Top načini, kako do več denarja – ZDAJ! (brez povišice, se ve!)

Tudi če ne pričakuješ povišice, lahko privarčuješ ali si privoščiš več, kot si si sploh mislila! 

Top načini, kako do več denarja – ZDAJ! (brez povišice, se ve!) (foto: Profimedia) Profimedia
4. 2. 2017

Morda si lani izgubila 1208 evrov zaradi stroškov slabih finančnih odločitev, ampak letos se to ne bo ponovilo!

Vabimo te k branju Cosmo vodnika, kako obogatiti življenje. Enaka plača, polnejše življenje – ZDAJ!

Ko si v službi ...

1 Preveri, ali ti tvoj delodajalec lahko ponudi kakšno posebno ugodnost, kot je sofinanciranje članarine za fitnes, naročnina na revijo, popust pri kolektivnem zavarovanju, nakupu računalniške opreme itd.

2 Če hodiš na malico ali kosilo v restavracijo, si obrok vsaj enkrat na teden pripravi doma in ga nesi v službo.

Namig: slastna solata z avokadom, zelenjavna juha – če jo pretlačiš, jo lahko neseš kar v termovki za čaj – tvoj najljubši sendvič, nasiten smuti z najljubšim sadjem in semeni čia ter oreščki.

3 Optimiziraj stroške prevoza na delo. Če živiš v mestu in imaš tam tudi službo, se na delo in sestanke v lepem vremenu vozi s kolesom, v slabem pa z mestnim prevozom, če se voziš v oddaljen kraj, pa odtipkaj www.prevozi.org in si najdi sopotnike, s katerimi boste delili stroške, ali pa sopotnica postani sama.

Ko se zabavaš ...

4 Naroči celo buteljko – če je tvoja družba razpoložena za vino, vas bo buteljka stala manj, kot če plačujete vino na ko­za­rec. Tvoj prihranek bo okoli 50 od­stotkov!

5 Popusti na pijačo so povsod. Na FB-ju povšečkaj najljubše lokale, da boš dobivala njihove novice o akcijah, ali pa si za vsak lokal zapiši njihove vesele urice v beležnico (navadno jih imajo na isti dan v tednu ob istih urah).

6 Znan­stveno dokazano dejstvo je, da ti izkušnje podarijo več zadovoljstva kot stvari. Zato poišči avanture, ki te nič ne stanejo: zastonj koncerte, dneve prostega vstopa v muzeje, sprehode po plaži in gorah.

Ko iščeš novi dom ...

7 Vedno se pogajaj za najemnino – celo na trgu, polnem konkurence, lahko na spletu najdeš proste hiše za najem in povprečno ceno za podobne ponudbe.

8 Izogni se stroškom posrednikov, tako da na spletu poiščeš stanovanja za najem brez posrednikov.

9 Premisli o cenejši soseski, kjer so cene nižje.

10 Deli najemnino s sostanovalko. To je lahko eden najboljših načinov za prihranek – poleg tega bodo stroški tvojih položnic razpolovljeni.

11 Upri se dviganju najemnine. Spomni lastnika stanovanja na pipo, iz katere kaplja, in radiator, ki ne dela.

12 Opravi hiter pregled energetske porabe. Ali je gretje nastavljeno na preveč toplo nastavitev? Ugašaš luči? Izklapljaš vse polnilnike iz vtičnice, ko jih ne uporabljaš? Električne naprave srkajo elektriko, tudi ko niso prižgane – to je strošek, ki znese približno 200 evrov na leto za gospodinjstvo. Čisto metanje denarja skozi okno!

Ko greš na počitnice ...

13 Bodi sama svoja organizatorka potovanja in si sama izberi svojega prevoznika, hotel, destinacijo itd. Uporab­ljaj spletne strani, kot so booking.com ali skyscanner.com ali bookingpoint.net. Ja, prihraniš lahko tudi do 70 odstotkov!

14 Pogajaj se za ceno. Preden boš najela avto ali karkoli kupila, se pogajaj. Izgubiti nimaš kaj, lahko le pridobiš. Še posebno, ker si ženska. 

Ko greš na zmenek ...

15 Bodi izvirna! Pri sebi ali pri njem doma organiziraj kuharsko delavnico, na kateri bosta skupaj pripravila čisto novo specialiteto.

16 Dokler je še sneg, si čim večkrat privoščita sankanje. Ni lepšega kot spustiti se skupaj po hribu in nato spust še nekajkrat ponoviti, potem pa se prijetno utrujen in razbremenjen vseh skrbi muckati doma na kavču ob kuhanem vinu.

Ko se odpraviš po nakupih ...

17 Izogibaj se impulzivnim nakupom in najprej doma preveri, kaj resnično potrebuješ. Presenečena boš, ko boš opazila, koliko parov čevljev se že skriva v tvoji omari.

18 Ko boš šla v trgovino po hrano ali kozmetične izdelke, se opremi z listkom. Vse, kar moraš storiti, je, da se držiš napisanega seznama. Tvoj nakup ne bo le veliko cenejši, ampak tudi veliko hitrejši.

19 Študije kažejo, da je verjetneje, da boš res kupila tisto drago belo vino, če ga pokusiš v trgovini. Izuri se, da popiješ požirek, se nasmehneš in odkorakaš naprej.

20 Praznična glasba lahko sproži nostalgijo, zaradi česar zapravimo 17 odstotkov več kot takrat, ko igra glasba kot iz dvigala ali prav nič. Nadeni si slušalke, ko greš po nakupih.

21 Če je na spletu na voljo kakšna večja stvar, ki si jo želiš, jo kupi čez vikend, ko ima večina trgovin razprodaje.

22 Če vzameš velik voziček, boš lahko zapravila 37 odstotkov več, kot če bi imela manjši voziček. Gre za našo podzavestno potrebo po zapolnjevanju.

23 Pojdi na spletne strani s kupončki, da boš kupila kupone za manj denarja, kot je vrednost v trgovini.

24 Preden karkoli kupiš – na spletu ali v trgovini – na hitro poguglaj, ali so kje boljše ponudbe in popusti (stroški poštnine so za naivneže!).

Ko razporejaš denar ...

25 Loči tekoči bančni račun in račun za prihranke. Prihranke, ki jih imamo na tekočem računu, običajno zapravimo.

26 Obresti se nabirajo vsak dan. Zato ti bo plačevanje računov kreditnih kartic enkrat na mesec zmanjšalo stroške, pazi le, da boš vedno vse odplačala.

27 Odpovej se dovoljenemu minusu. S sabo prinaša dodatne stroške in spodbuja pretirano zapravljanje.

28 Čas je, da denar vložiš! Ne glede na to, ali gre za sto evrov na leto ali sto evrov na mesec, se vlaganje tudi majhnega zneska sčasoma nabere. Zaklad se skriva v izgubljeni priložnosti za donose.

29 Nikar ne imej viška sredstev na bančnem računu. Če si imela v zadnjih petih letih denar na bančnem računu, si skupaj prejela morda pet odstotkov obresti. Če bi ga vložila v globalno razpršen delniški sklad, bi imela 60-odstotni donos, kar je kar 12-krat več. Razlika je precejšnja, kajne? Nikar ne varčuj pri finančnih produktih, ki jih pravzaprav ne potrebuješ (na primer zavarovanje). Vedno se moraš prej dobro pozanimati, kaj je tisto, kar potrebuješ, in zakaj.

30 Pojdi na tečaj, kjer te bodo naučili osnov vlaganja, dela z denarjem in še veliko več od tega.

Po predlogi Alexa von Tobel priredila Petra Arula
Za strokovno pomoč pri pisanju članka se zahvaljujemo finančnemu coachu Ani Vezovišek.

Moraš prebrati še članek: Ta punca 1 leto ni kupovala TEH (vsakdanjih) stvari in prihranila več kot 21 tisoč evrov!

Preberi še: To je razlog, zakaj si ženske februarja puščajo rasti dlake in Kaj to, v čem spiš, razkriva o tebi? Presenečena boš!

Priporočamo tudi: Modni hit: pulover s srčkom! Nanj prisegajo tudi zvezdnice