7 top nasvetov za uspešno poslovno mreženje

Želiš vedeti, kako priti do odlične poslovne priložnosti? Preberi in upoštevaj naslednje nasvete.

7 top nasvetov za uspešno poslovno mreženje (foto: Profimedia) Profimedia
11. 4. 2016

1 Načrtuj kratko predstavitev

"Ko nam poslovni partner nameni pozornost, imamo samo minuto časa, da v nekaj kratkih nezahtevnih stavkih podamo informacijo. Zelo pomembno je, da imamo že vnaprej pripravljenih nekaj zelo kratkih go­vorov, s katerimi bomo lahko očarali poslovnega partnerja. Zapiši si vsaj tri, ki trajajo največ eno minuto, in se jih nauči. To je lahko tvoj izhod v sili v vsakršni situaciji," svetuje Maša Plaznik, coach za osebno in poslovno rast.

2 Vzpostavi telesni stik

Neverbalna komunikacija je zelo pomembna pri vzpostavljanju poslovnih odnosov. "Stisk roke naj bo s celo dlanjo in kratek. Sočasno sogovorniku nameni nasmeh in ga glej v oči. Med pogovorom nameni vso svojo pozornost sogovorniku, saj mu boš tako pokazala interes za sodelovanje," pravi Plaznikova.

3 Pravilo tretjega

Kadar stojiš v množici ljudi, bodi vedno dovolj oddaljena od sogovornika, da se lahko pogovoru pridruži tretja oseba. Več poznanstev vodi do več poslovnih priložnosti. sodelovanje, Plaznikova odgovori: "Pogled v oči in kimanje z glavo nam nakazujejo, da nam sogovornik sledi in razume informacije, ki mu jih predajamo."

4 Sprašuj in prisluhni

Maša Plaznik pojasnjuje: "Vsak poslovnež rad govori o svojem delu in uspehih, dosežkih in izzivih. Prav tako si vsak želi izboljšati svoje delo in poslovanje, zmanjšati stroške podjetja in na trg postaviti kakšno novost, ki bo omogočila rast podjetja. Med prvimi vprašanji, ki jih sogo­vorniku vsekakor moramo postaviti, da razbijemo led, so: S čim točno se ukvarjate? Mi lahko zaupate, kaj ste storili, da ste pri svojem delu uspešni? Koga ali kaj iščete? Kako vam lahko pomagam?"

5 Vadi nasmeh

Pomembno je, da na poslovnih srečanjih nosiš nasmeh na obrazu. Morda se ti zdi nekoliko nenavadno vaditi nasmeh pred ogledalom, vendar se ti bo obrestovalo. Z nasmehom si lahko odpreš veliko vrat v poslovnem svetu. Nasmejani ljudje so videti bolj privlačni in vredni zaupanja. Pri nasmehu se zgleduj po Rachel McAdams v filmu Notebook, in ne po Jokerju v Batmanu.

6 Bodi urejena

"Zunanji videz je zelo pomemben in ga moramo prilagoditi situaciji. Z njim sogo­vorniku sporočamo, da spoštujemo njega in njegovo delo. Živimo v družbi, kjer še vedno velja pregovor Obleka naredi človeka. Pred sestankom vedno preveri dejavnost podjetja, kje bo sestanek potekal in kdo bo na njem prisoten. Glavno vodilo je, da se postaviš v kožo poslovnega partnerja in oblečeš tisto, kar meniš, da ga bo pritegnilo," svetuje Plaznikova, ki verjame, da se je pri poslovnem videzu treba držati načela 'manj je več'.

7 Bodi zabavna in očarljiva

Pokaži sogovorniku, da si zabavna. Navduši ga s svojimi idejami in mu pričaraj nasmeh na obraz. Če ga ne boš osvojila s svojim šarmom, poskusi s čokolado – podariš mu lahko črno čokolado, ki sprošča endorfine in povečuje medsebojno privlačnost. Sreča je recept za uspešno povezovanje.

Po predlogi Harriet Thurley priredila Danaja Lorenčič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri