih delovnih mest. Morda boš našla še kakšno novo delovno mesto, ki bi te veselilo – naknadno ga pripiši v načrt!

Raztrobi, da iščeš točno določeno delo

Pred prijatelji in znanci ne skrivaj, da iščeš delo. Zaupaj jim, kakšno delovno mesto iščeš in poudari, zakaj te zanima delo na točno določenem področju – morda ti po kakšno poznanstvo prišlo še kako prav.

Rezerva

Kljub vsem zaposlitvenim možnostim, ki jih lahko najdeš samoiniciativno, pa imaš še vedno rezervni načrt – pomoč na Zavodu za zaposlovanje, kjer ti bo ob prijavi karierni načrt pomagala sestaviti osebna svetovalka, hkrati pa te bodo redno obveščali o prostih delovnih mestih.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri