Ali končana šola vpliva na uspeh?

Odgovor: NE! Med svetovno znanimi in našimi zvezdami je kar nekaj takih, ki jim je uspelo dokončati le osnovno šolo, a se jim zaradi tega uspeh ni izmuznil iz rok.

30. 3. 2006

Matt Dillon na primer sploh ni dokončal srednje šole, s samo osnovnošolsko izobrazbo pa se lahko pohvali še avstralski igralec Heath Ledger. Russell Crowe je srednjo šolo postavil na klin in bil sprejet na igralski inštitut, Sean Penn pa je želel postati odvetnik, a je na koncu študiral govorništvo in igro.

Pevec skupine Nude Boštjan Dermol je po končani gimnaziji vpisal študij prava in trenutno končuje tretji letnik. Aleš Klinar je zaradi glasbenih obveznosti obstal v drugem letniku pravne fakultete, temnolasa Leila Bdeir pa je na pravu diplomirala z desetico. Tudi Uroš Slak je študiral pravo, njegova Petra Kerčmar pa je novinarka.

Pevka skupine Atomik Harmonik Špela Grošelj po končanem obdobju na bežigrajski gimnaziji študira novinarstvo, prav tako Tomi Meglič iz Siddharte. Halle Berry se je na fakulteti v Clevelandu posvečala predvsem predmetom iz novinarstva, diplomirala je leta 1986.

Zgrešeni poklic?

Pravljičar Franci Rogač je bil težaven najstnik, kljub temu je z odliko dokončal dve srednji šoli – trgovsko, ekonomsko –, uspešno pa je končal tretji letnik na fakulteti za socialno delo. Vedeževalec Danijel Šmid Danny pa je po poklicu strojnik. Pevka Monika Pučelj se je izučila za kozmetičarko.

Pevka Žana je končala srednjo zdravstveno šolo, Vili Resnik pa je poklicni zdravstveni tehnik, ki se lahko pohvali tudi z izkaznico inštruktorja jahanja. Vsestranska Rebeka Dremelj študira ekonomijo na Visoki šoli za upravljanje in poslovanje v Novem mestu, formalno pa je gimnazijska maturantka. Katarina Čas se bo kmalu lahko pohvalila z diplomo iz ekonomije, Anja Tomažin apa jo že ima, sedaj pa se zanima za odnose z javnostmi.

Vzorne zvezde

Napovedovalka vremena Katja Jevšek se je po končani srednji šoli odločala med novinarstvom in jeziki, saj tekoče govori nemško, angleško in italijansko – na koncu je izbrala študij krajinske arhitekture. Igralka Sarah Michelle Gellar je obiskovala srednjo glasbeno in igralsko šolo, se pa lahko pohvali z dosežkom, da je dve leti prej diplomirala na šoli za nastopanje v New Yorku in poleg tega pet let trenirala tae kwon do.

Glasbenik Janez Bončina Benč je hodil na likovno akademijo in zna lepo risati. Ajša Šunjič je diplomirala na sociologiji in magistrirala iz komunikologije in menedžmenta, Mark Žitnik pa je končal srednjo turistično šolo. Oriani Girotto Cavazza pri delu vodičke italijanskih turistov po Ljubljani zelo pomaga študij umetnostne zgodovine. Andraž Vehovar, ki je kot kajakaš leta 1996 v Atlanti osvojil srebrno medaljo, je bil poleg uspešne športne kariere izjemen študent, danes pa je aktiven v politiki.

V politiko je zajadrala tudi Eva Irgl, teologinja z visokimi ocenami. Visoko povprečje ocen je imela v srednji šoli tudi Winona Ryder, ki je za igralko študirala v San Franciscu. Igralka Jennifer Aniston, ki je maturirala iz psihologije na igralski šoli, je pri enajstih letih hodila v umetniško šolo, ena njenih slik pa je bila razstavljena v Metropolitanskem muzeju umetnosti v New Yorku. Lisa Kudrow je diplomirana psihobiologinja, ki je aktivno igrala tenis.

Pevka Beyonce Knowles je končala šolo za igralsko umetnost v Houstonu, Orlando Bloom pa se je za igralca izučil v Londonu. Igralka in pevka Jennifer Lopez je hodila v katoliško šolo, pa tudi v srednji šoli ni bila obkrožena s fanti. Mel Gibson je hodil na deško katoliško šolo in dokončal igralski inštitut.

Podmazani jeziki

Eva Longyka Marušič je študij slovenskega jezika končala po rojstvu prvega otroka, študira še primerjalno književnost, poleg tega pa je še šolana poznavalka vin. Operni pevec Nace Junkar je po poklicu slavist, poleg šole pa se je uril za pevca. Televizijska voditeljica Bernarda Žarn je na filozofski fakulteti dokončala študij slovenščine in sociologije.

Gojmir Lešnjak Gojc je bil nekoč učitelj slovenščine, nato pa se je posvetil igranju, tudi Mario Galunič je učil slovenščino, potem ga je premamila televizija. Reese Witherspoon je diplomirala iz angleške literature. Karmen Stavec je diplomirana germanistka, z jeziki pa nima težav niti pevec Sebastian.

Pevka Alenka Godec že vrsto let honorarno poučuje nemščino. Voditeljica Blažka Muller Pograjc je prevajalka, saj je študirala španščino, tako kot nekdanja pevka Špela Buda, ki pa se je raje posvetila šolanju za finančno svetovalko.

Po znanje v tujino

Med zvezdami je tudi nekaj takih, ki so znanje nabirale v tujini. Modni oblikovalec Uroš Belantič se je zakonitosti oblikovanja naučil na Dunaju. Pevec Saša Dragaš je po srednji šoli dve leti študiral angleščino v Londonu. Igralka Manca Dorrer je opustila študij komunikologije in na Danskem eno leto hodila na Akademijo evropskega filma. Manca Urbanc Izmajlova letos še zadnje leto študira za operno pevko v Moskvi.

Maneken Jurij Bradač nabira igralske izkušnje v Los Angelesu. Tudi med tujimi zvezdami je bilo zaradi želje po znanju ali iskanju priložnosti za uspeh nekaj selitev. Igralka Charlize Theron, ki je otroštvo preživela v Južni Afriki, je od 14. leta delala kot fotomodel, balet je bila njena velika ljubezen, zato je študirala ples. Zaradi poškodbe kolena je plesno kariero končala in pri devetnajstih na prigovarjanje mame odšla v Ameriko, kjer jo je po dveh tednih odkril igralski agent.

Med izučenimi plesalkami je tudi Madonna, ki je zaradi glasbe opustila visokošolski študij, tudi igralec in komedijant Jim Carrey je obupal na fakulteti. Sharon Stone je bilo pridobivanje izobrazbe zelo pomembno, saj je študirala za pisateljico, nato pa se je posvetila še igralstvu in obiskovala delavnice za komedijo.

Vsekakor stopnja izobrazbe pri velikih zvezdah ni merilo za uspeh, zato je obsojanje ljudi brez končane šole popolnoma odveč. Čeprav zvezde niso bile ravno vzorne v šolskih klopeh, so se prav toliko bolj vneto posvetile delu in v tem tudi uspele.

Salma Hayek

Rojena: 2. september 1966, Mehika

Poklic: igralka.

Izobrazba: hodila je v katoliško šolo, študija mednarodnih odnosov v Mehiki ni dokončala, odšla je v Los Angeles na igralsko šolo Stelle Adler.

Vedenje: pri dvanajstih je v internatu terorizirala nune, zato so jo poslali domov.

Jeziki: angleščina, arabščina, španščina, portugalščina.

Lucija Ćirović

Rojena: 19. maj 1972, Ljubljana.

Poklic: igralka.

Vedenje: tiha in vzorna učenka.

Izobrazba: končala srednjo šolo za industrijsko oblikovanje, postala diplomirana vzgojiteljica, obiskovala gledališko in lutkovno šolo.

Druga znanja: igra bobne in zna žonglirati.

Keanu Reeves

Rojen: 2. september 1964, Libanon

Poklic: igralec je bil menedžer trgovine s testeninami.

Vedenje: vzoren učenec.

Izobrazba: zaradi pogostih selitev je obiskoval štiri različne šole, pri sedemnajstih je opustil srednjo šolo.

Druga znanja: hokej na ledu (vratar), igra bas kitaro, imel je skupino Dogstar.

Drew Barrymore

Rojena: 22. februar 1975, ZDA

Poklic: igralka.

Vedenje: problematično.

Izobrazba: nikoli ni končala srednje šole.

Druga znanja: njen konjiček je fotografija, pri štirinajstih je izdala svojo knjigo z naslovom Majhna deklica izgubljena (soavtor Todd Gold).

Peter Poles

Rojen: 6. februar 1978, Slovenj Gradec

Poklic: televizijski voditelj in direktor lastnega podjetja.

Vedenje: okolju primerno.

Izobrazba: še vedno končuje ekonomsko fakulteto.

Druga znanja: končal nižjo glasbeno šolo (klarinet), dela kot turistični vodnik in je učitelj rolanja.

Na zabaven način do dodatne izobrazbe

Znani obrazi so bili bolj kot nad guljenjem šolskih klopi navdušeni nad priljubljenimi konjički.

  • Anja Rupel je po maturi obiskovala višjo šolo za socialno delo, zraven se je glasbeno izobrazila: opravila je nižjo in srednjo glasbeno šolo flavte.
  • Will Smith je kot najstnik na koš metal košarkarsko žogo, danes pa se zelo rad posveti igri šaha.
  • Tanja Žagar, ki končuje glasbeno akademijo, zelo rada kuha in peče sladice. Nad dobrotami so navdušeni predvsem njeni domači.
  • Johnny Depp je pri petnajstih letih šolo postavil na klin in se posvetil glasbeni karieri, ustanovil je svojo skupino, v kateri je igral kitaro, kasneje je postal igralec.
  • Kim Basinger je bila kot otrok sramežljiva. Pri treh letih je hodila k baletu, v srednji šoli pa je bila navijačica.

Metka Pravst