Jamstva za mlade v Sloveniji niso dovolj!

Francoski predsednik Holland je v torek, 12. novembra, v Parizu organiziral medvladno konferenco na temo zaposlovanja mladih, ki predstavlja nadaljevanje procesa začetega junija letos, ko je nemška kanclerka Angela Merkel v Berlinu gostila evropske voditelje na konferenci o zaposlovanju mladih.

Jamstva za mlade v Sloveniji niso dovolj! (foto: profimedia) profimedia
12. 11. 2013

Ob robu medvladne konference bo, med 11. in 13. novembrom 2013, poteka tudi Vrh mladih, ki se ukvarja z vprašanjem kakovostnih delovnih mest za mlade.

Vrh mladih organizira Evropski mladinski forum v sodelovanju z Evropska konfederacijo sindikatov (ETUC) in njegovim odborom za mladino, nacionalnimi mladinskimi sveti, s podporo Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ter v dialogu s francosko vlado, Evropsko komisijo in Evropskim parlamentom.

Glavni cilj Vrha mladih je omogočiti mladim, da izrazijo svoje mnenje o zaposlovanju mladih. Organizatorji želijo z dogodkom spodbuditi javno razpravo in aktivizem na temo kakovosti delovnih mest za mlade. Obenem pa bodo predstavniki mladih sodelovali tudi na medvladni konferenci. Na obeh dogodkih, na povabilo organizatorjev, sodelujeta tudi predstavnici Mladinskega sveta Slovenije, predsednica Tea Jarc in strokovna sodelavka za področje zaposlovanja Vesna Miloševič.

Tea Jarc po srečanju s Hollandom

Predsednica MSS Tea Jarc se je kot članica delegacije Vrha mladih, tako že srečala s predsednikom Francije Françoisom Hollandom in mu predstavila pomen vključevanja mladinskih organizacij v pripravo in implementacijo programa Jamstva za mlade.

Skupaj z evropskimi kolegi mu je predala sporočila in priporočila mladih za boj proti brezposelnosti in boljši zaposljivosti mladih v Evropi.

"Mladi smo danes jasno in glasno sporočili, da ne bomo pristali na zgolj nekaj ukrepov, ki blažijo trenutno situacijo oz. jo rešujejo predvsem kratkoročno. Problemi zaposlovanja mladih v Evropi niso samo številke in grafi o nezaposlenosti. Ko pa že govorimo o številkah moramo opozoriti, da je potrebno shemo Jamstva za mlade razširiti tudi na mlade do 29. leta starosti, ki so zaključili izobraževanje in postali brezposelni.

Predsednika Hollanda smo opozorili, da ključ za reševanje problema brezposelnosti in boljše zaposljivosti mladih leži v dolgoročnih ukrepih in strategijah, katerih cilj mora biti zagotavljanje kvalitetnih usposabljanj in plačanih pripravništev, ter dolgoročnih in kvalitetnih zaposlitev. Trenutno stanje, ko so mladi prisiljeni v sprejemanje prekernih zaposlitev z atipičnimi delovnimi pogoji, ni dolgoročno vzdržno za nobeno državo ali družbo.

Poudariti želimo, da je obdobje oblikovanja nacionalnih shem Jamstva za mlade in pobud za druge ukrepe, ki so namenjeni boju proti brezposelnosti mladih pokazalo, da mladinske organizacije v te procese prinašamo veliko dodano vrednost, zato pozivamo vse evropske voditelje, da se pri nadaljnjih procesih še bolj povezujejo tako z nami, kot tudi ostalimi socialnimi partnerji.

Ocenjujemo tudi, da je finančna podpora ukrepom za zaposlovanje mladih je, tako na ravni Evropske unije, kot njenih držav članic, nezadostna. Mladi pričakujemo, da bodo ukrepi in strategije v evropskem in nacionalnih proračunih, ter znotraj Evropskega socialnega sklada ustrezno finančno ovrednoteni.

Predsedniku Hollandu smo predstavili tudi primere dobrih praks iz mladinskega sektorja, kot so uspešne podjetniške ideje, ki so izšle iz mladinskega dela, pomen mladinskih organizacij za razvoj in krepitev kompetenc mladih, kar je dokazala tudi mednarodna raziskava Evropskega mladinskega foruma in pomen neformalnega izobraževanja na splošno, kot izobraževalnega stebra, ki dopolnjujejo formalno izobraževanje in krepi znanja in veščine mladih."

Holland sporočilom pozorno prisluhnil

Predsednica Tea Jarc je po sestanku povedala, da je francoski predsednik Holland zgornjim sporočilom mladih pozorno prisluhnil in obljubil, da jih bo zagovarjal tudi na medvladni konferenci, kamor se je odpravil po srečanju z mladimi.

»Sporočila, ki smo jih predali francoskemu predsedniku, so namenjena vsem voditeljem držav članic EU. Zadovoljni smo z dejstvom, da so prizadevanja mladinskih organizacij in organizacij za mlade iz Slovenije, za oblikovanje ukrepov za boljšo zaposljivost in znižanje brezposelnosti mladih, na evropski ravni prepoznana kot primer dobre prakse.« je sporočila po sestanku.

Jarčeva pa je tudi opozorila, da shema Jamstva za mlade v Sloveniji ne bo dovolj, da bi se resno spoprijeli s problemom brezposelnosti mladih pri nas, zato od vlada pričakuje, da bo pospešeno pripravila že napovedane ukrepe, ki bodo dolgoročno prispevali k izboljšanju na področju zaposlovanja mladih. Pri tem bomo, kot vedno do sedaj, aktivno in tvorno sodelovale tudi vse mladinske organizacije.

Mladinski svet Slovenije, foto: profimedia

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri