9 pasti, če imaš pisarno doma in si sama svoja šefinja

Ko sem okusila vse slasti dela od doma, sem vedela, da je delo doma z enkrattedenskim delom med ljudmi in še vsaj enim sestankom na teden zame zmagovalna kombinacija. Zakaj?

9 pasti, če imaš pisarno doma in si sama svoja šefinja (foto: Getty Images) Getty Images
6. 6. 2015

Ker grem med ljudi le toliko, kolikor je dobro za moje delo, pisarniški čvek pa me ne more povleči v brezdelje. Ker tisto uro, ki bi jo porabila za urejanje in prevažanje do delovnega mesta, lahko prespim ali jo porabim kar za delo.

Ker lahko do poldneva preživim v pižami ob čaju ali kavici, obenem pa zlektoriram pol knjige ali napišem res dober članek. Ker si lahko, ko je malo več časa, čisto sama pripravim res dobro kosilo.

Ali pa ... če začnem zelo zgodaj, si med svojim delovnim časom namesto kosila privoščim svojega dragega. Točno ob dvanajstih, ko drugi sestankujejo v poslovnih oblekah :)

A poleg plusov ima delo od doma tudi nekaj pasti ...

1. Past

Vleče te k televiziji, posoda smrdi v pomivalnem koritu, prah se blešči po okenski polici ...

Zdaj si v pisarni. Karkoli ti preusmerja misli in karkoli je treba nujno narediti, lahko počaka. Če bi bila v pisarni, bi posoda počakala, polica bi se prašila naprej, televizija pa bi bila ugasnjena. Ne, ne, ne, torej!

Ko delaš od doma, je samodisciplina resnično pomembna. Če potrebuješ šefa ali opravljivo sodelavko, ki ves čas gleda, koliko si že naredila, delo od doma preprosto ni zate.

2. Past

Telefon ti ves čas zvoni.

Ne oglašaj se. Mami, prijateljicam in fantu jasno povej, da čeprav delaš od doma, potrebuješ mir in tišino, da lahko delaš, ter da se na telefone lahko oglašaš le pred osmo zjutraj in po peti popoldne, če želiš postoriti vse svoje delovne obveznosti.

Enako je s sporočilci in objavami na FB-ju, čveki po Skypu ... Družiš se takrat, ko je delo opravljeno. Če se boš tega strogo držala, ti nihče ne bo zameril.

3. Past

Vleče te v naravo in na kavo.

VZEMI SI ČAS ZA ODMOR. Kolikokrat na teden si šla na kavo s sodelavko, ko si še delala v pisarni? Tudi ko delaš od doma, si lahko enkrat na teden privoščiš hitro kavico v lokalu blizu doma. In ko po celem tednu dežja končno posije sonce, obuj superge in odteci en krog v bližini svojega doma. Vendar tisto uro vedno še isti dan nadomesti s podaljšanim delovnikom.

4. Past

Nimaš posebne sobe za pisarno.

Ne potrebuješ je, čeprav bi bila dobrodošla. Vseeno si točno določi svoj delovni prostor, tako kot si ga imela, ko si še študirala – tvoj učni prostor naj bo pisalna miza. Uredi si police za papirje ali si priskrbi omaro, da boš imela svojo 'pisarno' urejeno.

Če nimaš prostora za pisalno mizo, po koncu dela računalnik in vse, kar si potrebovala, pospravi na za to določeno mesto, da ti ne bo ves čas treba gledati svojega dela, medtem ko nisi v službi.

5. Past

Zasebno življenje ves čas mešaš s službenim.

Poskrbi tudi za svoj prosti čas. Že če boš imela svojo 'pisarno' (če za to nimaš posebne sobe) pospravljeno in računalnik ugasnjen, ko končaš s svojimi delovnimi urami (ja, vem, včasih je težko ugasniti računalnik), ne boš nenehno z mislimi pri delu.

Točno si določi, kdaj delaš in kdaj ne, in se tega tudi drži (seveda ti je dovoljeno pregledati e-pošto na telefonu, ko čakaš v trgovini pred blagajno, in na kakšno tudi odgovoriti, a načeloma loči svoje poslovno življenje z zasebnim, čeprav se oba dogajata v istih prostorih).

6. Past

Večer je že, ti pa še nisi končala dela ...

Drži se urnika! Preden začneš delati, si napiši vse delovne naloge. Potem intenzivno delaj dve uri, nato si vzemi kratek premor, nadaljuj naslednji dve uri in si privošči čas za kosilo. Čakata te še dve uri in en kratek premor.

Včasih je dela več kot za osem ur in lahko podaljšaš, tako kot v pisarni. Pomembno je, da narediš svoje delo (če ga imaš preveč in si lahko privoščiš, si poišči pomoč za dela, ki ti vzamejo preveč časa in jih lahko opravi kdo drug).

7. Past

Občutek imaš, da si ves čas v službi.

Ko končaš svoje delo, vedno pospravi svojo 'pisarno' in se vanjo ne vračaj. Ker ti je pot iz službe prihranjena, potrebuješ nekaj, kar ti bo dalo signal, da je delovnega dne konec.

Skuhaj si kosilo, pojdi na kavo ali na sprehod, odpravi se v telovadnico, stuširaj se ... Vsak dan naredi nekaj točno določenega, da si boš dala vedeti, da se odjavljaš iz pisarne, še najbolje je, da jo vsaj za eno uro zapustiš in greš na svež zrak, med ljudi.

8. Past

Ves čas si v trenirki

Za svoje delo se obleci, kot ti najbolj ustreza. Ni treba, da si ves čas v trenirki, za svoje delo doma si ravno tako lahko urejena. Zakaj pa ne – ravno tako, kot da bi se odpravila na drug konec mesta, se lahko naličiš, si urediš frizuro in se lepo oblečeš.

Ko boš imela sestanek po Skypu, se lahko še posebno urediš, če seveda to želiš. In trik, če si vseeno najraje v trenirki? Za sestanek po Skypu lahko zgoraj nadeneš bluzo, spodaj pa si še vedno v svojem najbolj udobnem oblačilu. Koga briga!

9. Past

Pogrešaš pisarniško vzdušje

Vsaj enkrat na teden zamenjaj svoj delovni prostor. Če se počutiš preveč sama, pojdi delat v knjižnico, kjer sta mir in spletna povezava (ter avtomat s kavo).

Morda pa živiš v katerem od mest (ali njihovi bližini), kjer imajo poseben prostor, namenjen sodelu (coworking) in ljudem s svobodnimi in ustvarjalnimi poklici (najdeš jih na www.alpeadriacoworking.eu). Če tvoje delo terja sestanke, jih nujno opravi zunaj doma, če te ta s svojimi štirimi stenami utesnjuje.

Besedilo: Petra Arula