6. sejem izobraževanja in poklicov se odpira!

Sejem izobraževanja in poklicev Informativa jutri, v petek, 24. januarja, odpira svoja vrata in bo odprt vse do sobote.

23. 1. 2014

Dvodnevni sejem, odprt od 9. do 18. ure, bo na Gospodarskem razstavišču predstavil pregled več kot 200 izobraževalnih programov za bodoče dijake in študente ter odrasle, ki jim je vseživljenjsko učenje pomembno. Prvi dan Informative bo potekala tudi enodnevna brezplačna konferenca Poslovna Informativa.

Ne spreglej!

  • Okrogla miza: Gospodarstvo mladim: O izbiri poklicne poti

V petek, 24. januarja bo od 9.30. do 11. ure v Veliki predavalnici (v Avli) potekala okrogla miza na temo zaposlovanja in izbora poklicne poti mladih.

Okroglo mizo bo vodil g. Aleš Vidmar z Oddelka za razvoj kadrov, Sektor za razvoj in izvedbo projektov pri Javnem skladu RS za razvoj kadrov in štipendije. O svojem poklicu in o tem, kakšne so razmere v različnih gospodarskih panogah, o tem kakšne so pričakovane kompetence mladih in o tem, kaj delodajalci pričakujejo od bodočih mladih delojemalcev, bodo skozi svoje dolgoletne izkušnje tako iz podjetij, kot tudi kot vodje Kompetenčnih centrov za razvoj kadrov različnih panog, spregovorili ga. Jana Škrinjar iz Engrotuša, bolje znanega po trgovinah Tuš, ga. Jasna Mihelj iz podjetja Aviat, d. o. o., vodilnega svetovnega podjetje v 4G/LTE mobilnih omrežjih, g. Miha Klinar iz agencije Gigodesign, d. o. o., usmerjene v grafično in industrijsko oblikovanje, ga. Petra Furlan-Dodič iz logističnega podjetja  Intereuropa, d. d., ga. Majda Šraj Mihelčič, Kovinoplastika Lož,  ki izdeluje kovinske in plastične izdelke, in g. Tomo Krivc iz podjetja Mesi, d. o. o., specializirano v izdelovanju naprav v medicinske namene.

  • Tekmovanje v poklicnih spretnostih in praktični prikaz poklicev

Na Informativi bo potekalo tudi nacionalno tekmovanje v poklicnih spretnosti Olimpijada poklicev – SloveniaSkills v treh panogah: cvetličarstvu, informatiki in kamnoseštvu. Ves čas Informative bodo obiskovalci lahko v živo spremljali mlade tekmovalce, ki se bodo potegovali za udeležbo na evropskem tekmovanju EuroSkills, ki bo od 1. do 4. oktobra 2014 potekalo v francoskem mestu Lille.

Slovenija se evropskih tekmovanj v poklicnih spretnostih EuroSkills udeležuje od leta 2008, ko je nastopila v informatiki, od leta 2010 pa poleg informatike tekmuje še v panogah aranžerstvo, cvetličarstvo, mehatronika, lesarstvo, kuharstvo in strežba. V letošnjem letu bo prvič nastopila tudi v kamnoseštvu. Na tekmovanju lahko sodelujejo mladi med 18. in 25. letom starosti, osnovni cilj tekmovanja, ki se odvija vsaki dve leti, pa je promocija deficitarnih in redkih poklicev. Tekmovanja EuroSkills se lahko udeleži le finalist državnega tekmovanja v poklicnih spretnostih Olimpijada poklicev – SloveniSkillsi, ki se izvaja le za tiste tekmovalne kategorije, ki se izvajajo na evropski (EuroSkills) ravni.

Poleg spremljanja tekmovalcev, se bodo obiskovalci lahko tudi sami preizkusili v različnih poklicnih spretnostih na delavnicah, ki jih zanje pripravljajo šole, ki se predstavljajo ob tekmovanju. Šole bodo poleg delavnic na svojih razstavnih prostorih predstavljale tudi izobraževalne programe, za katere izobražujejo, ter različne delodajalce, ki zaposlujejo profile, ki jih izobražujejo na šolah.

  • Uradno odprtje informative in tekmovanja olimpijada poklicev - SLOSKILLLS

Prav tako v petek, 24. januarja bo v Informativinem forumu ob 11. uri potekalo uradno odprtje 6. sejma izobraževanja in poklicev Informativa in tekmovanja v poklicnih spretnostih Olimpijada poklicev – SloveniaSkills.

Udeležence bodo nagovorili dr. Mirko Pečarič, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, mag. Miha Lovšin, delegat WorldSkills Europe s Centra RS za poklicno izobraževanje, ki organizira tekmovanje Olimpijada poklicev – SloveniaSkills, in Janez Levec, direktor podjetja Proevent d. o. o., ki organizira sejem Informativa. Za glasbeno poslastico bo poskrbela Ana Ruf, dijakinja 4. letnika Gimnazije Antona Aškerca na Šolskem centru Ljubljana, ki bo zapela pesem Ave Maria v slogu znane svetovne pevke Beyoncé.

  • Informativa za mlade in odrasle

Informativa bo mladim olajšala odločitev, kje naj nadaljujejo izobraževanje, bodisi po zaključeni osnovni, srednji šoli, ali fakulteti, saj bo predstavila programe vseh štirih slovenskih univerz in njihovih članic, visoke in višje strokovne šole, srednje šole, gimnazije ter institucije, ki ponujajo informacije, povezane z izobraževanjem, od štipendiranja, bivanja v času študija, dela in študija v tujini idr. Odraslim bodo predstavljeni programi podiplomskih študijev, možnosti opravljanja jezikovnih tečajev v Sloveniji in tujini, prvi dan Informative, natančneje v petek, 24. januarja, pa bo potekala tudi 3. Poslovna Informativa, namenjena vsem posameznikom in iskalcem novega znanja za boljše poklicno in poslovno delovanje.

Poslovna Informativa bo v konferenčnem delu predstavila umetnost vzpostavljanja odličnih odnosov, veščine poslovnega mreženja, ki lahko pokažejo pot do novih strank, male skrivnosti velikih mojstrov nastopanja, nove pristope komuniciranja, ter katero je tisto znanje, ki lahko kroji našo zaposlitev.

Poseben program pripravlja tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki bo na skupnem razstavnem prostoru v dvorani Kocka (A2) predstavilo različne organizacije, delujoče na področju šolstva in (poklicnega) izobraževanja ter vseživljenjskega učenja: Center RS za poklicno izobraževanje, Dijaška organizacija Slovenije, Enic-Naric center Slovenije, Urad RS za mladino, Zavod RS za šolstvo in Zveza za tehnično kulturo Slovenije, ki za mlade pripravlja delavnice 3D-programiranja, predstavitev raziskovalne naloge, ki je predstavljala Slovenijo na Svetovnem srečanju mladih znanstvenikov v Abu Dhabiju ipd.

Vstop na Informativo in Poslovno Informativo je brezplačen.

Več na www.informativa.si.