Ali so sodelavci sploh lahko kdaj prijatelji?

Iskanje skupinice prijateljev v službi: dobra, slaba in nerodna plat zgodbe.

Ali so sodelavci sploh lahko kdaj prijatelji? (foto: Nick Onken) Nick Onken
19. 1. 2015

Medtem ko si delite delovni prostor, se kdaj tudi pošteno nasmejite. Si s svojimi sodelavci želiš postati tudi prijateljica? Strokovnjaki pravijo, da je naše delo hitreje in bolje opravljeno, če imamo v službenem okolju prijatelje.

"Veselje do dela, odnos do delodajalca in podjetja ter izvajanja delovnih zadolžitev je veliko bolje opravljeno, če si na delovnem mestu zadovoljna in v ekipi s sodelavci, s katerimi se odlično razumeš," potrjuje tudi karierna svetovalka Renata Zadravec.

Ena od tvojih prvih delovnih nalog je torej: Poskrbi, da boš imela s svojimi sodelavci čim boljše odnose. Če te povabijo na kavo, se jim pridruži.

Petkova pijača po službi? Ojoj, zmenjena si že s prijateljicami. A če so tvoje resnične prijateljice, si želijo, da se čim prej vklopiš v službeno okolje in bodo srečanje prestavile na soboto.

Ne maraš kosil v menzah, sodelavci iz tvoje pisarne pa najraje skočijo v sosednjo 'veliko kuhinjo'? Pridruži se jim in zobaj solatko (če res ni okusna, po njej potresi oreščke z naribano gorgonzolo in svoj najljubši preliv, ki si jih prinesla s seboj v škatlici). Ker je pomembno, da se čim prej prilagodiš novemu okolju, a vseeno ostaneš ti.

6 pogostih dilem ...

1 Novinka si in skupinice se ti zdijo zastrašujoče.

Spoznaj posameznike iz različnih skupinic. Bodi prijazna in prijateljsko razpoložena, vendar se ne pridruži nobeni skupini. Sledi svojemu srcu – tako se boš najhitreje (in brez napak) povezala z ljudmi, ki so v tem trenutku najpomembnejši zate:

"Ljudje se povezujemo z osebami, ki so nam po značilnostih, vrednotah, interesih, pogledih, nazorih in značajsko najbližje. Med sabo vzpostavimo vez, ki jo nemalokrat imenujemo kemija. Vse se odvija spontano. Čeprav bi sama morda načrtovala vzpostavljanje prijateljstva na delovnem mestu, bi se zgodba začela, a vseeno v predvidljivem času končala, če se ne bi vzpostavila vez," razlaga Zadravčeva.

Torej se ti prijateljevanje s sodelavko, ki je dobra prijateljičina šefinja, ne bo izšlo, če se ne bosta resnično začutili. In če boš z njo želela postati prijateljica le iz osebnih interesov, se ti takšna dejanja lahko le maščujejo.

2 Tvoja sodelavka je dobra prijateljica, vendar ne opravlja dobro svojega dela.

Če se ne zaveda svojih napak in si res njena prijateljica, ji boš morala to povedati. Pogovor začni tako, da ji rečeš, da si pri njej opazila nekaj, kar bi lahko naredilo ogromno spremembo v njeni karieri, in jo vprašaj, ali bi rada slišala tvoje mnenje. Na to glej kot na karierno svetovanje, in ne na osebno kritiko.

Pomagaj ji ugotoviti, kaj ji gre dobro. V najboljšem primeru bo tudi ona stvari videla tako – toda bodi pripravljena tudi na to, da se morda lahko oddaljita, če ni pripravljena slišati tega, kar bi ji rada povedala. Zadravčeva ti za prijateljico, ki težko sprejme kritiko, svetuje komunikacijo s ponazoritvijo primera, na primer:

Rečeš ji, da si nekje slišala, prebrala, zasledila to in to, potem pa jo povprašaj, kaj ona misli, da bi bilo treba narediti ... Tako si bosta izmenjali mnenji, hkrati pa ji boš sporočila želeno.

3 Sodelavci so te v petek po službi povabili na pijačo ...

Raje bi se dobila s svojim fantom, a ker si še nova, bo najbolje, da zmenek preložita ... Na 'pijači' boš sodelavce spoznala v drugačni luči kot na delovnem mestu, vaše vezi se bodo okrepile in ponedeljek bo v pisarni veliko prijetnejši.

4 Tvoja prijateljica iz službe je napredovala prej kot ti. Uf.

Večina med nami bi zaradi tega imela mešane občutke. Čestitaj prijateljici, potem pa se sprijazni z ljubosumjem, tako da zapišeš svoje občutke v dnevnik. Vprašaj se, kakšna bi rada izpadla pred prijateljico.

Tu izbiraš, kdo bi želela biti. Bodi čim bolj prijazna. Na to glej kot na priložnost in jo vprašaj, katerih veščin se je naučila in kako ji je to uspelo. Bodi tista, ki bo rekla: "Ne pričakujem, da mi bo zate treba delati manj kot za koga drugega."

5 Postala si šefinja in ukazovati moraš prijateljicam.

Nekaj si naredila prav, da si pristala na tem položaju, vendar se počutiš krivo in neprijetno ti je, da moraš prijateljicam težiti, če zamujajo v službo. Sprijazni se z dejstvom, da se je razmerje moči med vami spremenilo. Pogovori se z njimi glede novih pravil v odnosu. Potem pa bodi potrpežljiva, dokler se ne boste vsi navadili na nove vloge.

Bodi sočutna do prijateljic, vendar se ne opravičuj in ne obnašaj se, kot da si še vedno na nižjem položaju. Za plezanje navzgor po hierarhiji je temeljnega pomena, da ne sprejmeš odgovornosti za čustva drugih ljudi.

"Prav tako je pomemben pogovor z odkrito komunikacijo, kaj to pomeni za vsakega posameznika ali ekipo, da se izpostavi, da vam je prijateljstvo še vedno zelo pomembno, da ga želite ohraniti in hkrati ostati profesionalni v odnosu glede na status, ki ga na novo zasedate. Saj imaš tudi ti nekoga, ki ima do tebe določene zahteve in pričakovanja, ki morajo biti izpolnjena. Seveda je pomembno, da poudariš, da se boš trudila usklajevati oba položaja, ki ju zastopaš, in ne ogrožati prijateljstva. Ostani odprta in dovzetna tudi za kritiko in pohvalo," ti svetuje Renata Zadravec.

6 Šefinjina prijateljica

Seveda se lahko spoprijateljita, vendar vedno loči službene dolžnosti (in kritike) od prijateljstva. Običajno se privlačimo ljudje s podobnimi življenjskimi izkušnami in vrednotami, in če se ob njej počutiš prijetno, so najverjetneje podobna tudi njena občutja do tebe.

Po predlogi Helin Jung priredila Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri