Cosmo karierni vodnik: Kako postavljati prava vprašanja?

Ja, tudi  napačna vprašanja obstajajo, da se jim izogneš, uporabi spodnja!

3. 9. 2013

Na pogovoru za službo vprašaj ...

"Kako je šlo osebi, ki je pred mano opravljala to delo?"

Zasuli so te z vprašanji, a tudi ti naj bi imela nekaj svojih vprašanj. Najboljše od vseh je: vprašaj o dosežkih in polomijah, ki jih je naredila tvoja predhod­nica. Tako boš lažje razumela, kaj pričakujejo od tebe ... pa še pokazalo se bo, da si zagnana na način, ki se ne bo zdel, kot da se hvališ.

Šefinjo vprašaj ...

"Kako lahko pomagam?"

Ko je tvoja šefinja zasuta z delom, naj bodo tvoja vprašanja osredotočena nanjo. Če ima sestanek popoldne, jo vprašaj, ali ji lahko pripraviš materiale ali ji greš po kosilo. Cenila bo, da misliš en korak naprej, in kmalu boš prevzela tudi pomembnejše naloge.

Na sestanku vprašaj ...

"Kaj naj naredim najprej?"

Ključno je, da so tvoji prispevki koristni in da ne sprašuješ samo zato, da ti ne bodo zamerili, ker nikoli ničesar ne rečeš. Premisli o naslednjem: Katere ključne informacije potrebuješ, da boš opravila svoje delo – kakšen je rok za oddajo? Ali imaš stike, ki jih potrebuješ?

Na poslovni zabavi vprašaj ...

"Kako je bilo v Mehiki?"

Poslovne zabave so odlične za razvoj odnosov, zato si lahko na njih klepetava, le ne bodi preveč osebna ali oprav­ljiva. Če boš kolegico spraševala, ali si misli, da bo tista-in-tista odpuščena, kdo se je s kom zapletel ali kdaj bo končno zanosila, boš stopila na nedopustno področje. Raje vprašaj nekaj podobnega kot: Kako si se imela na potovanju? Ali imaš kakšne zabavne načrte za ta vikend?

Po velikem projektu vprašaj ...

"Kako sem se odrezala?"

Če si medicinska sestra, učiteljica, študentka, imaš svoje podjetje ali karkoli drugega, je pri mentorici ali šefinji pametno preveriti, kaj nadrejeni menijo o tvojem delu. Vendar pazi, da je ne boš postavila pod žaromete. Namesto tega pošlji e-pošto, v kateri vprašaj, ali bi lahko drugič kaj naredila bolje. Tako bo lahko premislila o tem, kako ti je šlo, in ti povedala iskreno, premišljeno mnen­je. Tvoj naslednji korak? Naredi kaj od predlaganega!

Pripravila: Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri