8. razpis za nacionalne štipendije programa Za ženske v znanosti

Partnerji nacionalnega programa »Za ženske v znanosti« - L'OREAL Slovenija, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in Slovenska znanstvena fundacija - so objavili 8. razpis za štipendije.

2. 10. 2013

V sklopu programa so doslej nagradili že 19 odličnih mladih slovenskih raziskovalk in jih tako skušali spodbuditi, da vztrajajo na svoji znanstveni poti.

Raziskovalke, ki so v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine se lahko na razpis prijavijo do vključno 4. novembra 2013. Tri najperspektivnejše kandidatke po izboru uglednih slovenskih znanstvenikov bodo prejele štipendije v višini 5.000 EUR.

Pomen in vloga žensk v znanosti!

Program »Za ženske v znanosti« vseskozi opozarja tudi na pomen in vlogo žensk v znanosti ter tako želi spodbuditi spremembo tudi v Sloveniji žal še vedno neenakopravnega položajažensk v znanosti na bolje.

»Ne gre za preprosto vprašanje (ne)enakopravnosti. Soočeni smo z velikanskimi izzivi in potrebujemo ves intelektualni potencial, ki nam je na voljo. Tudi Slovenija lahko prispeva še veliko več,« je ob začetku osmega nacionalnega programa »Za ženske v znanosti« poudarildr. Edvard Kobal, direktor Slovenske znanstvene fundacije in predsednik Nacionalnega odbora programa »Za ženske v znanosti« 2014.

Po podatkih UIS 2012 (UNESCO Institute forstatistics) je namreč med slovenskimi raziskovalci samo 35,7 % žensk, kar nas uvršča v drugo polovico evropskih držav, bistveno pred nami je na primer tudi sosednja Hrvaška, kjer je delež raziskovalk kar 46,4 %. Na vodilnih položajih v znanosti pa je žensk še bistveno manj(SheFigures 2012). Čeprav se zdi, da se v mnogih državah položajnajmlajših generacijakademičark izboljšuje,je prepad med spoloma še vedno neproporcionalno visok v primerjavi s povečanjem deleža študentk. Njihovih karier pa ne ovira le t.i. stekleni strop, ampak tudi t.i. materinski zid, v najnovejšem poročilu »SheFigures«, objavljenem marca 2013,ugotavlja Evropska komisija.

Vse informacije o pogojih in prijavi!

Več informacij o programu »Za ženske v znanosti« ter razpisnih pogojih in potrebni dokumentaciji najdeš na www.mizs.gov.si, na www.unesco.si ter na www.szf.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri