7 napak, ki bi te lahko stale sanjske službe

Med stotinami kandidatov, ki bodo najbrž tvoji tekmeci za službo, jih bo veliko naredilo eno od naslednjih napak. Še dobro, da je ti ne boš.

3. 1. 2013

1Tvoji tviti so bedni

Določeni delodajalci vedno pogledajo na Twitter objave potencialnih zaposlencev. Če je v sporočilcih polno slovničnih napak in virtualnih poljubčkov, je videti, kot bi bila stara 12 let, in ne material za zaposlitev. Izogibaj se tudi objav med delovnimi urami, nenehnih pogovorov o načrtih za druženje in kletvic. Če pa bo delodajalec opazil, da objavljaš o ljudeh, s katerimi poslovno sodeluje, imaš več možnosti, da boš dobila službo.

2 Pretirano si zlorabila svojo 'zvezo'

Delodajalci pričakujejo, da bodo kandidati uporabili svoja poznanstva, da bi si odprli priložnost. Toda neka raziskava je pokazala, da je 32 odstotkov velikih podjetij prejelo življenjepise, ki so jih pisali starši v imenu svojih otrok – to je velik NE. Videti je, kot da bi tvoje starše ta služba bolj zanimala kot tebe. Naj tvoja 'zveza' omogoči prvi stik, potem pa pokliči ali pošlji e-pošto in povej, da bi jih rada spoznala.

3 Bila si preveč prijateljska

Nič ni narobe, če potencialnega delodajalca preveriš na LinkedInu ali Googlu – saj je najbrž tudi on ali ona tebe. To je odličen način za prebijanje ledu, ko se spoznata. Toda bodi previdna pri tem, kako boš uporabila to informacijo. Če ti delodajalka reče, da je opazila, da sta obe igrali odbojko v mladosti, ni v redu, da jo vprašaš, koliko je visoka, in ji rečeš, naj vstane, da se bosta pomerili, ali je res toliko visoka, kot pravi. Tudi če pogovor zaide na osebno področje, naj ostane profesionalen.

4 Imaš veliko prtljage – dobesedno

S sabo prinesi le tisto, kar nujno potrebuješ. Če boš na pogovor za službo prišla s polnimi rokami nakupovalnih vrečk, bo videti, kot da je pogovor le ena postaja v dnevu, polnem opravkov. Poleg tega si videti nepriprav­ljena in slabo organizirana. Prav tako si kavico privošči, ko boš končala pogovor. Če prideš na razgovor s plas­tično skodelico kave, bo delodajalka mislila, da je ne jemlješ resno. Obenem ti bo zavidala, ker ti piješ kavo, ona pa ne.

5 Hvališ pogoje, in ne službo

Tudi če ti je uspelo priti do pogovora za službo, ki ima pogoje kot Google, se ne pogovarjaj o noro dobri restav­raciji, ki jo imajo, ali super vzdušju, raje se osredotoči na tisto, zaradi česar te bodo resnično plačevali. Delodajalci si želijo slišati, kaj ti je všeč glede službe, in ne samo o pogojih, ki so ti všeč. Prav tako si želijo slišati, kako bi bili tvoji interesi in sposobnosti koristni v tej službi. Osredotoči se na eno stvar v opisu službe, ki bi ti res dobro šla od rok, in zaigraj na to karto.

6 Oblekla si se, da boš pustila vtis

Obstajajo načini, kako si lahko sposodiš neverjetno obleko za pogovor (na primer prek spleta). Vendar se ti takšen ubijalsko dober videz lahko maščuje, če ne boš previdna. Da ne boš slučajno torbice položila na mizo, ker si želiš, da bi jo oseba, s katero se pogovarjaš, dobro videla. Videti bo, da uporabljaš torbico kot dokaz svoje sposobnosti, ker nisi dovolj prepričana o svojih talentih. Bodi urejena, in če želiš, obleci tudi dizajnerska oblačila, vendar naj to ne bo očitno (tudi če je pogovor za službo v modni industriji – verjemi, da bodo opazili).

7 Prehitro si spregovorila

Počakaj vsaj, dokler ne zapustiš stavbe, preden pokličeš koga, da boš podelila, kako ti je šlo. Če bi tvoja bodoča šefinja slišala, kako se po telefonu bahaš, da si totalno razsula pogovor, bi se ji zdela napihnjena in te ne bi poklicala nazaj.

Besedilo: Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri