10 vprašanj, ki jih moraš zastaviti na razgovoru za službo

... in služba, ki jo iščeš, bo zagotovo tvoja. ;)

10 vprašanj, ki jih moraš zastaviti na razgovoru za službo (foto: Getty Images) Getty Images
31. 7. 2018

Niso pomembna le vprašanja, ki ti jih zastavi potencialni delodajalec. Če želiš očarati vodjo podjetja, so ključna vprašanja, ki jih postaviš ti. S tem pokažeš namreč zanimanje za delo in podjetje, kar ti lahko prinese plustočke.

Gotovo si na kakšnem razgovoru že slišala:

“Imate še vi kakšno vprašanje?” Si bila presenečena in v zadregi, ker nisi vedela, kaj bi vprašala?

Pri naslednjem razgovoru se ti to ne bo več zgodilo. Priložnost boš znala izkoristiti, da boš izvedela čim več o delovnem mestu in navdušila delodajalca s pomembnimi vprašanji, ki izražajo tvojo resnost do dela, obenem pa boš dokazala, da si za podjetje velika pridobitev.

Postavi vprašanja, ki bodo delodajalcu dala vedeti, da veš, kaj od tebe zahteva delo, in da poznaš razmere na trgu.

Uporabi kakšno informacijo, ki si jo našla v raziskavi o tem podjetju, in s pametnimi vprašanji pokaži, da razmišljaš podobno kot tvoj delodajalec. Da bi ti olajšali priprave na razgovor, smo zate pripravili nekaj vprašanj, ki jih lahko postaviš na razgovoru za službo.

1 Kakšna je kultura vašega podjetja?

Seznani se s pravili oblačenja v podjetju, z možnostjo dela od doma, prilagodljivostjo delovnega časa in njegovimi vrednotami, saj boš tako odkrila, ali je primerno zate.

Pomembno je, da poznaš vizijo podjetja, kajti če se zelo razlikuje od tvoje, bo to slabo vplivalo na tvoje delo. Prav tako boš z vprašanjem o pogojih in načinu dela delodajalcu pokazala, da je zate delovno okolje zelo pomembno, saj želiš biti čim bolj uspešna in učinkovita.

2 Kako skrbite za zagotavljanje produktivnosti v podjetju?

Ko delodajalec sliši besedo produktivnost, pomisli, da si delovna, učinkovita in osredotočena na rezultate.

Pa tudi tebi bo koristilo, če boš vedela, kako bo poskrbljeno zate (če te zaposlijo) in ali boš imela pomoč pri opravljanju dela. Pozanimaj se, ali podjetje vlaga v programe tim bildinga in spodbuja sodelovanje ter komunikacijo med zaposlenimi. Delala boš namreč z ljudmi, ki jih sprva ne boš poznala, zato je pomembno vedeti, na kakšen način podjetje spodbuja sodelovanje med zaposlenimi.

3 Gre za nadomeščanje ali novo delovno mesto?

Zelo pomembno je, da veš, ali boš lahko uresničevala svoje ideje in prinesla svežino ali pa boš nadaljevala delo, ki ga je počel že nekdo pred tabo.

Od tega je odvisen tvoj uspeh v podjetju. S tem vprašanjem boš pokazala, da te zanimajo podrobnosti dela in kaj lahko doprineseš k uspehu podjetja.

Delodajalec ti bo morda povedal, ali je zaposleni, ki je prej zasedal delovno mesto, za katero se poteguješ, napredoval, bil odpuščen, dal odpoved ali pa se je upokojil. Na podlagi tega boš lahko sklepala, ali je v podjetju možnost napredovanja, ali so zaposleni nezadovoljni in ali je podjetje v težavah.

4 Obstajajo možnosti za napredovanje?

To vprašanje izraža tvoje ambicije in željo, da ostaneš v podjetju dlje časa, obenem pa je to zate priložnost, da odkriješ, ali podjetje vlaga v kariero svojih zaposlenih in jim omogoča dodatno usposabljanje in razvoj veščin.

S tem vprašanjem delodajalcu pokažeš, da si želiš pridobiti dodatno znanje in širiti svoja obzorja v okviru podjetja.

Preden sprejmeš službo, se prepričaj, ali obstaja načrt ali podporni sistem, ki ti bo zagotovil, da boš lahko napredovala in pridobila novo znanje.

5 Katere so dnevne zadolžitve?

Zelo pomembno je, da izveš, kaj se pričakuje od tebe, saj boš tako odkrila, ali se izzivi delovnega mesta, na katero se prijavljaš, ujemajo s tvojimi pričakovanji.

Pozanimaj se, ali delovno mesto vključuje sestanke s strankami, in delodajalcu tudi povej, da je zaradi tega to delo primerno zate, saj imaš s tem že izkušnje.

6 Kaj vam je pri vašem delu najbolj všeč?

S tem vprašanjem boš spodbudila delodajalca, da se ti predstavi in vzpostavi stik s tabo tudi na bolj osebni ravni in da s tabo deli svoje občutke. Tako bo odvrgel masko in iskreno spregovoril o svojih začetkih v podjetju, kar lahko pripomore k njegovi odločitvi, da te zaposli, saj se bo ob tebi spomnil na srečne trenutke.

Na podlagi odgovora na to vprašanje boš dobila vpogled v zadovoljstvo zaposlenih v podjetju – če delodajalec s težavo odgovori na to vprašanje, je to lahko znamenje slabih razmer ali odnosov v podjetju.

7 Kaj sledi?

S tem vprašanjem boš delodajalcu pokazala, da se zares zanimaš za delovno mesto in želiš izvedeti več o naslednjih fazah procesa zaposlovanja.

Če veš, kdaj lahko pričakuješ povratno informacijo, boš lažje načrtovala naslednje korake. Označi si datum na koledarju, in če ne dobiš odgovora tisti dan, pošlji vljudno in prijazno e-sporočilo dan ali dva po dogovorjenem datumu.

8 Kakšen je petletni načrt podjetja?

Odgovor na to vprašanje ti bo dal vpogled v vizijo podjetja in odkrila boš, ali ustreza tvojim željam in pričakovanjem. Pomembno je, da veš, ali se boš lahko razvijala in napredovala v podjetju, obenem pa boš delodajalcu dala vedeti, da te zanima dolgoročna zaposlitev.

9 Kaj pričakujete od osebe, ki jo boste zaposlili, v prvih treh mesecih?

Če boš postavila to vprašanje, boš delodajalcu pokazala, da želiš biti pri svojem delu uspešna. Odgovor na to vprašanje pa ti lahko tudi služi kot vodilo pri delu, če boš sprejeta. Je tudi dodatni preizkus, ali je delovno mesto primerno zate, saj boš seznanjena s svojimi obveznostmi in pričakovanji potencialnega delodajalca.

10 Katere so najpomembnejše sposobnosti, ki jih mora imeti oseba na tem delovnem mestu?

S tem vprašanjem boš izvedela, ali si primerna za to delovno mesto, obenem pa boš ustvarila vtis, da si želiš uspeti. Prav tako je to dobra priložnost, da delodajalcu predstaviš svoje sposobnosti.

Česa ne smeš narediti na razgovoru za službo?

Neprimerna telesna govorica

Očesni stik in dobra telesna drža sta temeljnega pomena, zato bodi na to pozorna.

Nepripravljenost

Pred razgovorom se dobro pripravi, če želiš biti uspešna. S tem boš delodajalcu pokazala, da te zaposlitev v podjetju resnično zanima.

Opravljanje svojega sedanjega ali nekdanjega delodajalca

Če boš žaljivo govorila o svojem sedanjem ali nekdanjem delodajalcu, boš ustvarila vtis, da si zahtevna, da je s tabo težko delati in da se ne znaš obvladovati.

Zamujanje

Če se želiš izogniti stresu in biti spoštljiva, se pozanimaj, kje natančno poteka razgovor in koliko časa potrebuješ, da prideš do tja.

Nemirno presedanje

S tem pokažeš, da si živčna, delodajalec lahko to tudi razume kot znamenje nespoštovanja in dobi vtis, da ne slediš pogovoru.

Uporaba telefona

Med razgovorom za službo se ne smeš nikdar oglasiti na telefon ali preverjati sporočil, saj s tem pokažeš, da ne spoštuješ delodajalca in njegovega časa.

Po predlogi Lise Katz priredila Danaja Lorenčič
Fotografija: Getty Images

Preberi še: Vse, kar moraš vedeti, preden se odločiš za študij v tujini (priporočila Cosmo novinarke)

Priporočamo tudi: "Se ti zdi, da življenje drvi mimo tebe?" (navdihujoča zgodba, ki ti bo dala misliti)