15 novih ustvarjalcev na trgu razvijalcev aplikacij

Prostori 'Na Triglav spreminjat svet! Simbioza medgeneracijskega centra' so vnovič dokazali, da postajajo prava kalilnica bodočih strokovnjakov na področju informacijsko komunikacijske tehnologije. V juliju je namreč 15 mladih željnih znanja o razvoju aplikacij uspešno zaključilo poletno šolo programiranja za razvijalce. Šola je nastala v sklopu projekta Ypsilon mladi, ki ga ustvarjamo skupaj s slovenskim Microsoftom.

22. 7. 2014

Izbrani na natečaju so uspešno opravili 48-urni izobraževalni program in s tem zaključili poletno šolo programiranja za razvijalce. Udeleženci so spoznali program Visual Studio – orodje za razvoj aplikacij, lotili pa so se tudi osnov objektnega programiranja v C# in spoznali Windows aplikacije. Sodelujoči so ob zaključku delavnice izrazili navdušenje nad izvedbo:

  • »Bilo je super. Sama sicer prej nisem imela nobenega predznanja in sem se tako veliko stvari naučila. Sicer je bilo vsaj za nas začetnike malce prekratko, a me je tako navdušilo, da se bom tudi naprej še sama učila in upam, da mi uspe enkrat ustvariti svojo lastno aplikacijo,« je vtise strnila udeleženka delavnice, Tanja.

Nekateri so bili tako navdušeni, da bi si želeli celo nadaljevanja tovrstnih delavnic tudi v prihodnje:

  • »Sam sem se udeležil obeh delavnic, tako Ypsilon razvijalci kot Ypsilon mojstri. Slednje me je navdušilo do te mere, da se bom še naprej izobraževal s pomočjo priročnikov. To znanje bom tudi uporabil pri lastnem projektu, pri razvoju spletnih strani in z veseljem bi jo priporočil naprej,« je svojo pozitivno izkušnjo opisal Andrej.

Navdušenje pa je bilo obojestransko, saj so bili z delom in napredkom svojih učencev zadovoljni tudi mentorji:

  • »Delavnico sem vodil prva dva dneva, kjer smo spoznali osnove programiranja v programskem jeziku C# in osnove objektnega programiranja. Udeleženci so se zelo dobro odrezali in mislim, da bodo s pridobljenim znanjem lahko uresničili svoje ideje, ki so jih podali v prijavi na delavnico,« je dejal Klemen, eden od dveh mentorjev.

V podjetju Microsoft Slovenija, ki projekt podpira od samega začetka, so veseli, da so lahko skupaj s Simbiozo ustvarili tako uspešno zgodbo in skupino mladih opremili z omenjenimi znanji, ki so tudi del kampanje e-skills for jobs. Njihova predstavnica za odnose z javnostmi, Katra Šemrov je povedala sledeče:

  • »Pri Microsoftu naslavljamo aktualno problematiko s tovrstnimi projekti, zato nas veseli, da smo skupaj z Ypsilonom mladim omogočili poletno šolo programiranja. S pridobljenim znanjem si bodo morda laže utirali pot na trgu delovne sile, zato iskreno čestitam vsem Ypsilon razvijalcem.«

Ana Pleško, direktorica Simbioza Genesis, socialnega podjetja se priključuje mislim in poudarja pomembnost priučitve tovrstnih znanj:

  • »Ko smo snovali program smo izhajali iz potreb na trgu delovne sile - vse premalo je kadrov s področja IKT, z znanjem programiranja - zato je to naš prvi korak, kjer mlade učimo in opolnomočimo tudi na teh področjih, saj so to kompetence, ki so danes zelo iskane. Veliko lahko za svojo prihodnost naredijo tudi mladi sami - mi smo jim predstavili, kaj vse v današnjem času omogoča tehnologija in kako lahko z IKT tehnologijo ustvarjamo nova delovna mesta.«

Podelitvi priznanj je sledilo še prijetno druženje skupaj z Ypsilon mojstri, ki so pred kratkim ravno tako končali 70-urno izobraževanje na področju napredne uporabe Office orodij, projektnega vodenja ter podjetništva in v petek za to dobili tudi uradno potrdilo.

Ypsilon Mladi je glavni projekt kampanje e-skills for Jobs 2014, ki jo izvaja Evropska komisija. V marcu 2014 je pričel z aktivnostmi, razdeljenimi v 3 kategorije: krajša brezplačna izobraževanja za mlade, Ypsilon Mojstri in Ypsilon Razvijalci, izvajala pa so se tudi srečanja s podjetniki in obiski podjetij. V okviru izobraževanj so se udeleženci seznanili s programoma Microsoft Office Word in Excel ter javnim nastopanjem in retoriko. V aprilu so Ypsilon Mojstri pričeli s 70-urnim tečajem celovitega spoznavanja Microsoftovih orodij, obenem pa tudi socialnim podjetništvom in vodenjem projektov. Kot zadnji se je v juliju odvil še projekt Ypsilon Razvijalci, na katerem pa so izbrani na natečaju opravili poletno šolo programiranja za razvijalce.