Ali je v razmerju prostor za dve karieri

Naj vaše življenje vodijo vaše sanje, ki naj jih spoštuje tudi vaš moški. Pravo razmerje je namreč upravičeno do enake svobode. Usklajevanje dveh sanjskih življenj in karier pa ni enostavno.

25. 11. 2004

Sliši se popolno. Uspešna ženska, ki ima ob sebi uspešnega moškega. Razumevanje, spoštovanje, izmenjavanje nasvetov, skupno sanjarjenje ... Vendar obstaja tveganje, da nihče od vaju v razmerje ne bo vlagal zadostno količino truda, ki je potrebna za uspeh v ljubezni.

Sicer pa tvegamo z vsakim razmerjem, zato ne sprejmimo svoje ‘zgodovinske’ vloge gospodinje in treh od štirih vogalov hiše, zasledujmo svoje želje, pravi moški pa nas bo ljubil zaradi nas samih in ne zaradi naših gospodinjskih spretnosti.

Ne posmehujte se monotonosti ritma popevke, ki sliši na: “Žena naj bo doma,” temveč sprevidite in obsojajte njeno malomeščanskost. Seveda pa tudi same od svojega moškega ne morete zahtevati, da se spremeni v vašo ‘ženo’.

Ali nekaj, o čemer sanjarimo, ko smo samske, ravno uspešen moški, ki bo podpiral in negoval naše cilje, postoril svoj del doma in celo prevzel nekaj naših odgovornosti, ko se nam obeta napredovanje ali pa se moramo pripravljati na pomembno predstavitev?

In za katerega bi bile pripravljene tudi same narediti vse to? Spoštovanje strokovnih ciljev partnerja, enakopravna delitev hišnih opravil ter uspešno upravljanje s časom so ključni dejavniki tveganja v modernem razmerju.

Kdo je glavni?

Žal ljudje, ki si želijo kariero, niso najprimernejše gradivo za razmerje. “Mnogi, ki so usmerjeni v kariero, imajo osebnostne značilnosti, ki jih delajo uspešne na delovnem mestu”, pravi Michele Carelse, psihologinja iz Cape Towna. “Običajno so izredno tekmovalni, posedujejo vodilne sposobnosti, vajeni so ukazovanja in spoštovanja.

Te značilnosti pa za intimno razmerje ne pomenijo nič dobrega. Če partnerja ne razvijeta načinov za skupno delovanje, bosta izkusila resen konflikt.”Spreminjanje osebnostnega stila pa pogosto ni lahka naloga. “Preden sem spoznala Andreja, sem hodila s fanti, ki niso bili obsedeni s kariero, in kmalu sem se jih naveličala.

Menila sem, da je Andrej s svojo cvetočo kariero v poslovnem menedžmentu moj idealni par,” pripoveduje Katja, magistra politologije. Bila je zelo razočarana, ko je po vselitvi v skupno stanovanje Andrej pričakoval, da bo Katja v celoti skrbela za vsa hišna opravila. In morda v ta namen celo zanemarila svoje ambicije.

“Pogosto je klicaril z zahtevami, kot so: ‘Lubi, po mojo obleko moraš v čistilnico - nujno jo potrebujem, vendar ne bom pravočasno končal z delom,’ ali ‘Lubi, kaj bo za kosilo,’ pojasnjuje Katja. “Kmalu so se začeli namigi, naj si poiščem delo s skrajšanim delovnim časom, če si želim biti poročena. Tega nisem prenesla, zato sem mu zabrusila, da jaz zaslužim mnogo več kot.

Naj si on išče drugo zaposlitev ali se službi celo odpove, če se mu zdi zares nujno, da to kdo od naju stori. Sčasoma sem spoznala, da se ne bo spremenil, zato sem razmerje končala. Včasih se sprašujem, ali sem z Andrejem morda izgubila ljubezen svojega življenja, vendar svoje kariere nisem bila pripravljena žrtvovati.” Andrej ni razumel Katjinih želja in zato tudi ni spoštoval njenih kariernih ciljev.

Ali to pomeni tudi, da je ni ljubil? Odrasel je v tradicionalnem gospodinjstvu, v katerem je njegova mama naredila vse, da je očetu omogočila poslovni uspeh, zato je Andrej isto pričakoval od Katje. Znanju o zunanjem svetu, ki ga absorbiramo vso zgodnjo socializacijo, pa je le težko konkurirati.

Tudi Dejan, 29-letni inženir računalništva, je svojo kariero postavil na prvo mesto in ni spoštoval želja dekleta Martine, 30-letne pravnice. Ponudila se mu je priložnost odličnega delovnega mesta, programiranja sanjskih izzivov – pod pogojem, da se preseli v Nemčijo.

Martini je v tem času resnično uspevalo: postala je pomemben člen ugledne odvetniške pisarne in se v svojem poklicu potrdila z nekaj odmevnimi uspehi. Dejan je bil odločen, da se uveljavi v tujini, in Martino je prepričeval, naj gre z njim. “Ljubila sem ga, toda od mene je zahteval, da vse, kar mi je uspelo zgraditi, zapustim in mu sledim v tujo državo, v kateri bi izbrisano pisala znova.

Tu sva bila oba uspešna in zadovoljna, ker pa je za svoj še večji uspeh žrtvoval mene, dvomim, da me je kdaj resnično ljubil. Ko sem izrazila svoje dvome, je – kot da me sploh ne pozna – izjavil, da bo on skrbel zame, jaz pa bom imela ves razpoložljivi čas za ustvarjanje prijetnega doma in iskanje ustrezne službe. Če ga res ljubim, mu bom sledila.”

Izsiljevanju je skorajda nasedla, po pogovoru z zaupnimi prijateljicami pa je spoznala, da to niso besede moškega, ki naj bi jo ljubil. Ni mu sledila. Manja, 28-letna plesalka, je izkusila ljubosumje posebne vrste. Njen fant, 27-letni Anže, je ekonomist.

“Spoznala sva se na nekem koncertu. Vedel je, da sem plesalka, in ravno to naj bi ga pri meni še bolj privlačilo. Začetek je bil pravljičen: razvajanje, strast, zanimanje za mojo ustvarjalnost.” Nekega dne pa je iz Anžeta izbruhnilo dolgo zadrževano čustvo ljubosumja. Od Manje je zahteval, naj zavrača vloge, ji očital, če je ni bilo doma, ko je prišel iz službe ... In končno glasno povedal, da ne trpi, da bi imela njegova partnerka uspešnejšo kariero kot on sam.

“Ne želim igrati vloge predsednikove žene, katere glavno vodilo je, da možu ne krade pozornosti. Moje življenje bodo vodile moje sanje, ki jih bo moral spoštovati tudi moj moški,” je bila odločna Manja. Čeprav mnogi moški resnično želijo, da jih doma čaka služkinja, ki je vrh vsega ni treba plačevati, je vse bolj izrazit novi trend.

Moški si vse bolj želijo tudi sposobno, zadovoljno in ambiciozno partnerko, ki jim iz dneva v dan predstavlja tudi nek nov izziv. Kljub temu da vas partner podpira pri karieri, neposredno ne sledi cvetoča strokovna kariera in srečno družinsko življenje. Žal je to zgolj začetek zelo zahtevnega pogajalskega procesa, ki naj omogoči preživetje in krepitev razmerja.

“Kariera - v nasprotju s službo - od posameznika zahteva ogromno, nič manj pa ne zahtevajo tudi ljudje v njegovem življenju,” pravi Michele. “Neločljivi del zasledovanja kariere je podaljšan in nereden delovni čas, delo doma, pogosta poslovna potovanja ... In ogromno stresa! Če sta oba partnerja usmerjena v ustvarjanje in vzdrževanje kariere, to za njuno razmerje predstavlja velik pritisk.”

Medsebojno spoštovanje

Barbara, 30-letna mikrobiologinja iz Maribora, je del takšnega razmerja. Njen mož Simon ima zahtevno kariero kot lastnik računalniškega podjetja. “Moja kariera je del moje identitete,” je prepričana Barbara. “Morda zveni sebično, toda menim, da gre v razmerju za zaupanje in posameznikov doprinos. In jaz verjamem, da me moja kariera dela zanimivejšo, bolj skrivnostno, srečnejšo in zato prijaznejšo.

Imam svoje življenje, zaradi katerega sem spoštovana. Razvijam se, kot tudi Simon, zaradi česar še vedno presenečava drug drugega, se trudiva narediti vtis drug na drugega in si predstavljava izziv.”

V želji po uspešnejšem zasebnem življenju je v svoj zahtevni urnik vnesla nekaj sprememb, ki ne ogrožajo njene kariere. Nima podaljšanega delovnega časa in le redko gre na poslovna potovanja, a za svoje delovno življenje je uspela izboriti nekaj prilagodljivosti. Dejstvo, da je bil Simon podobno prilagodljiv, pomeni, da je njuno razmerje tisto razmerje, ki je uspešno. Vendar, kot nobeno drugo, ni brez težav.

Čas za pogovor

“Največja ovira je pomanjkanje časa,” pravi Barbara. Razdelila sva si hišna opravila in odgovornosti. Na področje drugega načeloma ne posegava. Vendar pa je v njunem razmerju nenehno prisotna komunikacija in pogajanje - njuni vlogi nista zakoreninjeni in se spreminjata glede na spreminjajoče se službene obveznosti.

“Bistvo najinega uspeha in sreče je sposobnost sklepanja kompromisov,” pravi Barbara. “Srečna sem, da imam moškega, ki nima nobenih vnaprej določenih predstav o vlogah obeh spolov. Ne glede na to, koliko dela imava, si vzameva čas zase, za izmenjavanje sanjarjenj in čustev, ki jih gojiva drug za drugega. Najino razmerje se mi zdi čudovito.

Nikoli ne bi pustila svoje kariere. Brez zadovoljstva, ki mi ga daje delo, ne bi obstajala. In tudi Simon ne. V tem sva si izredno sorodna, in zato tudi uspešno delujeva v smeri proti skupnemu cilju.” Barbara in Simon potrjujeta Micheline besede: “V večini razmerij ni nujno prostor le za eno resno kariero, temveč morajo pari z dvema karierama razviti sisteme in mehanizme shajanja s potrebami doma in družine kot tudi njunih karier. To postane še pomembneje, ko so v razmerju tudi otroci.”

Skupinsko del

Po besedah Michele sta dve karieri lahko za razmerje celo velika prednost. “Pari z dvema karierama so v enkratnem položaju, ker razumejo stres, sanje in težnje, ki jih doživlja partner.” Tudi Nina in Matej imata uspešno razmerje.

25-letna Nina je fotografinja, Matej pa strokovnjak za finance. “Čas je velika težava,” priznava Nina. Vendar ni tolikšna, da bi bila v napoto njunemu razmerju. “V tem sva skupaj. Odločila sva se, da bova najprej pridno delala, šele kasneje pa posvetila več časa najinemu razmerju. To je najin dolgoročni cilj. Zavedava se velikega žrtvovanja, a verjameva, da se nama bo potrpljenje in medsebojno spodbujanje izplačalo.”

Nina ne omenja pomanjkanja empatije ali intimnosti v razmerju. Pravi, da sta si zelo blizu. “Matej je zelo razumevajoč; pogosto si celo izmenjujeva nasvete o gradnji kariere. Aktivno sodelujeva v življenju drug drugega. Obvladujem svojo kariero, gospodinjska opravila in razmerje, ker sem zelo dobra v upravljanju časa. Organizacija je ključ.”

Nina in Matej uživata tudi v individualnih aktivnostih, kot je fitnes, aerobika ... V nasprotju z Andrejem je imel Matej za mamo žensko z zelo uspešno kariero. “Odraščanje z močno žensko je Mateja oblikovalo v moškega, ki se ne počuti ogroženega zaradi moje kariere,” meni Nina.

“Resnično spoštuje ženske in to je bil eden od poglavitnih razlogov, da sem se zaljubila vanj. Moj uspeh osrečuje tudi Mateja, ki je moj zares največji motivator. Ve, da sem najbolj zadovoljna in najsrečnejša, ko čutim, da moje delo nekaj pomeni.”

Uspešna razmerja z dvema karierama ‘živijo’ nasvet ameriškega psihoterapevta Chrisa Fariella: “Vaše razmerje je služba. Pomembno je, da se tega nenehno zavedate. Na razmerju morate delati vsak dan. In zapomnite si, vaše delo se ocenjuje. Če ne delujete v skladu s pričakovanji partnerja, boste ošteti. In če v razmerje ne vlagate redno napora, tvegate, da boste prav kmalu odpuščeni.”

Zvezdniške kariere

Kako zaposleni zvezdniški pari poskrbijo za lovljenje pomembnih družinskih trenutkov znotraj utrujajočega urnika?

Tanja Ribič in Đuro

Zelo pomaga, da se oba ukvarjata z istimi oziroma podobnimi posli. Tako lahko te stvari počneta skupaj in služba postane del družinskega življenja. “Spomnim se, da me je Đuro hodil recimo čakat v garderobo, ko sem nastopala v gledališču, skupaj sva bila na vajah, zdaj pa sodelujeva tudi na istih projektih.

Je pa tako, da služba v naši družini nikoli ne zavzame prvega mesta. Prvo mesto je vedno rezervirano za družino. In čeprav imava oba delo, ki nima običajnega urnika, se mu v izrednem stanju vedno lahko odpoveva. Prostega časa imam trenutno za družino dovolj, ker sem noseča in se lahko praktično vsak dan posvečam samo sebi in družini.”

Helena Blagne in Mitja Zaman

“Služba redko prevzame vodilno vlogo. Tudi ko je koncertna turneja, je to le sekundarna zadeva. Kadar delam, delam, in kadar počivam, počivam. Hvala bogu se lahko zanesem na močno ekipo, ki nama pomaga ohranjati redno organiziranost. Zato vedno najdeva čas za družino. In še to: pomembno je – in to nama tudi vedno bolj uspeva – da službo pustiš pred vrati, ko prideš domov.”

Oriana Girotto Cavazza in Boris Cavazza

“Organizacija časa je eden od načinov, ki pomagajo uravnovešati čas med poslom in zasebnim časom. Pomembno pa je tudi, da izkoriščaš vsak trenutek, ki ga imaš na voljo. Ker delo opravljam z užitkom, on pri meni to spoštuje, kot tudi jaz pri njem spoštujem njegove obveznosti. Pa tudi raje delam ob nedeljah, če imam potem možnost doživeti več družinskih trenutkov med tednom.”

Kaj narediti, da bo razmerje uspešno

Psihologinja Michele Carelse ponuja nekaj smernic za uspešno upravljanje razmerja z dvema karierama.

Izučite se spretnega sestavljanja urnikov.

Izberite si dan v tednu, v katerem bosta imela večer zase. Prizadevajte si, da se dogovora držite.

Nekaj časa si vzemite zase: joga, aerobika, branje - kar koli, v čemer uživate.

Podporo poiščite v družini in prijateljih. Zaposlite služkinjo ali osebnega asistenta, ki vam bo pomagal pri neprijetnih ali zgolj nepomembnih opravilih - ali jih v celoti opravljal namesto vas.

Komunikacija je najpomembnejša! Izrabite vsako priložnost za pogovor s partnerjem. Pokažite mu, da ima pomembno vlogo v vašem življenju. Izpovejte mu svojo ljubezen - spet in spet.

Če so se v razmerju pojavile težave, ne odlašajte predolgo in čim prej poiščite pomoč. Zdi se, da je to nekaj, kar vidimo predvsem v filmih, in dejansko v Sloveniji vlada prepričanje, da je to odveč in neumnost. Ne postanite tudi vi žrtev tega vraževerja!

Zadržujte se! Najprej premislite in potem izrecite! Raziskave kažejo, da so pari, ki ob razpravljanju o občutljivih temah ne izrečejo vsake svoje jezne misli, srečnejši.

Nikar ne pozabite na seks! Priporočljivo je, da si za tedenski cilj zastavite, da bo najmanj enkrat vsak od vaju dal pobudo za spolni odnos. Časa naj nikoli ne zmanjka niti za preproste objeme, božanje in druge nežne dotike ljubezni.

Mateja Bizjak

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri