6 sanjskih poklicev in punce, ki jih opravljajo

Kaj si predstavljaš pod besedno zvezo 'sanjski poklic'? Je to nekaj, kar si želiš postati že od malih nog? Je to poklic, zaradi katerega se vsako jutro z nasmehom odpraviš v službo in zaslužiš plačo, ki si jo želiš, ali poklic, ki ti omogoča delo v podjetju, ki izpolni vse tvoje želje?

Marta Lamovšek, fotografinja (foto: Mimi Antolović, Goran Antley, Aleš Pavletič, osebni arhivi) Mimi Antolović, Goran Antley, Aleš Pavletič, osebni arhivi
9. 3. 2012

Verjetno vse to in še kaj. Da bi izvedele več o tvojih sanjah, smo objavile spletne ankete, v katerih si lahko glasovala o svojih željah, povezanih z delom in službo, ter o sanjskih poklicih.

Med desetimi, ki smo jih uvrstile v anketo, so prvih šest mest zasedli poklici, ki jih predstavljamo v tem članku – skupaj z njimi pa seveda tudi punce, ki jih z veseljem in zelo uspešno opravljajo. Te zanima, kdo so, kaj počnejo in kaj svetujejo tistim, ki bi rade šle po njihovih stopinjah?

Hitro beri dalje!

Sanjski poklic 1

Podjetnica

Maja Švener je mlada podjetnica in soustanoviteljica spletne trgovine Ličila.si. Na Filozofski fakulteti je do nedavnega študirala umetnostno zgodovino in filozofijo, po premisleku pa se je odločila stoodstotno posvetiti svojemu podjetju. V prihodnosti si želi imeti verigo spletnih trgovin v Sloveniji in tujini.

 • Da bi rada postala podjetnica, sem ugotovila ...  ko se je moj študij približeval koncu in je bilo treba razmisliti, kako naprej. Imela sem veliko idej in znanja, a premalo izkušenj, da bi dobila sanjsko službo. Pa sem si jo ustvarila sama.
 • Začetki moje podjetniške poti so bili ... precej bolj brezskrbni, polni pozitive in manj tvegani kot danes. Predvsem pa zelo skromni.
 • Svoj poklic obožujem, ker ... sem sama svoj šef, vendar znam biti do sebe zelo stroga. Ampak bolje, da kregam sama sebe, kot da me nekdo drug.
 • Slab(š)a stran mojega poklica je ... v bistvu dobra stran – sama moram prevzeti odgovornost za vse, tudi za najbolj tvegane poteze. To zna biti včasih stresno.
 • Lastnost, ki mi pride najbolj prav, je ... moj deloholizem. V pisarni mi manjkata le še tuš in postelja.
 • Moj nasvet: Najlažje je biti v coni udobja in čakati na priložnosti. Raje zberi pogum, si zapiši svoje ideje, vzemi v roke kalkulator in preračunaj, kakšno prihodnost si želiš. Podjetništvo je ultra zanimivo, zabavno, prinaša na tone novih izkušenj ter veselja. Sem te že prepričala?

Sanjski poklic 2

Psihologinja

Melita Košak je univerzitetna diplomirana psihologinja in specializantka iz transa­­­kcijsko-analitične psihoterapije. Zaposlena je na Inštitutu za integrativno psihoterapijo in svetovanje v Ljubljani. Dela kot vodja projektov, izvaja psihoterapijo ter organizira in vodi Preventivni program za pre­­pre­čevanje depresije in Program celostnega obvladovanja stresa.

 • Da bi rada postala psihologinja, sem ugotovila ...  šele proti koncu študija. To ni bil poklic, o katerem sem sanjala od malih nog. Ko sem bila na informativnem dnevu na oddelku za psihologijo, sem se za študij precej navdušila. Glede na to, da še nisem imela izdelane predstave o tem, kaj natančno bi želela delati po koncu študija, se mi je zdelo, da je ravno študij psihologije tisti, ki mi bo omogočal veliko širino znanja in delo na zelo različnih področjih. Šele med študijem je moja ideja o poklicu postajala vedno bolj jasna.
 • Moja prva resna služba je bila ... na Centru za socialno delo v Tržiču, kjer sem bila vodja Mladinskega centra, ter hkrati na Inštitutu za integrativno psihoterapijo in svetovanje v Ljubljani, kjer sem še vedno zaposlena. Moj začetek je bil precej dinamičen, saj sem 'lovila ravnotežje' na dveh področjih hkrati.
 • Svoj poklic obožujem, ker ... mi dopušča veliko svobode in ustvarjalnosti. Ker sem človek, ki mu ne ustreza rutina, uživam v tem, da vsak dan prinese veliko novih in nepredvidljivih stvari. Delo mi ves čas pomeni izziv ter me nenehno spodbuja k strokovnemu izpopolnjevanju in izobraževanju.
 • Slab(š)a stran mojega poklica je ... Kadar imaš tako rad svoj poklic, pogosto v službi preživiš veliko (pre)več časa. Težji del tega poklica pa je tudi to, da srečaš veliko ljudi z zelo težkimi oziroma bolečimi izkušnjami.
 • Lastnosti, ki mi pridejo najbolj prav, so ... odprtost, dostopnost, prilagodljivost in radovednost.
 • Moj nasvet:  Področje psihologije je zelo široko, tako da pri iskanju službe odpira vrata na veliko različnih področij. Med študijem je bila zame izredno pomembna izkušnja to, da sem iskala študentska in prostovoljna dela na različnih področjih psihologije (klinična, organizacijska, šolstvo, raziskovanje ...).
 • To mi je pomagalo pri oblikovanju jasnejše predstave o delu na različnih področjih, predvsem pa lastnih želja o tem, kaj si želim delati in česa ne. Prav tako sem tako pridobila tudi veliko praktičnih znanj in samozavesti. Enako bi priporočala vsem bodočim psihologinjam. Poleg znanja iz knjig so največje bogastvo praktične izkušnje.

Sanjski poklic 3

Igralka

Ajda Smrekar je bila študentka komunikologije na Fakulteti za družbene vede, kjer je septembra lani študij tudi končala. Ker ji njene dolgoletne sanje postati igralka niso dale miru, se je končno opogumila in vzporedno vpisala študij dramske igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

Zdaj je v 3. letniku in je kot študentka že zelo aktivna na odrskih deskah ter filmskih platnih. Zadnjo premiero je doživela v Siti teatru BTC v predstavi Odspejsani v vlogi Lili. Njene sanje počasi postajajo resničnost.

 • Da bi rada postala igralka, sem vedela ... že zelo kmalu, preizkusiti se v tem pa sem si drznila šele pozneje.
 • Moja prva resna vloga je bila ... v drugem razredu osnovne šole. Bila sem Košata solata in sem svojo vlogo vzela zelo resno.
 • Rada igram, ker ... mi takrat srček bije, kot bi bila noro zaljubljena.
 • Slab(š)a stran tega poklica je ... meni za zdaj še neznana. Sem na začetku svoje poti, zato se mi vse zdi zanimivo in novo.
 • Lastnosti, ki mi pridejo najbolj prav, so ... prav vse, ki jih imam.
 • Moj nasvet:  Punce, ki bi rade postale igralke – “Just go for it!”

Sanjski poklic 4

Modna oblikovalka

Nina Šušnjara je na Naravoslovno tehniški fakulteti študirala oblikovanje tekstilij in oblačil ter postala modna oblikovalka. S tem se resno ukvarja dobrih sedem let in v tem času je sodelovala že z mnogo znanimi imeni pri nas, kot so Nina Pušlar, Nuša Derenda, Nina Osenar ...

 • Da bi rada postala modna oblikovalka, sem ugotovila, ko ...  sem se prvič srečala z različnimi tehnikami risanja in šivanja. To strast sem odkrila že zelo zgodaj, ko me je teta, ki je bila tudi sama modna navdušenka, temu približala.
 • Prvi resen denar sem kot modna oblikovalka zaslužila ... s prodajo svoje prve kolekcije Retrospektiva in z različnimi sodelovanji z večjimi podjetji.
 • Svoj poklic obožujem, ker ... sem lahko kreativna in je vsak dan drugačen. Ne maram enoličnosti in rutine. Ker sem po naravi bolj svoboden tip, lahko rečem, da mi je ta poklic zato še posebej pisan na kožo.
 • Slab(š)a stran mojega poklica je ... prav ta raznovrsten delavnik. Predvsem zato, ker si moram tudi prosti čas zabeležiti v svoj notes. Vendar to ni nekaj, česar se nekako ne bi dalo popraviti.
 • Lastnosti, ki mi pridejo najbolj prav, so ... moja strast do dela, optimizem, pogum, strpnost pa tudi odločnost.
 • Moj nasvet: Verjemi vase in naj te tvoja energija popelje tja, kamor želiš sama. Postavljaj si cilje in jim vneto sledi. Le tako se boš na svoji poti uspešno izognila oviram, ki jih prinese vsak poklic.

Sanjski poklic 5

Urednica ženske revije

Tina Deu, Cosmopolitanova šefinja, je študirala kulturologijo na Fakulteti za družbene vede, v novinarstvu pa je že več kot deset let. Začela je kot novinarka pri najstniški reviji, bila pomočnica urednice in izvršna urednica. Prvi prispevek, ki ga je napisala, je bil nekakšen filmski napovednik.

 • Mojo željo, da bi rada postala urednica ženske revije ... je na neki način prehitela realnost. Začela sem kot novinarka, že med študijem. To delo me je zelo veselilo in moram reči, da ga še danes pogrešam. Revije so me vedno zanimale, zato sem pogosto kar sama od sebe opravila kaj, česar mi pravzaprav sploh ni bilo treba, in tako spoznavala druga področja njihovega ustvarjanja. Moji nadrejeni so to opazili in mi poleg pisanja zaupali še druge naloge. Čeprav je preteklo kar nekaj let, so mi nekega dne ponudili mesto urednice.
 • Moja prva resna uredniška služba je bila ... ko sem začela delati kot izvršna urednica pri reviji Elle, vendar sem to delo opravljala le slabo leto. Od takrat sem že sedem let zvesta Cosmopolitanu.
 • Svoj poklic obožujem, ker ... opravljam delo, ki je kreativno, zabavno in polno izzivov. Urejam revijo, ki je vesela in optimistična, in če vprašate druge, sem večino časa takšna tudi jaz. Hvaležna sem za službo, ki mi energije ne jemlje, ampak mi jo daje.
 • Slab(š)a stran mojega poklica je ... da se je treba ves čas prilagajati trgu, kar med drugim pomeni, da ne morem uresničiti vseh noro dobrih idej, ki se jih domislimo na uredniških sestankih.
 • Lastnosti, ki mi pridejo najbolj prav, so ... vedno odprte oči, občutek za druge ter sposobnost, da lahko delam in razmišljam o več stvareh hkrati.
 • Moj nasvet: Novinarsko delo je obvezna stopnička na poti do uredniškega mesta, zato vsem, ki bi rade postale urednice, svetujem, da o tem premišljujejo šele potem, ko bodo pridobile dragocene novinarske izkušnje. Področje uredniškega dela moraš najprej spoznati od zunaj, na primer kot član katerega od uredništev – šele potem lahko ugotoviš, ali je to res tisto, kar te zanima.

Sanjski poklic 6

Fotografinja

Marta Lamovšek ustvarja in živi v Londonu, kamor je pred dvema letoma prišla na podiplomski študij fotografije na univerzo Central Saint Martins College of Art & Design.

Preživlja se s fotografijo na modnem, glasbenem in umetniškem področju, sodeluje z mednarodnimi umetniki in blagovnimi znamkami ter tu in tam zaradi svojega dela v objektiv ujame znane ljudi, kot je legendarna oblikovalka Vivienne Westwood, ali pa se ji nasmehne Johnny Depp.

 • Da bi rada postala fotografinja, sem ugotovila, ko ...  sem se sprijaznila, da ne bom slikarka, čutila pa sem potrebo po kreativnosti in dinamičnem poklicu.
 • Moj prvi resni naročnik je bila ... revija Cosmopolitan. Povabili so me, ker so bili moji portretiranci menda vedno videti dobro. Sicer pa kot fotografinja nikoli nisem želela biti zaposlena. Poklic mi pomeni svobodo, omejenost na enega delodajalca ni nikoli prišla v poštev.
 • Rada fotografiram, ker ... ustvarjam svet, ki je le moj, ta svet mi pomeni vse, in lepo je videti, da lahko z njim navdihujem tudi druge ... Vem, da spreminjam svet na bolje.
 • Slab(š)a stran tega poklica je ... da spada med enega najbolj visokokonkurenčnih in zaželenih na svetu. Danes je vsakdo lahko 'fotograf' in živeti od fotografije je prav zato svojevrstna umetnost.
 • Lastnosti, ki mi pridejo najbolj prav, so ... moja strast do ljudi in značajev, individualnost, sposobnost vživljanja, čut za estetiko in erotiko ter pozitivna energija.
 • Moj nasvet: Upri se skušnjavi, da kopiraš svoje vzornike. Kdor kopira druge fotografe, je brez svojega prepoznavnega stila. Bodi iskrena in fotografiraj samo tisto, kar resnično ljubiš.

Besedilo: Manca Kraševec, fotografije: Mimi Antolović, Goran Antley, Aleš Pavletič, osebni arhivi

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri