5 nasvetov: Postani uspešna ženska!

Cosmo ima zate odlične nasvete, kako ti lahko na poslovnem področju resnično uspe! In ne. Ne gre tako, da si najbolj pridna, delovna, ustrežljiva in potrpežljiva punca na svetu. 

5 nasvetov: Postani uspešna ženska! (foto: Profimedia) Profimedia
21. 1. 2016

So pridne punce res uspešne? 

Dr. Lois P. Frankel, mednarodno priznana korporacijska terapevtka, pravi: “Morda se tega niti ne zavedate, vendar obnašanje v stilu pridne punčke zavira možnost, da bi uspele v svojem poklicu.” “Prenehajte se vesti dekliško, postanite ženske v vseh pogledih in ob vsakem času,” svetuje ženskam po vsem svetu, ki pri njej iščejo nasvet za svoje težave.

“Že od zgodnjega otroštva deklice učijo,” nadaljuje dr. Lois P. Frankel, “da bodo uspele le, če se bodo vedle v skladu z nekaterimi stereotipnimi prepričanji, kot je biti vljudna, milo govoreča, ustrežljiva in usmerjena v odnose.Poleg družine to mišljenje potrjujejo tudi mediji ter celotna družba. Ne gre za to, da ženske zavestno ravnajo na način, ki ovira njihovo napredovanje, pač pa preprosto za skladnost njihovega vedenja z izkušnjami, ki so jih pridobile v času odraščanja.”

Da bi v svojem poklicu uspela kot ženska, premisli torej o tem, kako se v delovnem okolju vedeš, kako se nanj odzivaš in kako o svojem delu razmiš ljaš. Poskusi si odgovoriti na vpra- šanje, ali je tvoje vedenje skladno s tvojimi dekliškimi predstavami o tem, kaj je prav in kaj narobe, ali pa si svoje razmišljanje že spremenila in se nalog lotevaš odraslo. Če ga še nisi, je tu ne-kaj nasvetov, ki jih je na poti do uspeha vredno upoštevati.

Posel je tekma

Poslovni svet si predstavljaj kot igrišče in posel kot igro. Ljudje namreč ne sodelujejo zato, da bi kot na pikniku v miru kramljali in bili drug do drugega silno prijazni. V poslu udeleženci tekmujejo, da zmagajo. In prav zato je treba upoštevati nekatera pravila.

Četudi v mnogo primerih velja izrek “Ženske morajo delati dvakrat več, pa so še vedno manj cenjene kot njihovi moški kolegi,” te samo trdo delo ne bo pripeljalo do cilja. Miselnost, da te bo vestno opravljanje dela pripeljalo daleč, danes ne drži več.

Mojca, 26, zaposlena v službi za odnose z javnostmi, vse svoje naloge opravi v predvidenem roku, četudi je za to treba delati do poznih večernih ur ali celo v nedeljo. Na elektronsko sporočilo odgovori v skoraj isti minuti, ko si ga poslal, na klic se takoj javi, četudi je sredi sestanka, ali pa ga raje dvakrat vrne, kot da pozabi.

Nima miru, dokler naloge niso kakovostno dokončane, četudi to pomeni, da delo opravi namesto drugih. Pa čeprav jo zaradi tega kdaj boli želodec in se zelo slabo počuti, ker preskoči malico in si ne oddahne niti za trenutek. Velikokrat toži, da jo boli glava, in da se nasploh počuti strašansko utrujena.

Na spodbudno vprašanje, ali ne bi bil že čas, da zaprosi za boljše delovno mesto in višjo plačo, odgovarja, da bodo šefi gotovo sami opazili, kako skrbna, delovna in odgovorna je.

Pravila igre

Žal se moti. Kajti dober in uspešen vodja potrebuje zaposlene, ki poznajo pravila igre in želijo zmagati, pri tem pa so samostojni, samoiniciativni in polni ustvarjalnih zamisli. Če želi napredovati, bo tudi Mojca morala spremeniti svoje vedenje, si postaviti prednostne naloge in delo organizirati na način, da bo našla tudi trenutek zase in za svoje potrebe.

Šele potem bo lahko kdaj pa kdaj naredila kak šno uslugo sodelavcu, kajti prav nihče ji ne bo hvaležen za delo, ki ga je opravila namesto nekoga drugega. V njenem imenu ne bo nihče predlagal, naj ji ponudijo bolj zanimivo in bolje plačano delovno mesto. Zakaj le? Podjetje potrebuje tudi pridne mravljice, ki pa žal le redko postanejo vodje.

Obnašaj se kot vodja

Če želiš postati vodja, mora biti tvoje vednje temu primerno. Premisli, kako se vedeš na primer na sestanku. Si raje tiho, kot da bi kaj vprašala, ker se bojiš, da bi tvoje vprašanje izzvenelo neumno? Raje vprašaj in se pozanimaj o projektu, kot da bi se pozneje izkazalo, da nimaš pojma, za kaj gre.

Prav tako boš s tem, ko boš postavila vprašanje, jasno pokazala, da se za projekt zanimaš in želiš pridobiti čim več koristnih informacij. Četudi se ti zdi, da imajo moški na sestankih glavno besedo in je njim posvečena večja pozornost kot tebi, nikar ne poskušaj igrati kot oni ali celo poskušati biti kot moški.

Da bi ti uspelo, moraš ostati to, kar si, hkrati pa najti nove pristope, da si opazna in da ti prisluhnejo. Ampak pozor: nikar ne poskušaj vzbuditi pozornosti s flirtanjem, še posebno ne s svojim šefom. Kaj kmalu lahko postaneš predmet šal in dovtipov, izgubiš pa lahko tudi zaupanje sodelavcev: le kdo bi ti še želel povedati kakšno novico ali informacijo, če bi vedel, da obstaja možnost, da jo zvečer na pladnju prineseš tudi šefu?

Skušaj si torej predstavljati samo sebe tam, kjer želiš biti. Zamisli si, kakšna naj bo pisarna, ki bi ustrezala nazivu vodilne v podjetju. Prav tako razmisli o načinu obnašanja, ki bi ga od takšne osebe pričakovala in bi upravičilo tvojo željo. Tvoja naslednja naloga pa je, da se tako začneš tudi vesti.

Obleci se za položaj, ki ga želiš

Četudi ni zlatega pravila, kaj obleči, in v različnih okoljih vladajo različne navade, ne moreš zgrešiti, če upoštevaš naslednje pravilo: obleci se za položaj, ki si ga želiš, ne za tistega, ki ga imaš.Podobno velja za ličenje, pričesko in modne dodatke.

Glede na to, kaj želiš sporočiti in kaj je tvoj končni cilj, presodi, kaj je premalo ali preveč ličil. Seveda nikakor ne pozabi na kakovost izdelkov, ki jih uporabljaš. Enako velja za frizuro – raje porabi malo več denarja in seveda dobrega frizerja večkrat obišči.

Lasje so okras in naj te zares krasijo in naj dopolnjujejo tvojo celostno podobo. Če želiš, da te ljudje gledajo, ne pa poslušajo, si nadeni kakšen odbit modni dodatek – sicer pa naj dodatki ostanejo to, kar so.

Izpili svoj nastop

In ko boš spregovorila pred drugimi, naj imajo tvoje besede pomen, povej pa jih jasno in glasno. Nikar ne daj svojim poslušalcem možnosti, da zaradi pretihega ali prehitrega govorjenja izgubijo zanimanje za vsebino, ki jo želiš sporočiti.

Ko se ti porodi genialna ideja in želiš, da drugi sprejmejo tvoj predlog, jih nikar ne sprašuj, kaj menijo, temveč podaj svoj predlog in ga argumentiraj. Morda se zdi nepomembno, vendar bodi ob tem, ko razlagaš in skušaš druge navdušiti, pozorna tudi na prostor, ki ga zavzemaš. Stoje ali sede si ga vzemi dovolj, da se boš lahko gibala prosto in samozavestno.

Tudi s tem boš pou darila pomembnost sporočila. Pri tem ne pozabi na skladnost gest in mimike obraza: naj tudi tvoja pojava sporoča prepričanost o ideji.

Pogumno naprej

Če boš kljub vsemu trudu opazila, da okolica nasprotuje, da bi postala močna, uspešna ženska, razmisli o tem, da te poskušajo s svojim odzivom zadržati v nemočnem položaju. Raje, kot da se vdaš, sogovornike povprašaj o njihovih razlogih za takšno obnašanje oziroma jim podaj svoje argumente.

Če se ti porodi misel, da drugi vedo več kot ti, jim ne verjemi. Zelo verjetno je, da se bodo drugi potrudili, da bi delovali pametneje in tebe predstavili v slabši luči, zlasti če začutijo tvojo negotovost. Toda če meniš, da nekaj ni dobro zate, po vsej verjetnosti tako tudi je. Zaupaj vase in v svoje odločitve – samozavestno stopaj po poti do uspeha.

5 nasvetov: postani uspešna ženska

Pokaži svojo moč

Ne glede na to, kako močno čutiš, da s svojim vedenjem ne bi smela izstopati, hkrati pa bi morala ustrezati stereotipnim predstavam o pridnih punčkah, je zdaj skrajni čas, da si dovoliš biti ženska. Močno verjemi v to, da imaš pravico uresničiti svoje želje in potrebe. Da bi ti bilo na poti k uresničitvi lažje, si to misel večkrat ponovi.

Premagaj glas strahu

Če te na poti ovirajo raznovrstni glasovi, na primer “tega pa jaz ne bi nikoli zmogla” ali pa “saj me ne bo nihče več maral, če se bom spremenila”, jih moraš premagati. Namesto teh misli najdi spodbudne in pozitivne, ki te bodo pripeljale bližje uspehu.

Zavaruj se

Mogoče se sliši noro, pa vendar. Kadarkoli boš v nevarnosti, da te negativni vplivi iz okolice preveč prizadenejo, si predstavljaj, da te varuje ščit iz pleksi stekla. Tako boš v miru ostala v svojem odraslem, ženskem položaju, ne da bi negativna energija okolice vplivala nate.

Naredi načrt

Če želiš biti vodja, mora biti temu primerno tudi tvoje razmišljanje in vedenje. Na list papirja zapiši lastnosti, s katerimi želiš, da bi te drugi opisali, hkrati pa naredi seznam, s kakšnim vedenjem boš te lastnosti uresničila.

Bodi sproščena

Nikar ne poskušaj postati popolna in se vseh nasvetov držati kot pijanec plota. Včasih se zgodi, da še tako dober nasvet ne pomaga. Vzemi tiste, ki so tebi najbližji, in jih uporabi, da se boš v svoji koži počutila najbolje in boš dosegla prav tisto, kar si želiš.

Veronika Strgar Debeljak

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri