5 strahov, ki se jih moraš znebiti leta 2016

Če želiš postati neustavljiva poslovna ženska, se moraš otresti strahov, ki te ovirajo na poti do uspeha.

5 strahov, ki se jih moraš znebiti leta 2016 (foto: Profimedia) Profimedia
7. 1. 2016

Povsem normalno je, da si nekoliko prestrašena, če se odločaš za samostojno poslovno pot. Toda če te strahovi omejujejo, je čas, da se jih znebiš. Ne dovoli, da te strah obvladuje. Prevzemi nadzor nad svojim življenjem.

Številnim uspešnim ženskam je skupno, da so morale premagati svoje strahove. Z njimi se je spopadala tudi direktorica in ustanoviteljica zavoda Za dialog Kaja Kosec.

Tukaj je pet najpogostejših strahov, ki te lahko ovirajo na poti do uspeha.

1 Ne vem, ali lahko prenesem pritisk.

Spopadanje s stresom je neizogibno pri uresničevanju ciljev. Kaja pravi: "Včasih se pojavi trenutek, ko se vse nabere. A teh situacij je manj, ko človek uresničuje svoje poslanstvo. Pri spopadanju s stresom mi pomaga tek v naravi in ob koncu tedna pohodniška aktivnost. Takrat se sprostim, poglobim v svoje misli in snujem nove ideje."

Stres je pogosta ovira na poti do uspeha, zato se ga nauči obvladovati.

2 Bojim se neuspeha.

"Pri doseganju uspeha nas najbolj ovira strah pred porazom, ničvrednostjo in nesposobnostjo, ki jo doživljamo skozi oči drugih, kako bodo drugi videli in nato obrekovali naš padec. Ta strah je sad lastnega prepričanja, da nismo čudoviti, edinstveni in sposobni," pravi Kaja, ki verjame, da je to najpogostejši strah, s katerim se soočamo na poti do uspeha.

"Pri soočanju z njim mi pomagajo pozitivne izkušnje strank in ljudi, s katerimi delam. Njihovi odzivi me spomnijo, da delam pravo stvar in da sem v njej dobra."

3 Kaj če nihče ne bo verjel v moje ideje?

Kaja ne dvomi o svoji ideji, se pa občasno spopada z vprašanjem, ali jo predstavlja na dovolj razumljiv in prepričljiv način.

"Menim, da moraš verjeti v svojo idejo, da je to tisti temelj, ki te žene naprej. Verjamem, da je ideja tista, ki premakne neverjetno v verjetno. Zavod Za dialog je uresničitev moje ideje, prepričanja, da je ideja prava, potrebna človeku in družbi."

4 Kaj če ostanem brez denarja?

Temu vprašanju se tudi Kaja ni mogla izogniti:

"Samostojna pot nikakor ni lahka in finančna negotovost vsekakor vpliva na delovanje človeka, ki se odraža v vprašanjih: kaj sploh delam, ali delam prav, naj še vztrajam. Ravno v situaciji, ko vse, kar imaš, postaviš na kocko, verjetno še najbolj pride do izraza to, ali verjameš v svojo idejo in delo."

5 Ampak saj nisem strokovnjakinja!

Čeprav si samostojna poslovna ženska, ne nosi vseh bremen poslovanja sama. Najbrž nisi strokovnjakinja na vseh področjih, vendar ne skrbi – obstajajo ljudje, ki ti lahko pomagajo. Sodelovanje z drugimi je temeljnega pomena na poti do uspeha. Poiskati pomoč, kadar jo potrebuješ, je pogumno.

Po predlogi Nokwazi Mngoma priredila Danaja Lorenčič

Preberi še: Kako se lahko soočiš z nepredvidljivimi finančnimi težavami

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri