Bernarda Škrabar: Ženska z nenavadno službo

Če bi te denimo vprašali, koliko ženskih zasebnih detektivov in telesnih stražarjev poznaš, najbrž ne bi znala odgovoriti. Pa vendar so med nami tudi ženske, ki opravljajo takšen poklic. Bernarda Škrabar je eno njihovih utelešenj.

Bernarda Škrabar (foto: revija Lea) revija Lea
8. 3. 2014

Če bi hoteli opisati njeno službo in če smo malce šovinistično hudobni, bi ji lahko rekli slovenska terminatorka. Resnici na ljubo je treba reči, da po videzu in obnašanju deluje vse prej kot to, kajti večina si telesne stražarje stereotipno še vedno predstavlja kot trimetrske orjake mrkega pogleda z goro mišic in kretnjami, ki že brez dotika ali kakšnega orožja naženejo strah v kosti.

In ko se nato pojavi dekle, urejeno kot da bi stopilo iz modnega butika, je debel in nejeveren pogled seveda logičen in tudi upravičen. Bernarda, ki je takšnih odzivov vajena, se ob njih samo nasmehne. Vendar to ni ovira, ampak prednost, ki jo je pri delu mogoče s pridom izkoristiti, še posebno ženski, ki se mora spričo stereotipov o spolu še toliko bolj dokazovati.

Njen poklic zahteva veliko širokega znanja, sposobnosti in drugega. Po diplomi je leta 2006 opravila še detektivski izpit, pridobila licenco za opravljanje detektivske dejavnosti in danes je lastnica in direktorica detektivske agencije. Na tem področju je tudi v Sloveniji dovolj povpraševanja ter dela, čeprav je v tujini še vedno precej drugače tako glede plačila kot odnosa in predvsem sprejemanja takšnega poklica.

Pri nas je ena redkih ženskih detektivk, poleg tega pa ima opravljeno usposabljanje za telesno stražarko. Vendar po tem profilu v Sloveniji ni niti povpraševanja niti veliko oseb, ki bi potrebovale osebno varovanje iz varnostnih razlogov. Pri tem velja poudariti, da ne glede na stereotipnost poklica pri nas v nekaterih tujih državah tudi detektivi opravljajo osebno varovanje. Dejstvo je, da glavna sestavina osebnega varovanja niso gora mišic in borilne veščine, ampak znanje in sposobnost opazovanja, hitrega reagiranja in še nekaj stvari, skupnih obema poklicema.

Same bojevnice

Čeprav gre vse več žensk v korak s časom, se vseeno še ne odločajo pogosto za takšen poklic. Poleg drugih stvari je namreč nevaren, stresen in naporen, a sama ga opravlja z največjim veseljem. Človek mora biti trden, močnega značaja, v najboljši psihični in fizični kondiciji, z zmožnostjo prilagajanja in iznajdljivosti v vsaki situaciji, hitrega razmišljanja, sklepanja ter reakcij, prav tako pa moraš znati delovati tako kot posameznik kot tudi skupinsko. A ženska v takšnem poklicu ima tudi prednosti.

Lažje in bolj se zlije z okolico, ne izstopa in ni vpadljiva, zaradi česar je lahko kdorkoli in kjerkoli, s tem pa tudi uspešnejša. Bernarda pravi, da so ženske s kombinacijo odgovornosti, preudarnosti, vztrajnosti in ženske mehkobe nepogrešljive tako v detektivskih vrstah kakor tudi sicer v gospodarskem in družbenem dogajanju.

"Tisti, ki me malo bolje poznajo, pravijo, da sem perfekcionist in deloholik. Pregovor pravi, da si najdi v življenju delo, ki ga boš ljubil, in ti ne bo treba delati niti enega dne. Meni je to uspelo, po srcu in duši sem detektiv, to me izpolnjuje. Imam veselje do dela z ljudmi in svetovanja ter sem dober organizator, povezovalec in usmerjevalec timskega dela. Imam dobro organizacijsko znanje in sem zaradi natančnosti, iznajdljivosti, analitičnosti kompetentna za načrtovanje in vodenje. Delo v detektivski dejavnosti zahteva širok nabor znanja, zato se permanentno izobražujem in usposabljam na različnih področjih. Imam mnogo inovativnih idej na področju zasebnega varstva, ki jih počasi in vztrajno uresničujem. S svojimi kompetencami sem pripravljena sodelovati z ljudmi, za katere menim, da so primerni za doseganje visoko zastavljenih ciljev."

Vodi dve detektivski agenciji: v Satji je kraljestvo žensk, v Detektivsko varnostni agenciji pa sodelujejo tudi moški. Z zadnjo namreč nadgrajujejo svojo dejavnost z digitalno forenziko, detektivskim laboratorijem, varnostno tehniko in drugim.

Med najuglednejšimi

Bernarda se je v preteklosti denimo izkazala pri varovanju rok skupine The Hives v času bivanja v Sloveniji, najbolj pa ji je v spominu ostalo osebno varovanje Bryana Adamsa in Pink, ki sta zanjo res zvezdnika v svetovnem merilu. Bryan Adams ji je pri varovanju prišepnil, da je najbolj lušten varnostnik, kar jih je kdaj imel. Nasploh ocenjuje te izkušnje kot zelo dobre, vendar jo je poklicna pot peljala v preiskovalne vode. Danes se lahko pohvali, da je prva Slovenka, ki je postala članica uglednega mednarodnega združenja CII – Council of International Investigators. Ta povezuje približno 300 najboljših zasebnih detektivk in detektivov z vsega sveta in sodi med najbolj priznana svetovna profesionalna združenja. Uspešno je zaključila zahteven postopek preverjanja primernosti za članstvo ter pridobila naziv certificirane članice, kar je najvišja raven članstva.

Ima neposreden dostop do omrežja najboljših svetovnih detektivov, specializiranega znanja z različnih preiskovalnih področij, aktualnih panožnih informacij in možnost udeležbe na letnih konferencah in regionalnih srečanjih.

"Sprejetje v tako uveljavljeno združenje, ki si je skozi desetletja pridobilo izjemen ugled, pomeni izredno potrditev tako mojega dela kot tudi celotne Detektivsko varnostne agencije. Biti v družbi najboljših detektivov na svetu je velika čast, pa tudi odgovornost, saj bom na neki način v združenju predstavljala tudi slovensko detektivsko znanje in strokovnost. Hkrati pa bomo lahko z mnogimi prednostmi, ki jih prinaša članstvo, svojim strankam doma in v tujini ponudili še bolj strokovne in kakovostne storitve."