Anja Kotar: Slovenka, ki svoje sanje živi v Kaliforniji

Osemnajstletna Anja Kotar je vsestransko nadarjena umetnica, pevka, kantavtorica in pianistka, ki ima izkušnje z igranjem v muzikalih in filmih. Znanje nabira na prestižni univerzi Berklee College of Music v Kaliforniji, kjer živi že dobra tri leta. 

Anja Kotar: Slovenka, ki svoje sanje živi v Kaliforniji (foto: facebook.com/anja.kotar) facebook.com/anja.kotar
11. 2. 2016

Anja, že tri leta živite in delate v ZDA. Kako ste se odločili, da zapustite Slovenijo in si ustvarite nov dom nekje drugje?

V ZDA smo se preselili, ker smo iskali nove priložnosti. Moja starša sta od nekdaj veliko potovala in močno verjameta, da so izkušnje najboljši učitelj, zato smo si zadali nov izziv in se podali na novo pot. Dobro se spomnim poletja pred selitvijo v Kalifornijo. Snemala sem film Gremo mi po svoje in dan za tem, ko smo končali snemanje, smo z družino že bili na letalu za Ameriko.

Šola se je začela le dva dneva po tem, ko smo prišli, in spomnim se prvih dni v ameriški srednji šoli. Zdelo se mi je, kot da bi prišla v Glee ali High School Musical. Na vratih konservatorija je bil objavljen razpis za avdicije za jesenski muzikal in takoj sem se prijavila!

Konservatorij, na katerem sem se šolala, ima enega izmed najboljših in najprestižnejših programov v Ameriki, zato sem bila zelo presenečena, ko so me takoj sprejeli v muzikal.

Anja

Foto: Katherine McGowan

Že prvo leto ste prejeli kar nekaj nagrad za delo, če se ne motim?

Prvo leto je bilo res težko, ker je bilo zame vse novo. Nisem poznala ameriškega šolskega sistema in angleščina ni bila moj materni jezik, zato je bilo potrebnega veliko truda, da so me v množici nadarjenih ameriških študentov sploh opazili. Potem je bilo lažje, vendar se je treba ves čas neprestano truditi, če želiš napredovati.

Prvo leto sem za svoje delo v gledališču prejela Best Female Newcomer Award (najboljša novinka) ter prestižno nagrado US President's Award for Excellence za klavir in muzikal.

Kot pevka sem bila dvakrat zaporedoma izbrana med 10 najboljših učencev konservatorija ter za nastope dobila dva tisoč dolarjev štipendije. Drugo leto v Ameriki sem začela dobivati vedno pomembnejše vloge - kot Drowsy Chaperone v The Drowsy Chaperone, The Witch v Into the Woods in Reno Sweeney v Anything Goes.

Takrat sem napisala tudi svoj kratki muzikal, Valentinesday, ki sem ga tudi režirala. Za svoje vloge sem dobila VC Theatre Limelight Award for Excellence in the Craft of Acting ter bila ena izmed petih igralk v Kaliforniji, ki so bile nominirane za prestižno Rita Moreno Leading Actress Award. Isto leto sem začela peti v džezovski vokalni skupini Room 107 ter kot solistka z velikokrat nagrajenim VC Jazz Bandom, s katerimi sem nastopala po džezovskih festivalih po Ameriki, in za svoje nastope dobila nagrade Outstanding Musicianship.

Anja je odlična vokalistka, ki se bo letos tudi prvič predstavila na EMI! Poslušaj njen zadnji single:

Po srednji šoli ste se vpisali na ugledno univerzo. Kaj si obetate od Berkleeja in kaj ponuja tujina v tem pogledu?

V Ameriki obstaja možnost, da na podlagi odličnih rezultatov lahko izpite za kolidž začneš delati že v srednji šoli. Tako sem se že takrat prijavila na Berklee in sem že kar nekaj predmetov za kolidž naredila, še preden sem končala srednjo šolo.

Odkar pomnim, sem si želela biti pevka in nastopati. Za uspešno kariero je zelo pomembna izobrazba, saj le ta prinaša širši pogled in razumevanje sveta. Kot glasbenica opazujem življenje in dogodke okrog sebe, jim dodam svoje občutke in dojemanje ter jih v novi obliki vrnem nazaj ljudem.

Doma smo vas videli v že omenjenem filmu Gremo mi po svoje, kjer ste pridobivali igralske izkušnje. Kako je potekala zgodba s tem filmom?

Spomnim se, da sva z bratom Klemenom v avli šole videla oglas za avdicije za nov slovenski film. Klemena sem prepričala, da gre z mano na avdicijo, na koncu pa je on dobil večjo vlogo kot jaz. (smeh) Nekaj mesecev po tem sva bila že v Bovcu in snemala! Spoznala sva povsem nov svet filma in pridobila neprecenljive izkušnje. 

Igralsko kariero ste nadgradili s številnimi nastopi v Ameriki. Kako ste začeli sodelovati v muzikalih, šolali pa ste se tudi na Broadway Artists Alliance, kakšni so pogoji, da te vzamejo in kako je s študenti? Verjetno je velik naval uka željnih na tovrstne institucije?

Konservatorij, na katerem sem se šolala, ima enega izmed najboljših in najprestižnejših programov v Ameriki, zato sem bila zelo presenečena, ko so me takoj sprejeli v muzikal. Od takrat sem igrala v številnih predstavah, napisala in režirala svoj muzikal ter režirala veliki spomladanski muzikal. Ker uživam v njih, sem šla na avdicijo za Broadway Artists Alliance, ki ponuja intenzivno izobraževanje v New Yorku, kjer delaš z broadwajskimi igralci, producenti, režiserji, agenti ... Vsako leto se prijavi veliko mladih pevcev, igralcev, zato sem bila zelo vesela, ko so me obvestili, da sem bila izbrana.

Anja

Foto: Katherine McGowan

Res je, da je treba izpolniti kar nekaj pogojev, če si želiš priti v ZDA na dober kolidž, in Berklee je gotovo eden izmed njih. Imeti moraš dobre ocene (GPA), dober rezultat na testih SAT, napisati moraš posebne eseje, pridobiti priporočila profesorjev ter opraviti več krogov avdicij. Boljša ko je univerza, večji je naval in hujša konkurenca.

Nam zaupate kaj o projektu na Kickstarterju ter snemanju v Los Angelesu?

V zadnjih dveh letih sem napisala kar nekaj pesmi, zato sem hotela narediti korak naprej in posneti album. Ker trenutno živim v Silicijevi dolini, ki je svetovni center inovacij, sem se odločila, da združim glasbo in tehnologijo ter naredim kampanjo na Kickstarterju. Kickstarter je spletni portal, prek katerega ljudje predstavijo in zbirajo denar za svoje projekte. Neizmerno sem hvaležna za vso podporo.

Z zbranim denarjem sem dobila priložnost, da sem lahko svoj album posnela v Universal Music Groupu v Los Angelesu. Tam sem spoznala producente in umetnike, ki so za svoje delo dobili grammyje, ter posnela majhen košček pesmi za slavnega producenta Davida Fosterja, ki je delal z Whitney Houston in Mariah Carey.

Prisluhni, kako je odpela uspešnico Someone like you:

Celotna izkušnja je bila resnično nepozabna in poučna, saj sem se naučila, da danes uspešni glasbeniki niso le umetniki, pevci in performerji, temveč za njimi stoji ogromno znanja, od promocije, marketinga do psihologije.

Trenutno pa se pripravljate na izid glasbenega prvenca, albuma NOMAD EP, ki ste ga posneli v omenjenem Universal Musicu. Kaj lahko pričakujemo?

Se bo prodajal pri nas ali v tujini? NOMAD EP je moj prvi album, ki ga sestavlja pet kantavtorskih pesmi. Album skozi glasbo kaže moje življenje in občutke. Sestavljen je iz petih pesmi, ki so nekakšen dnevnik mojega čustvenega potovanja skozi odraščanje in selitev v ZDA. Z njim raziskujem svoj zvok: klasičnemu klavirju in komorni glasbi sem v kontrast postavila džez harmonije in z vokali poskušala ustvariti teksture.

Te kombiniram s tehno-pop tolkali, s čimer se ustvarja zanimiv pop, soul, rock, indie zvok. Poskušala sem skombinirati različne žanre in jih približati trenutni glasbeni pop sceni. Ker je klavir moja prva ljubezen, na vseh posnetkih igram klavir sama. Trenutno se pogovarjam z založbami v ZDA in Sloveniji, a želim dobro premisliti, preden sprejmem končno odločitev. 

Anja

Foto: Primož Predalič

Ste kdaj na svoji poti doživeli tudi kakšno razočaranje? Kaj vas v življenju žene?

Seveda niso bili samo uspehi, ampak tudi veliko razočaranj. Ravno zaradi takega razočaranja sem dobila navdih za pesem, s katero se bom predstavila na letošnji Emi. Sicer pa verjamem, da lahko talent samo v kombinaciji z znanjem in trdim delom prinese rezultate, zato vztrajam in sledim svojim sanjam.  

Slišali vas bomo torej na letošnji Emi in slovenski Poprock popevki. Zakaj ste se odločili za nastop v Sloveniji in še to na dveh dogodkih, ki veljata za precej 'dogovorjena'?

Slovenija je in vedno bo moj dom, Festival slovenske glasbe pa je najprestižnejši glasbeni dogodek v Sloveniji, zato mi je prijava nanj predstavljala velik izziv. Glede namiga o dogovarjanju lahko vsaj zase rečem, da se s tem ne strinjam, zato sem še toliko bolj vesela, da sta bili obe moji kantavtorski pesmi Čas je zdaj ter Too Cool strokovni žiriji všeč in so ju izbrali za nastop na Poprock popevki ter Emi 2016.

Napisala: MIMA (za Story)
Fotografije: Katherine McGowan, Primož Predalič, facebook.com/anja.kotar

Preberi še: Teja Jeglič: Slovenka, ki navdušuje z modnimi nahrbtniki ali pa poglej fotografije para, ki sta s svojo dojenčico vso porodniško potovala okrog sveta (FOTO).

Priporočamo tudi: Rože, ki ženskam najbolj zmešajo glavo