Branislava Antović - Kaj ima ena najuspeših srbskih blogerk, česar druge nimajo?

Branislava Antović je blogerka, ki je hobi razvila v posel, od katerega danes živi. Zaupala nam je, kako je prišla do položaja, kjer je plačana za to, da piše o vsem, v čemer uživa.

Branislava Antović - Kaj ima ena najuspeših srbskih blogerk, česar druge nimajo? (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
13. 1. 2017

Branislava Antović je 29-letna srbska blogerka iz Beograda. Je sama svoja šefinja, ki piše in fotografira, kar si sama želi, in sama odloča, kako bo potekal njen delavnik. Njen paradni konj je njen blog - Brana’s divine world

Brana je že od malih nog sanjala o tem, da bo nekoč novinarka.

"Že pri petih ali šestih letih sem sedela pred ogledalom v svojem rumenem fotelju in se pretvarjala, da sem voditeljica dnevnika. Precej nenavadno, vendar ni bila moda in lepota, ampak politika tisto, o čemer sem želela poročati.

Politično dogajanje je bila moja ciljna novinarska zvrst, ki sem jo imela pred očmi vse do konca študija. Po diplomi iz politike in komunikologije je prišlo precej nenavadno spoznanje, ki me je preusmerilo z začrtane poti.

Nisem namreč želela ves čas živeti pod pritiski in razočaranjem, ki jih prinaša svet politike.

Med študijem si je želela pridobiti čim več izkušenj na področju novinarstva.

"Nekaj mesecev sem prostovoljno delala na televiziji, več kot leto dni sem vodila oddajo na študentskem radiu ter se po končanem študiju zaposlila kot novinarka na spletnem portalu.

Po diplomi sem vpisala magistrski študij in medtem pošiljala svoj CV vsem medijem, ki so me takrat zanimali, vendar od nobenega od njih nikoli dobila odgovora.

Tako sem leta 2010 v želji po kreativnem pisnem izražanju odprla svoj blog. Moj cilj je bil pisanje o vsem, kar me v življenju veseli in navdihuje, in to deliti z bralci."

Kariera brez načrta

Blog je bil vedno prostor, kamor sem zapisovala vse, kar me je zanimalo. Očitno so opazili moj trud, saj sem na podlagi bloga dobila priložnost za delo.

Nekaj časa sem sočasno delala tudi kot modna urednica pri znani modni reviji in blogala le ljubiteljsko.

Z leti se je blog vse bolj razvijal, postal je vedno bolj prepoznaven, vrstila so se številna sodelovanja z oglaševalci in na neki točki sem morala sprejeti odločitev:

nadaljevati delo novinarke ali se s polnim delovnim časom posvetiti bloganju.

Leta 2013 sem se odločila, da dokončno izrabim svoje potenciale ter z njimi zgradim kariero.

In kako poteka njen delovni dan?

"Moj dan se začne nekje med 7. 30 in 8. uro zjutraj. Preden se usedem za računalnik, se vedno lotim gospodinjskih opravil, saj ne morem delati v neurejenem okolju.

Med 9. in 10. uro prižgem računalnik in začnem odgovarjati na e-pošto ter pregledam družbena omrežja (Facebook, Instagram), to mi vedno vzame ogromno časa.

Med 11. in 13. uro je v stanovanju najboljša svetloba za fotografiranje.

Sledi obdelava fotografij in priprava za objave na blogu. Potem si vzamem odmor in za računalnik ponovno sedem okoli 16. ure.

Popoldanski čas namenim pisanju, ki mi glede na dolžino in zahtevnost teksta vzame od ene pa vse do šest ur dela.

Preden je blog javno objavljen, besedilo pregledam in dokončno uredim. Pred tem imam navadno še en odmor, ki ga izkoristim za sprehod s psom.

Trudim se, da do 21. ure končam delo, vendar to ni vedno mogoče, saj večernih dogodkov, ki se jih redno udeležujem, ni malo.

Drugi dnevi so spet čisto drugačni: tekam z enega sestanka na drugega, veliko časa mi vzamejo tudi celodnevna snemanja, razne promocije … Delavniki so vsekakor razgibani, včasih glamurozni, pogosto pa veliko zahtevnejši, kot bi si sprva mislili.

Kako uspeti s pisanjem bloga?

Z velikim vložkom truda, kakovostno vsebino, zvestimi bralci in kredibilnostjo, ki je bila ustvarjena in potrjena v daljšem časovnem obdobju, se je moj hobi spremenil v delo, od katerega lahko živim.

Veliko je možnosti in priložnosti ter posebnih izkušenj, vendar je potrebnega ogromno vloženega dela.

Kakšne so prednosti in slabosti?

Svoboda pri organizaciji delovnega časa in razporeditvi obveznosti, popolna svoboda pri pisanju spletnih vsebin, možnost sodelovanja z zanimivimi ljudmi, povabila na dogodke, potovanja itd.

Slabost, ki bi jo izpostavila, je predvsem to, da se to delo nikoli zares ne konča.

Nimam možnosti, da bi vsak dan ob 17. uri zaklenila vrata pisarne in zapustila delovno mesto.

Delo je vedno z menoj, zjutraj, zvečer, ob koncih tedna, praznikih in počitnicah. In ja, lahko je zelo naporno.

Kaj pa plača?

V prvih dveh letih in pol je bila kompenzacija edina oblika plačila, nato pa se je stanje tako v svetu kot tudi v Srbiji spremenilo in postalo je nekoliko bolj samoumevno, da se za delo nakazuje plačilo.

Ogromno je podjetij, ki se želijo povezati z mano, in pomembno je, da te pri izbiri ne vodi le zaslužek, ampak to, da stojiš za podjetjem in produktom, ki ga predstavljaš.

Le tako lahko korektno delaš in ohraniš kakovosten blog.

V tujini je delo blogerjev postala samostojna panoga, ki ji ne manjka prepoznavnih imen in uveljavljenih ljudi. Pri nas se še vedno dokazujemo kot nov koncept medijev.

Vsekakor pa so se stvari v zadnjih letih močno izboljšale in verjamem, da se približujemo kolegom iz tujine.

Pripravila: Nina Vidrih

Preberi še: Kmalu bodo naše delo (in s tem denar) prevzeli roboti! Dobro plačane službe bodo v prihodnosti naslednje ...

ali pa 5 načinov za noro dober seks med menstruacijo

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri