Ali 8-urni delovnik tebi pomeni polovični delovni čas? Naredi PREDAH!

Se sploh spomniš, kdaj si nazadnje uživala v brezdelju? 

Ali 8-urni delovnik tebi pomeni polovični delovni čas? Naredi PREDAH! (foto: Shutterstock) Shutterstock
28. 2. 2018

S tem mislimo, da v prostem času nisi gledala v telefon ali kakšne nadaljevanke. Če preživljaš ogromno časa na delovnem mestu in skušaš vzdrževati svoje družabno življenje, kar pomeni, da ne zamudiš skoraj nobene zabave in nameniš dovolj časa tudi svojemu fantu, lahko hitro pozabiš nase. Ni se ti treba opravičevati, ker poskušaš izkoristiti vsako minuto v življenju, saj nisi kriva ti, ampak evolucija.

Psiholog Raj Raghunathan pravi: “Ljudje so edina živa bitja, ki čutijo potrebo po zaposlenosti. Če živalim zagotovimo dovolj kakovostne hrane, ljubezen in zavetje, bodo srečne. Mi pa smo bolj napredni in želimo imeti namen – nekaj, na kar se lahko osredotočimo in zaradi česar želimo napredovati.” In to je pravzaprav sreča.

Če nisi povsem izgubila stika sama s sabo in se predala delu, se podaj v deželo brezdelja in spoznaj SEBE, privošči si skodelico užitkov in veliko mero lenarjenja.

Ni se ti treba vedno ukvarjati z nečim in dajati vse od sebe na delovnem mestu in v zasebnem življenju, saj najbrž ne želiš imeti ogromnih podočnjakov (privihane črtice ob njih so videti obupno) ali celo ogrožati svojega zdravja.

Cosmo razkriva, kaj te je potegnilo v začaran krogu preobremenjenosti, in ti sporoča, da je čas, da razobesiš znak STOP in se sprostiš.

Zaposlenost ni enako uspeh!

Raziskava Harvard Business Review pravi, da “zaposleno osebo večinoma dojemajo kot osebo z visokim statusom, vendar pa je pripisan status le posledica naših prepričanj o socialni mobilnosti.”

Ustavi se, saj tekmovanje s časom ni vedno koristno.

Če si ne moreš vzeti niti minute za sprostitev, ker nenehno hitiš in moraš izpolniti vse svoje načrte, si morda res gospodarica svojega časa, vendar to še ne pomeni, da ravnaš prav. Zaradi zavajajoče definicije o uspehu namreč želimo delati 24 ur na dan.

Priljuben ameriški humorist in avtor knjige Insane City Dave Barry pravi: “Svoje kariere ne smeš zamenjati za svoje življenje.”

Raziskave so pokazale, da opravljanje vseh nalog in stremljenje k popolnosti na delovnem mestu vpliva na učinkovitost. Če globoko vdihneš, si privoščiš sproščujoč konec tedna in se nehaš obremenjevati s svojim seznamom opravil, se bodo tvoji možgani obnovili in bolje delovali. Želiš razmišljati zunaj okvirov? Potem je obvezno, da si vzameš čas, da lahko sploh razmišljaš.

Poskušaj se upočasniti - Kako?

Klinična psihologinja Erika Kao pravi: “Obsedenost s tem, da moramo vedno nekaj početi, povzroča neke vrste otopelost, ki je značilna za odvisnike od substanc. Nekateri ljudje delajo, ker skušajo ubežati nesrečnemu družinskemu življenju, težavnemu razmerju, osamljenosti ali občutkom, da niso dovolj dobri.

Opravljanje dela in izpolnjevanje obveznosti z namenom doseganja otopelosti se lahko pretvori v odvisnost.” Vse, kar te zamoti in oddaljuje od tvojega življenja, vodi v stres.

Preobremenjenost možganov je glavni vzrok za stres, zato lahko fiziološki ter čustveni učinki prenapornega življenjskega sloga vodijo do popolnega zloma.

Mary Helen Immordino-Yang iz Univerze v Južni Kaliforniji nam razloži: “Kadar počivamo, možgani ne lenarijo in nikakor niso neproduktivni ali brez ciljev. Počitek je temeljnega pomena za miselne procese, ki potrjujejo našo identiteto in razvijajo naše razumevanje človeškega vedenja.” Avtorica knjižne uspešnice

Overwhelmed Brigid Schulte se strinja: “Nevroznanost je pokazala, da so naši možgani najbolj dovzetni za navdih in kreativnost, kadar lenarimo. Zgodovina dokazuje, da so največja dela na področju umetnosti in literature nastala v prostem času – vendar si zdaj preprosto tega časa ne znamo več vzeti.”

Ne želimo ti pokvariti veselja, vendar se moraš zavedati, da lahko prezaposlenost vodi do kroničnega stresa, ki povzroča težave s srcem in bolezni, kot so rak, depresija in tesnoba.

In kako tudi ne bi? Izjemno zaposleni ljudje ne najdejo časa niti za prijatelje niti za razmerja. Če je tvoj najboljši prijatelj računalnik ali telefon, se ti to ne bo obrestovalo, ko boš potrebovala ramo, na kateri bi se lahko razjokala. No, razen če se boš tudi v tem primeru zatekla k Siri – Applovi osebni pomočnici.

Kako najti pravo ravnovesje v življenju?

Zdravo je, da imaš polno življenje. Nihče ne zahteva od tebe, da ležiš pred televizorjem.

Obstajajo prednosti tega, da so tvoji možgani pogosto zaposleni. Rezultati raziskav, ki so bile narejene na Univerzi v Teksasu, so namreč pokazali, da “posamezniki, ki so vsak dan zelo zaposleni, hitreje predelujejo informacije, imajo dober spomin in razmišljanje ter jasno znanje”.

Ključno pa je, da veš, kdaj se moraš odklopiti. Če je osemurni delovnik zate polovični delovni čas, potem se moraš sprostiti in vzeti predah od prezaposlenega življenja.

Toda vsakdo ima svoje želje in potrebe po delu, ne nazadnje so te odvisne tudi od življenjske situacije. Če si pred kratkim postala samostojna podjetnica ali si se preselila v novo mesto, boš najbrž zasuta z delom in drugimi obveznostmi. Nič ni narobe, če si nekaj časa preobremenjena, ker se moraš postaviti na svoje noge, vendar nikakor ni priporočljivo, da več let ne odgovarjaš na klice in ne hodiš na zmenke.

Michelle Obama je dobro povedala: “Bolj se moramo potruditi, da damo sebe na prvo mesto našega seznama.”

To so uspešneži, ki so rekli stop preobremenjenosti!

Če si lahko oni privoščijo čas zase, si ga lahko tudi ti. Naj te navdihnejo ljudje, ki so našli ravnovesje.

1. Iza Login, soustanoviteljica podjetja Outfit7

Najbogatejša Slovenka je zelo predana delu, vendar verjame, da si je treba vzeti čas tudi za svoje hobije – njena velika ljubezen je igranje klavirja.

2. Sundar Pichai, izvršni direktor Googla

Lani je zaslužil 731 milijonov, vendar nikdar ne nosi dela domov in vedno pred spanjem pokrije otroke.

3. Mark Zuckerberg, ustanovitelj Facebooka

Poleg uspešnega vodenja večmilijonskega imperija vsako jutro telovadi in skrbi, da se nenehno uči (trenutno se uči mandarinščine). Ko se mu je leta 2015 rodila hči, si je vzel dva meseca očetovskega dopusta.

4. Jeff Bezos, ustanovitelj Amazona

Najbogatejši človek na svetu (sodeč po time.com) vsak dan zajtrkuje s svojo ženo in vsako noč spi vsaj osem ur.

5. Warren Buffett, izvršni direktor Berkshire Hathaway

Navdihujoči milijonar verjame, da si je treba vzeti čas za svoje hobije – med drugim je znano, da rad igra na ukulelo.

6. Ivo Boscarol, direktor podjetja Pipistrel

Uspešen direktor vodilnega svetovnega podjetja na področju načrtovanja in izdelave lahkih letal si kljub številnim delovnim obveznostim popoldne vzame odmor za sprehod s psom in gibanje v naravi.

Po predlogi KAVITE SRUNIVASAN, priredila DANAJA LORENČIČ
Fotografije: shutterstock, profimedia, gety image

Preberi še: Pozor, hud job! Postani del naše ekipe!

Priporočamo tudi: "Preden nekaj objaviš, pomisli, ali bi želela, da to vidi tvoja babi" (vse o objavljanju na družbenih omrežjih)