"Danes delam iz postelje - in ne, nisem bolna!"

Si kdaj razmišljala, koliko ur na dan sediš? Seštej čas prav vsakega sedenja – od tistega pri obrokih, na poti v službo, v službi, na kavi s prijateljicami do sedenja v kinu, gledališču, zvečer pred televizijo. Do kakšne številke si prišla?

"Danes delam iz postelje - in ne, nisem bolna!" (foto: Getty Images) Getty Images
13. 6. 2018

Stavimo, da si nad rezultatom presenečena. Največ časa presedimo prav na delovnem mestu – pa res moramo?

Povprečen človek na dan presedi skoraj devet ur in pol, kar je več, kot na dan nameni spanju. Sedenje ni naraven položaj in lahko pusti dolgoročne posledice na tvojem zdravju.

Znanstveniki so prepričani, da več kot šest ur sedenja na dan prinaša povečano tveganje za zdravstvene težave. Si se že kdaj vprašala, ali med delom res moraš ves čas sedeti za pisalno mizo?

Nekatere delovne obveznosti lahko opraviš tudi iz postelje ali v stoječem položaju.

Preberi izkušnje tistih, ki delajo iz postelje ali med delom stojijo, in morda tudi ti spremeniš svoje delovne navade.

Kaja Berlot, novinarka

Ker večino svojega dela opravim od doma, v resnici niti ne razmišljam o tem, kje bom preživela delovni dan.

Postelja se mi zdi logična rešitev in moj jutranji ritual je vedno enak. Skuham si kavo, pripravim vodo, odprem računalnik, se pokrijem z odejo in zame je to dovolj, vsaj dokler ne postanem lačna.

Ker se že od malega ne držim ravno kot princeska, je postelja za mojo hrbtenico manjši greh, kot če bi se v napol akrobatskem položaju trudila obdržati na Spinallisu.

Moj položaj je vedno enak: hrbet si podložim z dvema velikima vzglavnikoma, pod kolena si včasih podstavim malce večjo okrasno blazino in to je vse. Računalnik pa za zdaj, čeprav včasih med odejami malce zasopiha, dela tudi brez mizice. A mislim da bi se - če bi govoril - strinjal, da ne gre za nemogočo kombinacijo praha in računalniškega ventilatorja, ampak obilico dobrih idej, ki jih skupaj naštudirava v postelji.

Mislim, da si spomladi, ko se iz postelje preseliva na zunanjo sedežno ganituro v atriju, kar malce oddahne, in če sem čisto iskrena, moja posteljnina tudi, saj je v preteklosti zaradi mojih nerodnih (nenadnih) premikov že večkrat doživela neizbežne šoke z belilom in drugimi ceremonijami, ki naj bi pomagale pri odstranjevanju vseh možnih pack kave in sadnjih sokov.

Moj mož se večkrat šali, da me zvečer, ko se vrne iz službe, pogosto najde točno tam, kjer me je pustil. V isti pižami, z isto pričesko, le kakšno skodelico več imam na nočni omarici.

Petja Zorec, modna oblikovalka

Odkar pomnim, snujem prve ideje v postelji, saj je dejansko največja površina v mojem stanovanju, poleg tal, ki pa so preveč trda.

Delo pozneje poteka v studiu, na mizi za krojenje, za šivalnimi in pletilnimi stroji. Toda prve ideje nastajajo v postelji, saj je dovolj velika za konstanten pregled vseh materialov, skic, izhodišč.

Prednost dela v postelji je velikost površine v kombinaciji z udobjem mehke podlage. Prav tako je prednost hitro menjavanje položajev brez ostrih oziroma trdih robov.

Tisti, ki imajo domače živali, vedo, da naši ljubljenčki najraje počivajo tam, kjer ne smejo, in moji mucki z veseljem zaspijo na šopu skic ali vzorcev. Pri delu v postelji sem prilagodljiva in iznajdljiva. Vse, kar je pri roki, seveda uporabim za različne namene. Včasih tudi računalnik za pladenj.

Nina Gaspari, piarovka

Zadnjih sedem let vodim svoje podjetje in od takrat je delovnik takšen, kot si ga krojim sama. Večinoma delam od doma in zelo pogosto se zgodi, da delo v celoti opravim iz postelje. Ker so jutra zame izjemno pomembna in si takrat vzamem čas zase, dan začnem z zajtrkom v postelji, ki se včasih nadaljuje tudi v 'delovnik'.

Delo v postelji mi zagotavlja udobje. Moj 'spalni kotiček' je moj 'Happy Place'.

Od vseh delov stanovanja se tam najboljše počutim. Postelja je ravno prav velika, da se lahko obkrožim s številnimi mapami, papirji in rokovniki, na nočni omarici pa navadno stoji skodelica matcha latte in vode.

Odkar sem se pred tremi leti začela resneje ukvarjati z jogo in vmes opravila tudi učiteljski tečaj, nimam težav s hrbtenico. Veliko se ukvarjam s športom in raztezanjem, zato mi kakšen dan, ko delam v polsedečem položaju, koristi.

Najboljše ideje nastanejo, ko imamo spočito glavo.

Zagotovo se je marsikatera ideja za nove projekte zgodila prav med tipkanjem po računalniku, medtem ko sem bila potopljena med številne vzglavnike na postelji. Navadno imam računalnik nekoliko dvignjen, podložim ga s kakšno knjigo.

Za miško uporabljam manjši marmorni podstavek, za seboj pa imam goro vzglavnikov, ki so nenehno v moji postelji.

Urh Lednik, IT-arhitekt

Preveč sedenja me utruja, zato mi je kombinacija dela stoje in sede zelo blizu. Vsekakor pa opažam, da je tovrsten princip dela v IT-panogi vse pogostejši.

Kadar med delom stojim, mi to zelo pomaga pri osredotočenosti na specifično nalogo. Na delo v stoječem položaju sem se hitro navadil.

Sprememba je bila zelo pozitivna in zelo sem vesel, da sem se odločil za tak korak. Sedim veliko manj in sedenja ne pogrešam. Pri stoječem delu uporabljam kovinsko konstrukcijo in mehanizem z dvižnimi nogami ter krmilnikom, ki sem jo naročil prek spleta iz Anglije. Delovno površino – desko, ki je pritrjena na konstrukcijo – pa sem dal narediti pri mizarju, ker sem želel specifično dimenzijo in preobleko. Kadar pride kdo od prijateljev na obisk in skupaj kaj pregledamo na računalniku, se šalimo, da stojimo za šankom in nam manjka le pivo.

Kako lahko ublažiš negativne posledice sedenja?

1. Med delom večkrat spremeni položaj, vstani, se sprehodi, naredi vajo.

Vsaka sprememba položaja, vsako gibanje je dobrodošlo. Za večino ljudi je sprehod ali počep oziroma dva premalo.

2. Pomembna je tudi tvoja aktivnost v prostem času, ki pa mora biti primerna in v ustreznih količinah.

Redna telesna dejavnost je nujna, če želiš zmanjšati ali izničiti negativne vplive sodobnega življenja. Je brezplačna in vsem dostopna in nujno potrebna za normalno delovanje vseh organskih sistemov.

3. Pomembno je, da sediš pravilno, v skladu z zakonitostmi ustrezne drže (stopali naj bosta na podlagi, pred koleni, sedi na celotnem sedalu stola, prilagodi si njegovo višino, pazi, da ima ledveni del oporo, poravnaj hrbet ...).

4. Za pisalno mizo sedi tako, da si rahlo nagnjena nazaj.

Sedenje pod pravim kotom in sedenje, pri katerem si nagnjena naprej, dodatno obremenjujeta tvojo hrbtenico.

5. Izogibaj se sedenju doma in v prostem času.

6. Prosi delodajalca, da ti pisalno mizo zamenja s takšno, ki omogoča tudi stoječe delo.

7. Če je možno, se odpovej vožnji z avtomobilom, kjer je prisotno sedenje, in se v službo ali po opravkih odpravi peš ali s kolesom.

8. Ne vozi se z dvigalom, ampak uporabljaj stopnice.

In še ena zanimiva alternativa:

Namesto stoječega ali ležečega položaja lahko med delom uporabljaš sedežno žogo Lina, ki omogoča zdravo aktivno sedenje in pomaga vzpostaviti pravilno držo hrbtenice.

"Zaradi kvalitetno izdelane prevleke in uporabe inovativnih tekstilnih 3D-materialov v 36 barvah so sedežne žoge poleg zdravega sedenja tudi okras v prostoru. Skrbno izbran notranji material pa zagotavlja ravno pravšnjo trdoto za udobno sedenje," pravi oblikovalec Damjan Uršič.

Ni ti treba skrbeti, da se bo žoga odkotalila. Sedež ima namreč vgrajeno funkcijo proti kotaljenju, ki sedežno žogo vedno vrne v izhodiščni položaj.

"Ideja za sedežne žoge Lina je nastala iz potrebe po zdravem sedenju in pomanjkljivosti fitnes žog, ki se kot improvizirani neestetski sedeži pojavljajo v pisarnah. Fitnes žoge zaradi plastične površine niso prijetne na otip in ne omogočajo prezračevanja sedežne površine ter v osnovi niso namenjene sedenju. Ker jih izdelujejo različni nizkocenovni proizvajalci, so pogosto pretrde ali premehke za sedenje. Prav tako se fitnes žoga v primeru neravnih tal ali potiska odkotali. Z razvojem Linine sedežne žoge smo vse te pomanjkljivosti odpravili," pravi Damjan, ki sedenje na sedežni žogi priporoča zaradi treh prednosti.

Prednosti: tvoji hrbtenici omogoča pravilen naraven položaj; z aktivnim sedenjem boš počasi krepila hrbtne in trebušne mišice, ki dajejo dodatno oporo hrbtenici; prevleke sedežne žoge so izdelane iz debelejšega sloja 3D-tekstila, ki se lahko preprosto sname in opere v pralnem stroju.

Seveda obstajajo službe, v katerih delo zahteva sedenje na stolu za pisalno mizo, a vse več novodobnih poklicev, predvsem tistih, kjer kreativnost igra veliko vlogo, dovoljuje tudi kreativnost v obliki izbire delovnega okolja. Zato se s tem nikar ne obremenjuj, ustvari si kotiček, v katerem je tvoje delo najbolj produktivno, tvoje telo najbolj zadovoljno in veselo na delo!

Besedilo: DANAJA LORENČIČ
Fotografija: GETTY IMAGES

Preberi še: 6 super nasvetov za pripravo najboljše rojstnodnevne žurke

Priporočamo tudi: Kako se znebiti glavobola? S pomočjo ENE sestavine, ki jo imaš zagotovo doma!