6 zvijač, s katerimi boš dosegla svoje

Preveri, kdaj in kako moraš uporabiti te trike, ki ti bodo v službi omogočili, da boš vedno lahko uveljavila svojo voljo.

Pokaži ji, da si pripravljena na vse. (foto: Noel J. Federizo) Noel J. Federizo
16. 4. 2010

Si kdaj pomislila, da na delovnem mestu ne štejejo le delo, trud in tvoja pamet? Precej je odvisno tudi od tvoje drže, gibov in gest, skratka od neverbalne komunikacije, ki te lahko izstreli v orbito uspeha ali pa te pospravi v kot pisarne, kjer te nihče ne bo opazil. Ker si tega zagotovo ne želiš, se nauči uporabljati govorico telesa v svoj prid.

1 Zablesti na sestanku

Uspelo ti bo takole: Usedi se nasproti šefa ali pa čisto zraven njega. V obeh primerih te bo imel na očeh vsakič, ko bo dvignil pogled, in se bo resnično zavedal tvoje prisotnosti. Sedi na sprednjo polovico stola, saj tak položaj izraža večjo zavzetost, kot če se ležerno namestiš čez celoten stol. Pred seboj ali v rokah imej nekaj, kar uporablja tudi tvoj nadrejeni, na primer enako pisalo, skodelico kave ali kozarec vode. To mu bo dalo nezaveden občutek, da podobno razmišljata, zato bo raje prisluhnil tvojim predlogom.

2 Prepreči, da bi te kdo zavrnil

Uspelo ti bo takole: Če želiš sodelavko prositi za uslugo, s premišljenimi besedami in s pravilno po­stavljenim premorom oblikuj svojo prošnjo ter si pri tem pomagaj z govorico telesa. Roko položi na srce in ji reci na primer: “Vem, da imaš tudi ti veliko dela, ampak ... (premor) ... prosila bi te, če lahko jutri narediš to namesto mene.” Z roko jo boš prepričala, da misliš in govoriš resnico, s premorom pa ji boš dala vedeti, da si res v stiski in da jo zato, in ne zaradi lenobe, prosiš za pomoč. Seveda pa v dobrobit medsebojnih odnosov ne pozabi usluge vrniti, ko ona ne bo zmogla opraviti vsega svojega dela.

3 Odženi nadležno sodelavko

Uspelo ti bo takole: Povej ji, da se ravno ukvarjaš z nečim zelo pomembnim in da imaš tudi sicer goro dela. Če je bolj trdovratne narave, bo morda še kar vztrajala, a kljub temu ostani osredotočena na tisto, kar si počela, preden je prihrumela v tvojo pisarno. Če te z vsiljivostjo pripelje do roba, je najslabše, če jo pred vsemi teatralno nadereš in vržeš iz pisarne, zato ohrani mirno glavo. Za piko na i lahko prepleteš prste in s stegnjenima kazalcema narediš ‘pištolico’, ki pa je ne usmeriš vanjo (ker nisi James Bond), temveč jo postaviš pred usta in ji tako namigneš, da nimaš namena debatirati z njo.

4 Priznaj napako

Uspelo ti bo takole: Ups, res si zafrknila, toda bolje kot karkoli drugega je, da napako čim prej priznaš. Na izmikanje, laganje in prirejanje resnice torej kar takoj pozabi, saj te bodo prej ali slej razkrinkali in boš dobila dve velikanski črni piki – eno za napako in eno za laž. Ko boš stvari pojasnjevala svojemu nadrejenemu, ne stoj točno pred njim, temveč malenkost levo ali desno. Če bosta neposredno soočena, je verjetnost, da bo izgubil živce, precej večja. Ne pozabi tudi poudariti, da se napaka ne bo več ponovila.

5 Poskrbi za nesramnico

Uspelo ti bo takole: Njen namen je z ostudnimi triki ustvariti slabo ozračje in nemogoče pogoje za delo ter zakuhati vojno med sodelavci. Najbolje, da ji s svojimi dejanji pokažeš, kje je tvoje in kje njeno mesto. Ko govorita, bodi neposredna, uradna in neomajna – še boljši učinek boš dosegla, če za nekaj centimetrov privzdigneš brado, jo pogledaš malce zviška in njene ideje zavrneš s strogo gesto desne roke.

6 Premagaj tekmico

Uspelo ti bo takole: Svojo (pre)moč poskusi dokazati z marljivim delom in dobrimi rezultati, a ker to žal ni vedno dovolj, imaš na voljo še skrito orožje – geste, ki sporočajo, da si pripravljena celo zasesti njen prostor. Med pogovorom pri njeni mizi stegni roko proti njej. Z vdorom na njeno območje ji nedvoumno pokažeš, da lahko dobiš (in boš dobila) vse, kar hočeš.

Prevedla in priredila: Nuša Oblak

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri