Spoznaj Ano Čuk, najmlajšo žensko direktorico v Sloveniji

Triindvajsetletna diplomantka psihologije Ana Čuk je med 540 kandidati najbolj prepričala in postala direktorica za en mesec v Adecco Slovenija, nato pa se je uvrstila med 10 najboljših kandidatov, ki so se potegovali za mesto ob boku direktorja celotne globalne skupine v Švici.

Spoznaj Ano Čuk, najmlajšo žensko direktorico v Sloveniji (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
10. 3. 2017

Ana, kako je potekal vaš dan v vlogi direktorice?

Moji dnevi so bili zelo dinamični in polni raznovrstnih obveznosti. Prvi teden mandata je bil sestavljen predvsem iz uvajanj z vodji različnih funkcij podjetja, od financ do prodaje, marketinga in rekrutacije.

V uvodnem tednu sem bila resnično 'vržena' v vse funkcije podjetja, pri sebi pa sem seveda te na novo pridobljene informacije morala povezati v neko smiselno celoto.

Veliko časa sem namenila tudi obisku vseh poslovnih enot po Sloveniji, saj je glede na regijo in njene potrebe delo v posamezni enoti lahko zelo posebno.

Moje delo je med drugimi vključevalo tudi sestanke pri naročnikih podjetja – udeležila sem se različnih dogodkov poslovnih partnerjev, organizirala sem dogodek za zaposlene, pripravila pa sem tudi analizo trga dela za inovativne strategije poslovanja za prihodnjih 10 let.

Moji delovni dnevi so bili zelo dinamični in tudi običajna malica ali kratek pogovor ob kavi se je spremenil v priložnost za pridobivanje novih informacij in znanja.

Ko imaš priložnost dobiti tako poglobljen vpogled v delovanje podjetja, je zelo pomembno, da to znaš najbolje izkoristiti. Izkoristiti je treba prav vsak trenutek!

Kako je bilo videti delo v mednarodnem okolju?

Tako imenovani bootcamp za top 10 finalistov je potekal v Amsterdamu, izbrani kandidati pa smo bili iz vseh kotičkov sveta.

V takem mednarodnem okolju se resnično pokaže, da ni več pomembno, kdo koga pozna, od kod prihajaš ali kako si videti, ampak kaj znaš in kako znaš to svoje znanje ter izkušnje tudi pokazati v danem trenutku, kako jih unovčiš.

Vsi sofinalisti so bili res izjemni kandidati in odkrito lahko rečem, da smo se v teh nekaj dneh, ki smo jih preživeli skupaj, resnično povezali. Zdaj imamo prijateljstva na vseh koncih sveta in resnično upam, da jih bomo v prihodnosti znali tudi unovčiti.

Kaj vas je pri vašem delu najbolj privlačilo?

Predvsem dinamičnost. Neka nepredvidljivost in spoznanje, da moraš biti vedno pripravljen na vse. Za tako delo je treba imeti res ogromno znanja, in to je vsekakor dodaten izziv in motivacija.

Česa vsega ste se kot najmlajša direktorica naučili?

Poudarila bi predvsem samozavest – skozi to izkušnjo sem se naučila bolj zaupati v svoje sposobnosti, vase.

Dejstvo je, da ti vsaka nova izkušnja da novo dimenzijo in znanje, zato bi moral biti cilj vsakega posameznika, da si teh izkušenj nabere čim več. Le tako lahko rasteš in se razvijaš.

Da pa se podaš v neznano in tako rekoč skočiš novim priložnostim naproti, moraš biti samozavesten.

Poznati moraš svoje prednosti in slabosti, prav tako tista področja, kjer ti še manjka znanja. Samoanaliza je zlata vredna in ni nikoli izguba časa.

Česa ne bi nikoli več ponovili?

Mislim, da so predvsem na začetku neke karierne poti vse izkušnje lahko samo pozitivne, seveda pa se je treba naučiti iz vsake situacije potegniti najboljše.

Sama pri sebi imam pravilo, da nikoli ne obžalujem ničesar.

Vedno je razlog, zakaj se v nekem trenutku odločiš za določeno stvar, in nesmiselno se mi zdi, da bi to svojo odločitev potem razvrednotila. Vse je dobro za nekaj, čeprav se tisti trenutek morda ne zdi tako.

Slabosti vaše službe?

Vsekakor delo direktorja ni služba z osemurnim delavnikom. Da prideš do takega položaja in znanja, običajno zahteva veliko odrekanj, delovnih koncev tedna in manj prostega časa. Nič se ne da narediti čez noč.

Tako kot je z vsako stvarjo v življenju, pa je seveda vse stvar osebnih prioritet. Če je to tisto, kar si neizmerno želiš, pridejo druge stvari načeloma vedno na drugo mesto.

Kakšna je vaša izobrazba in kaj vse še znate poleg tega?

Študij sem v celoti opravila v Veliki Britaniji – zaključila sem podiplomski študij psihologije, s specializacijo na področju psihologije dela.

Študij v tujini mi je vsekakor dal širino v smislu iznajdljivosti ter prilagodljivosti, seveda pa se zaradi tega zdaj tudi zelo dobro znajdem v tujih okoljih.

Poleg študija sem že od nekdaj strastna športnica, med študijem pa sem bila nekaj časa tudi kapetanka ženske košarkarske ekipe.

PLAČA: Ste zadovoljni s plačo, bi kaj spremenili?

S plačo sem bila seveda zadovoljna, kljub temu pa bi rada dodala, da so bile vse izkušnje, ki sem jih s projektom pridobila, vredne veliko več.

DOPUST: Koliko dopusta si lahko privošči človek ob takšni izkušnji, kako je s prostimi popoldnevi in konci tedna?

Funkcija direktorice je tudi povezovalna, zato delo vključuje udeležbo na različnih dogodkih zunaj običajnega delovnega časa. Prav gotovo drži, da je delo dinamično in zanimivo ter zahteva dobre sposobnosti usklajevanja obveznosti.

Bi poskusila tudi ti?

Tudi v letu 2017 bo nekdo zasedel direktorski stolček. Če te zanima, spremljaj www.adecco.si ali Facebook Adecco Slovenija. Morda pa boš prav ti prava kandidatka.

Pripravila: Nina vidrih
Fotografije: osebni arhiv

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri