Čistilna žurka: Pospravi svoje življenje!

S pomladjo pride tisti čas, ko se moraš znebiti vse navlake in nesnage, ki se je nabrala okoli tebe. Ali veš, katera področja so najbolj 'kritična' in je nujno, da se jim čim prej posvetiš?

Pospravi svoje življenje! (foto: Nick Onken, Kevin Sweeney/Studio D., Jesus Ayala/Studio D., istockphoto.com) Nick Onken, Kevin Sweeney/Studio D., Jesus Ayala/Studio D., istockphoto.com
19. 4. 2012

Ker tvoje življenje ni enolončnica, v katero lahko zmečeš skoraj vse po vrsti, in ker pospravljeno okolje med drugim prinaša tudi prednosti, kot so manjša poraba časa in denarja, učinkovitejše delo in ne nazadnje zdravje, hitro zavihaj rokave in naredi konec neredu, ki te obdaja doma, v službi in še kje.

Omara z oblačili

Velika in polna omara so sanje vsake punce, a kaj ti pomaga, če v njej ničesar ne najdeš?

Prenatrpane police, obešalniki, s katerih visi po več oblačil, stvari, ki so padle na tla, in predali, ki pokajo po šivih, so razlog, da imaš kljub ogrom­nemu številu kosov še vedno občutek, da nimaš ničesar obleči.

Težavo hitro odpraviš z majhno preureditvijo: vse zloži ven in organiziraj – na voljo imaš več kategorij, na primer barva, tip oblačila (hlače, majice, puloverčki), slog (poslovni, športni, večerni), priljubljenost ...

Med razvrščanjem in posprav­ljanjem imej v mislih še to, da v posebno škatlo zlagaš vse tiste stvari, ki jih nisi oblekla že celo večnost, ker so ti prevelike, premajhne ali pa ti preprosto niso všeč. Odpelji jih na Rdeči križ ali drugam, kjer za pomoči potrebne zbirajo oblačila.

Hladilnik

Ta veliki gospodinjski aparat je tvoj največji prijatelj, ko te muči volčja lakota, in največji sovražnik, ko je treba v njem vzdrževati red in čistočo (ampak ni tako hudo, če za to skrbiš sproti).

Veliko narediš že samo s tem, da ne kupuješ prevelikih količin hrane, ki ti ostane in se pokvari. Res je sicer, da s tem nekoliko zmanjšaš pestro izbiro jedi, ki si jih lahko skuhaš, oziroma moraš zato morda večkrat v trgovino, a ti dve nevšečnosti mimogrede rešiš z načrtovanjem obrokov za nekaj dni vnaprej.

Drugače pa je ključ do čistega hladilnika tudi vestnost. Če se kaj polije, hitro pobriši, ne dovoli, da hrana zgnije ali splesni, in spremljaj uporabnost živil – tako tudi najlažje preprečiš zaužitje bakterij, ki bi v želodcu lahko povzročile neprijetno revolucijo.

Klet

Prostor za shranjevanje je nepogrešljiv, če živiš v majhnem stanovanju, v potuho pa je vsem, ki kopičijo predmete in s tem ustvarjajo velikanske kupe navlake.

Iz kleti zato odpelji na odpad vse tisto, česar nikoli več ne boš potrebovala, in vanjo pospravi stvari, ki jih potrebuješ bolj redko, na primer smučke, novoletne okraske, strešni kovček za avto ...

Omarica s kozmetiko

To je šibka točka večine deklet – če si privoščiš pogoste kozmetične nakupe, se ti hitro nabere takšna zaloga tovrst­nih zadevščin, da se je ne bi sramoval niti manjši lepotni salon.

Toda vse ima rok uporabe, ki je včasih presenetljivo kratek, zato najprej vrzi stran vse, kar je že čez datum (tudi če se ti zdi, da je še povsem v redu, kajti rok uporabe je tam z namenom in s postarano kemijo se ni pametno zafrkavati).

Nato se znebi vsega, kar je posušeno, nenavadne barve, čudnega vonja ali kakorkoli drugačno, kot je bilo takrat, ko si kupila ali nazadnje uporabljala.

V tretjem koraku na kupček zloži vse gele in šampone, ki jih je dovolj za eno samo umivanje, kreme, s katerimi se lahko namažeš le enkrat, vzorčke ... in jih porabi ob prvi priložnosti.

Tako boš ustvarila prostor za nove izdelke, ko pa boš s polic omarice obrisala še prah, puder in zasušene madeže tonika, bo zmaga tvoja.

Prenosni telefon

Če tvoj telefonček sporočil ne briše samodejno, moraš to storiti sama.

Izbriši vse, kar ne vsebuje pomembnih informacij, občasno pa se sprehodi tudi skozi imenik in iz njega odstrani vse stike oseb, za katere ne veš, kdo so in kam sodijo.

Če s telefonom tudi fotografiraš ali celo snemaš, vse posnetke vedno pretoči na računalnik, shrani pa le tiste, ki bodo tvoje pozornosti deležni tudi v prihodnje.

Program za e-pošto

Poslovi se od neskončnih mailov, ki se ti valjajo po nabiralniku in drugih mapah programa za e-pošto – če niso tako pomembni, da bi jih morala shraniti, jih pač ne potrebuješ.

Ne le da ti otežujejo iskanje pomembnih sporočil, zaradi njih tvoj računalnik tudi počas­neje deluje, pri tem pa so najbolj zasluž­ni velikanski maili, ki vsebujejo fotografije ali prezentacije v slogu 'Prelepa naša Gorenjska', ki ti jih z največjim veseljem pošilja tvoja mama.

Kaj lahko narediš?

Oglej si jih, nato pa naj ti ne bo nerodno pritisniti gumba za brisanje. Tisto pošto, ki je bistvena ali se te res dotakne, pa pospravi v arhiv.

Računalnik

Enako kot za e-pošto velja tudi za računalnik.

Nepotrebne datoteke (igrice, nešteto slik ...) tvoj računalnik upočas­njujejo, zato na njem hrani samo pomembne dokumente, vse druge pa arhiviraj.

Če imaš obsežen arhiv, ti bo prav prišel zunanji disk, ki ima veliko prostora in ga kot samostojno enoto po potrebi priključiš na računalnik.

Omara za čevlje

Čas je, da vso zimsko obutev pripraviš na prezimovanje: čevlje in škornje skrbno očisti, namaži in vanje namesti časopisni papir, ki bo pomagal obdržati pravo obliko.

Pospravi jih v škatle, ki jih razvrstiš na najnižje in najvišje police omare, vmes pa boš imela prostor za spomladansko obu­tev in sandale, ki bodo kmalu postale tvoj vsakodnevni spremljevalec.

Če iz omare veje neprijeten vonj, vanjo obesi dišečo smrečico.

Torbica

V ženskem svetu zagotovo velja pravilo: večja ko je torbica, več stvari tovorimo v njej.

Potem nas bolijo ramena, naša drža je vse prej kot zavidanja vredna, in ko zazvoni telefon, se moramo kot med odpravo v neprehodno džunglo prebiti skozi debele plasti predmetov, za katere sploh nismo vedele, da so tam.

Uhan brez para, porabljeno bleščilo za ustnice, pisala, ki že lep čas ne pišejo več, sponke za lase, dva žvečilna brez ovitka, nepregleden šop računov ... vse to ti je v napoto in si zasluži novo 'prebivališče' – smetnjak.

Ti pa si z rednim pospravljanjem lahko prislužiš pregledno urejeno notranjost torbice, v kateri se stvari ne bodo več igrale skrivalnic.

Delovna miza

Red na službeni ali domači študijski mizi ti lahko prinese večjo delovno učinkovitost, zato z nje odstrani vse moteče elemente, ki odvračajo tvojo pozornost od stvari, na katere se moraš osredotočiti.

Imaš občutek, da bo to težko, po glavi pa se ti podijo besede 'nepogrešljiv ustvarjalni kaos'?

Nekateri resnično ne morejo brez njega, a ne izgovarjaj se prepogosto nanj – ko je vsega preveč, je še za kaos prekaotično.

Če na primer delaš z goro dokumentov ali se učiš s kupom papirja, ki ga sestavljajo zapiski, fotokopije in učni listi, si omisli luknjač ter mape, v katere boš vse lično in pregledno zložila, s tem pa preprečila tudi zmedo, izgub­ljanje gradiva in paniko ter konec koncev ustvarila vtis, da si urejena oseba, kar je pomembno zlasti na delovnem mestu.

Priredila: Nuša Oblak, foto: Nick Onken, Kevin Sweeney/Studio D., Jesus Ayala/Studio D., istockphoto.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri