Ali si vedno brez ficka?

Nekatere punce niso le v težavah – v globoki finančni krizi so. Spopadi se s težavo in še vedno imej kaj od življenja.

24. 8. 2007

Del mladosti je tudi to, da začenjaš na dnu lestvice, kar pomeni, da so tvoja prva stanovanja veliko bolj skromna od sanjskih predstav o tem, kakšno bo tvoje prvo stanovanje, in da pogosto ješ poceni makarone. Toda če se počutiš več kot brez ficka, nisi edina. Skoraj dve tretjini dvajsetletnikov je zadolženih, in to ne v okvirjih “Ali mi posodiš 10 evrov do jutri?” Bogastvo pa je obenem danes toliko bolj vidno (super dizajnerske cunjice, prerazkošne slavne osebe), da se lahko zdi, kot da se vsi drugi valjajo v denarju, kar naredi finančne težave dvakrat bolj deprimirajoče.

Denarne težave niso le številke v denarnicah, povzročijo tudi velik stres, ki se ne konča niti ponoči in zaradi katerega tolikokrat ne spiš, temveč premišljuješ, kako se boš rešila iz stiske, ki te tako močno duši. Ključ je to, da dojameš, s čim se moraš bojevati. Le tako lahko začneš napredovati, ne glede na to, s kako majhnimi koraki. Nekaj razlogov, zakaj te mogoče računi izžemajo do suhega ... in kaj lahko narediš, da ne bo tako.

Pomilovanja vredne plače

Končno delaš to, za kar si se učila in trudila štiri ali celo osem let, in to je že vredno vsega odrekanja, toda zaenkrat te bo tvoja pičla plača držala v stiski.

 • Od leta 2000 so plače za začetniška dela, ki jih ponavadi dobijo sveži diplomiranci, nižje, kot so bile v prejšnjem stoletju.
 • o, da si ‘zunanja sodelavka’, svobodnjakinja ali da si pravkar odprla svoje malo podjetje, ni tako osvobajajoče, kot se sliši. Morda je tvoj honorar višji od prijateljičine plače, toda ona je zaposlena in ji pripadajo tako malica, vožnja do službe in dnevnice (ki so neobdavčeni) kot tudi plačan dopust, regres, morda božičnica, pa tudi bolniška in porodniška. Poleg tega je zavarovana in ne bo izgubila strank in plače, če bo zbolela in je tri mesece ne bo v službi ...
Cosmo svetuje:

 • Če se vas bo v določenem podjetju več odločilo za isti ali podoben paket zavarovanja, se dogovorite za skupinski dopust, ki ga da skoraj vsaka zavarovalnica.
 • Ustvari svoje mini podjetje. Vprašaj se: Kaj rada počnem? Kaj znam posebno dobro? Ali neverjetno hitro tipkaš na računalnik? Obvladaš jezike? Prijavi se na kakšen servis za iskanje dela ali agencijo za prevajanje in naenkrat boš imela dodatni zaslužek.

Imaš življenje

Temu se reče sindrom Lindsay Lohan: punce se zadolžijo od nog do glave, ker toliko berejo o življenjskemu slogu slavnih in bogatih, da začnejo misliti, da je popolnoma normalno, da zapravijo ogromne količine denarja za oblačila ali zabavo.

 • Zaradi tehničnih napravic, kot sta iPod in Blackberry, do lepotnih stroškov, kot so brazilska depilacija in pedikure, imamo ‘nujne’ stroške, ki pred desetimi leti niso bili omembe vredni (ali sploh niso obstajali!).
 • Ker naj bi v fitnesu naredili nekaj dobrega zase, pogosto pozabimo na njegovo ceno. Povprečna članarina je od 30 do 50 evrov na mesec plus oprema (seveda si želiš najboljšo in najbolj modno), in seveda, če daš kaj nase, še osebni trener – 20 evrov na uro.
 • Žuriranje te lahko pripelje do bankrota – cene pijač so grozne in cena zabavnih stvari, kot so filmi in podobno, je zrasla za skoraj 25 odstotkov v petih letih!
Cosmo svetuje:

 • Če se veliko pogovarjaš po telefonu, kliči v tujino le prek spleta, po prenosnem telefonu pa takrat, ko ti operater omogoča poceni čvekanje.
 • Preskoči drage družabne dogodke, za katere ti ni preveč mar – kot je ekstravagantna suši večerja, če sploh ne maraš rib. Ko greš zvečer ven, premisli tudi, ali res moraš piti drage koktajle – raje naroči kozarec dobrega vina ali naravnega soka.
 • Tudi kinu se ti ni treba odpovedati (kokice pa so tako ali tako preveč napojene z oljem in jih prepusti drugim) – verjetno si že opazila, da so cene vstopnic za zgodnej­še predstave cenejše. Zakaj si ne bi ogledala filma na deževno popoldne, malo spremenila rutine in prihranila? Ali pa se odloči za torek, ki je v Kolosejevih kinodvoranah postal Kinodan – dan, ko boš v vseh predstavah uživala po nižji ceni.
 • Premisli tudi o svojih dragih športnih dejavnostih – kaj ko bi v fitnes hodila le še enkrat na teden, preostale popoldneve pa raje preživela v naravi? Tek, kolesarjenje in rolanje so zastonj, ko imaš enkrat pripomočke.
 • Sooči se s fantazijami o zvezdniškemu slogu življenja – zvezdniki ne le da služijo veliko več kot ti, večino vseh dragih stvari, ki jih občuduješ na njih, dobijo zastonj kot promocijo.

Kreditne kartice

Premisli, ali res potrebuješ kreditno kartico. In vsekakor, ali jih potrebuješ več? Kreditne kartice te namreč lahko popeljejo v veliko zadol­ženost, predvsem ko začneš ob koncu meseca denar prerazporejati z ene na drugo, da lahko odplačaš nakupe, ki si si jih privoščila čez mesec.

 • Nataša Šerbinek, poslovna tehnologinja na banki Sparkasse, opozarja: preveliko zadolževanje in življenje preko svojih možnosti (torej da zapravimo v mesecu ali letu več, kot zaslužimo) se ponavadi konča z zadolženostjo do vratu ter velikimi stroški opominov in blokad, saj gre samo za veriženje denarja med računi. Prav tako pridemo po določenem času tudi z večjimi limiti in karticami do tega, da imamo na voljo le višino plače, pa še to zmanjšano za obresti in druge stroške.

 • Kartice je treba razumeti kot denar, ne moremo porabiti več, kot imamo denarja, zato je treba z njimi ravnati odgovorno. Kartice, kot so MasterCard, Visa, Diners in Karanta, so kartice z odlogom plačila, kar pomeni, da uporabnik vse stroške z naslova porabe po kartici poravna enkrat mesečno. In tu je zanka; plačevanje s plastiko je priljubljeno, enostavno, hitro, varno, vendar je potem treba vse to naenkrat plačati, in če je skupni znesek nakupov storitev in blaga s karticami prevelik zalogaj za naš račun, sledijo blokade, opomini, stroški. Seveda je tu še letna članarina za kartice, ki se giblje od 15 evrov letno dalje, in če imamo kartic več, se nabere stroškov za en dober nakup. Seveda obstajajo tudi kreditne kartice, pri katerih lahko določeno obveznost plačujemo več časa, vendar tudi teh ne bi smeli uporabljati za redne nakupe. Načeloma strankam naše banke svetujemo glede njihovih finančnih vprašanj tako, da se v prvi vrsti ne zadolžijo, če pa je stranka le zašla v veriženje, ji predlagamo, da se pogovori s svojim osebnim finančnim svetovalcem, ki ji bo znal svetovati najprimernejšo pot iz tega začaranega kroga – začasno neuporabo kartice, zmanjšanje števila kartic, zmanjšanje razpoložljivega stanja na kartici, limit na osebnem računu s postopnim zmanjševanjem (redukcijo), vzporedno varčevanje za večje nakupe.” Šerbinekova dodaja: “Če si z veriženjem zabredla predaleč, je najbolje, da za določen čas ‘razrežeš’ kartice, postopno poravnaš velike limite in poskusiš tudi kaj privarčevati.

 • Vsekakor pa kartice niso le zlo. Krasne so pri potovanju v tujino, kjer nam ni treba menjati valute, za morebitno super ponudbo, ki je aktualna le nekaj dni, pa si jo lahko privoščimo s prihodnjo plačo, prav tako pa tudi za druge nakupe, ko ne želiš nositi veliko gotovine s seboj. Seveda je potrebna disciplina. S kartico boš dobro poslovala, če boš kupila le tiste stvari, ki jih potrebuješ, ne pa zaradi občutka, da nič ne stane, kupovala tudi stvari, ki si jih ne moreš privoščiti ali jih ne potrebuješ.”

Cosmo svetuje: Ko na banki odpreš račun, dobiš bančno kartico Maestro. Z njo lahko plačuješ samo do višine razpoložljivih sredstev (to je dobroimetje in tudi še morebitni limit), če pa se odločaš za večji nakup, na kartici lahko prilagajaš dnevni limit porabe na POS-terminalih in dvige na bankomatih.

Nekaj nasvetov Nataše Šerbinek, poslovne tehnologinje v Banki Sparkasse:

 • “Če si študentka s 300 evri na mesec; je zate najprimernejši študentski račun s kartico Ba Maestro. Za potovanja v tujino priporočamo kartico MasterCard, a le, če imaš redne prilive na račun in ustrezno boniteto.

 • Če si pripravnica in zaslužiš do 600 evrov, se lahko odločiš za kartico MasterCard predvsem za potovanja in nakupe v tujini oziroma za nadzorovano dnevno porabo. Če te ne zavaja dejstvo, da se na tvojem računu stanje ne spreminja, lahko tudi določiš limit 400 evrov na kartici, plačuješ le z njo in tako ob koncu meseca privarčuješ 200 evrov. Ker pa je za to potrebna velika disciplina, raje odpri bonus ali drug varčevalni račun in prenesi določeni znesek za večje nakupe na ta varčevalni račun. Nujno vodi lastno evidenco porabe po kartici oz. redno spremljaj porabo preko elektronske banke. Pri večini bank v Sloveniji imaš tudi možnost dnevnega vpogleda v stanje porabe na kreditni kartici prek elektronskega bančništva. Najmanj enkrat na teden izkoristi to možnost, v primeru več nakupov dnevno pa raje vsak dan.

 • Če zaslužiš več kot 1000 evrov, bi ti Banka Sparkasse (in večina bank) ponudila paketni račun z vključenim MasterCardom (ali drugo kreditno kartico), seveda je pogoj redni mesečni prihodek in ustrezna boniteta.”

Vendar ne pozabi: bankam odgovarja, da uporabljaš kreditno kartico, ki ti jo bodo z veseljem ponudili (lahko tudi v paketu), saj je to njihov dodatni zaslužek.

Poti iz črne luknje z imenom Kredit

Res ni lahko, na nekaj stvari smo te že opozorili, vendar je tudi goro dolgov možno znižati in navsezadnje narediti celo goro prihrankov, le voljo potrebuješ za to in zaupanje vase.

 • Sooči se z resnico in zaupaj svojo težavo prijateljem ali družini.
 • Ne zapravljaj več denarja, kot ga imaš, ne zadolži se za stvari, ki bi jih rada imela, temveč le za smiseln nakup (stanovanje, če si res lahko privoščiš tako zajeten kredit). Naj te ne premami bleščeč nov avto, če si ga ne moreš privoščiti! Dolžniške posvetovalnice poročajo, da je mnogo velikih dolžnikov svojo kariero zadolženih začelo s kreditom za nov avto.
 • Plačuj v gotovini, da si boš lažje predstavljala, koliko denarja zapraviš. Na začetku tedna dvigni denar in ga razporedi za cel teden. Če ti bo kaj ostalo, daj to v svoj ‘zlati sklad’.
 • Temeljito preglej odhodke s svojega računa in črtaj vse, ki niso nujno potrebni – taksi, restavracije, drag šport, anticelulitni tretmaji (v glavi ves čas imej misel na dan, ko boš odplačala zadnji kredit in se ti bo s srca odvalil težek kamen).
 • Zberi pogum in v službi zahtevaj več denarja – stroški so se od leta 2000 močno zvišali, kaj pa tvoja plača?
 • Živi varčno. Res potrebuješ drago pohištvo in cmok v grlu, namesto da bi se zadovoljila v Ikei in živela brez dolgov?
 • O svojih denarnih zadevah odločaš sama, zato se zavedaj, da si lahko dejavna ustvarjalka svojega življenja ali pa žrtev. Torej?
 • Dojemi svet kot preobilje. Verjemi, na svetu je vsega dovolj za vse! Nastaja na milijone spermijev, čeprav je potreben samo eden. Vesolje je neskončno veliko in obstaja že neverjetno dolgo. Tudi denarja je dovolj za vse, le videti ga je treba in imeti do njega pozitiven odnos.
 • Varčuj in izkoristi občutek obresti, najboljše so še vedno v vzajemnih skladih.

Začni uresničevati svoje sanje

Recimo, da si se iz rdečih številk že skoraj izvlekla – najprej si si naredila točen seznam nujnih stroškov in stvari, ki lahko zaenkrat počakajo, navadila si se takoj, ko dobiš honorarje, plačati vse nujne položnice, začela si pisati dnevnik izdatkov (ta knjižica je najboljša investicija v tvojo prihodnost, pa čeprav si zanjo odštela le štiri evre) in odkrila, kam se denar izliva kot hudournik, ki si ga hitro zajezila. Torej – že si na zelo dobri poti in drugo leto bi si rada privoščila novo kolo/avto/sanjske počitnice/stanovanje ... Vse hkrati žal ne bo šlo, saj si misel na loterijo in izdatke že odmislila – preveč stroškov in premalo možnosti za uspeh. Pomisli, za kateri večji izdatek bi se v prihodnosti najraje odločila in začni varčevati, delček (Bo šlo 10 odstotkov od tvojih dohodkov?) pa shrani v fond z imenom naložba za brezskrbnejše življenje.

Nekoč zastonj

Hitro lahko spregledaš tudi stroške, ki so bili včasih brezplačni ali veliko cenejši.

Kava. Ker si ne kupiš tiste v vrečkicah za enkratno uporabo in le zmešaš z vročo vodo, te dva kapučina staneta 3 evre na dan, kar se nabere za 1095 evrov na leto! Raje si s sodelavci kupite instantno kavo in si jo naredite sami v pisarni ali pa pij espresso, ki je ne le cenejši, ampak tudi bolj zdrav.

Bančni avtomati. Če ne pripadajo tvoji banki, ti večina avtomatov zaračuna uslugo, tvoja banka pa dobi svoj delež. Manjše banke tega stroška ponavadi ne zaračunavajo. Če tvoja banka zaračunava provizijo za dvig na bankomatih in denar dvigneš trikrat na teden, je to več kot 73 evrov na leto. Dvigni denar za prihodnji teden naenkrat na bankomatu svoje banke.

Bančne položnice. Za svoje račune uredi trajne naloge ali jih plačuj po e-banki, kar je mnogo ceneje kot trošenje denarja in časa pred bančnimi ali poštnimi okenci. Poleg tega boš imela (če se boš odločila za trajnike) vse položnice vedno plačane in te ne bodo zaskrbljevali še opomini, ker si namesto za položnico denar porabila za nove kavbojke.

Voda.Voda iz pipe je tako rekoč zastonj; kupi si filter za vodo in lepo stekleničko (s katero boš blestela!) ter prihrani dragocene evre.

Nekaj koristnih nasvetov

 • Pozabi na stavek “Zelo rada bi si kupila ... ampak ne morem.” Preoblikuj svoje želje in reci: “Rada bi ....., in to bom dosegla tako, da bom ...” (Iz knjige Poenostavimo si življenje, MK)

 • Ko boš osamljena, žalostna ali nejevoljna, se dobi s prijateljico, sestro ali mamo in se ji potoži, namesto da se zapodiš v trgovino v depremirajoče nakupovanje. Stvari, ki si si jih nakupila v tistem stanju, potem sploh ne maraš preveč, kajne?

 • Morda se sprašuješ, zakaj je bolje imeti prihranjenega nekaj denarja kot imeti celo omaro modnih čevljev. “Denar pomeni možnosti, tudi če svoj zaslužek brez obresti hraniš v škatli za čevlje. Stvari pa pomenijo dokončno odločitev in konec svobode izražanja,” razlagajo avtorji knjige Poenostavimo si življenje.

Petra Kocjančič