3 super (spletni) načini učenja tujega jezika

Želiš izboljšati svoje jezikovno znanje, pa ti poleg službe ne ostane veliko časa? Rada delaš stvari v svojem ritmu?

3 super (spletni) načini učenja tujega jezika (foto: Profimedia) Profimedia
27. 2. 2015

Potem je spletno učenje lahko odlična rešitev – kot samostojno delo ali dopolnitev jezikovnega tečaja.

1. Pogovarjaj se z ribico Babbel fish

Ime izvira iz ribice 'babbel fish' v knjigi Štoparski vodnik po galaksiji, ki se je v ušesu človeka hranila z možganskimi valovi, izločala pa je prevod katerega koli jezika v tvoj materni jezik. Dobro, a ne? Spletni portal www.babbel.com je sofinancirala EU in ti ponuja široko paleto tujih jezikov. Učenje poteka enostavno, praktično, podprto pa je s sličicami in izgovorjavo.

2. Nove besede si zapomi na drugačen način

Ko se učimo tujega jezika, se slej ko prej srečamo s kopico novih besed. Kako si jih zapomniti?

Obstaja več možnosti:

- napiši jih na samolepljive listke in nalepi na hladilnik, omaro ali kakšen drugi 'kos pohištva', ki ga večkrat na dan odpreš ali pogledaš;

- pripravi si kartončke, ki imajo na eni strani besedo v tujem jeziku na drugi pa slovenski prevod. Nosi s seboj v žepu (zahteva malo več časa, a to ti potem popestri čakanje pri zobozdravniku ali v prometnem zastoju);

- oboje skupaj lahko združiš tudi na spletni strani www.memrise.com. Najprej si ustvariš račun, nato pa lahko izbiraš med dvema možnostma. Ali slediš že pripravljenim vajam za posamezni tuj jezik, ali pa (in ta možnost je super) vneseš seznam poljubnih besed, ki ji želiš shraniti v svoje sive celice. Program na spletni strani ti sam pripravi različne tipe vaj iz teh besed. Fenomenalno, kaj ne? Vse skupaj si lahko preneseš kot aplikacijo na svoj pametni telefon in besede – tako kot tiste na kartončkih – so vedno s teboj!

3. Nemško se lahko učiš brezplačno prek super portala!

Nemci ne izdelujejo samo vrhunskih avtomobilov, ampak tudi portale za brezplačno učenje nemščine na vseh stopnjah. Spletna stran www.dw.de je zakladnica vaj, uporabnih videov in novosti iz sveta kulture, politike in športa – vse na temo nemščine in Nemčije.

Za vse, ki rade malce poklepetate in jezik uporabite v praksi, je zanimiva skupnost Community D, kjer lahko spoznaš ljudi iz celega sveta in z njimi poklepetaš – v nemščini! To možnost imenujejo Deutsch lernen – Freunde finden - Nauči se nemščino – Najdi prijatelje. Tudi če si popolna začetnica, bodi brez skrbi, po spletni strani se namreč lahko sprehajaš kar v angleščini.

Tako, sedaj pa izberi svojo ribico in zaplavaj v svet!

Napisala: Tina Grilc, nasmejana predavateljica, ki te reši iz jezikovnih zagat