Medtem ko NAVIJAŠ za naše nogometaše in občuduješ njihovo fizično moč, si kdaj pomislila, koliko PSIHIČNEGA napora zahteva vsaka tekma?

19. 6. 2024
Medtem ko NAVIJAŠ za naše nogometaše in občuduješ njihovo fizično moč, si kdaj pomislila,  koliko PSIHIČNEGA napora zahteva vsaka tekma? (foto: PROFIMEDIA)
PROFIMEDIA

Morda je čas, da malce pozabiš na telesa nogometašev in njihovo fizično vzdržljivost in pomisliš na to, kako se počutijo. Kako zdržijo vse te pritiske in napetosti, ki jih v njihova življenja prinaša šport.

Seveda boš tudi po tem razmisleku še vedno občudovala njihovo fizično moč, jih med navijanjem glasno hvalila pa tudi kritizirala, a obenem se boš znala vživeti tudi v njihovo duševno počutje. So kdaj negotovi, imajo slab dan, v skrbeh, pod takim pritiskom, da ne morejo spati? Seveda. Tudi nogometaši so krvavi pod kožo, in medtem ko dajejo vse od sebe, da na zelenici pripravijo najboljšo predstavo, se spopadajo z lastnimi ''demoni'', strahovi, skrbmi in dvomi.

Ko sediš doma na udobnem kavču, grickaš čips in uživaš v tekmi, imajo oni ves čas v zavesti, da prav vsa država od njih pričakuje zmago. Si predstavljaš, kakšen pritisk je to?

Pritiski in pričakovanja drugih (in morda še bolj lastnih) ter vlaganje vsega truda pa nogometašev ne pestijo le med (odločilnimi) tekmami, ampak tako rekoč ves čas športne kariere. Začne se že v ranem otroštvu, ko nanje pritiskajo starši in trenerji, češ naj dajo vse od sebe, saj bodo le tako lahko najboljši.

Hitro se morajo naučiti prenašati poraze in predvsem pritiske, obenem pa še vedno dajati prav vse od sebe, vztrajati, ohranjati motivacijo, ne obupati.

Sledijo seveda tudi vse mogoče poškodbe, ki športnika vsekakor konkretno frustrirajo in zamorijo, če ni na to dobro psihično pripravljen. Lahko je reči, da je to del športa, veliko težje pa je to doživeti, se strinjaš?

Saj vemo, dokler ne stopiš v čevlje nekoga, težko razumeš, kaj se v resnici z njim dogaja. A prav zdaj med evropskim prvenstvom je pravi čas, da vsi navijači pomislimo tudi na to - in jih prav iz tega razloga še toliko bolj občudujemo, smo jim hvaležni, ker se trudijo za vse nas, za narodni ponos, ter jim tako lažje prizanesemo s kakšnimi pretiranimi kritikami (iz udobja kavča).

Torej, navijaj na vso moč, občuduj njihovo telesno vzdržljivost in hkrati pomisli tudi na njihovo mentalno pripravljenost. Kapo dol, kajne?

Da sta ustrezna mentalna pripravljenost in skrb za duševno zdravje nujna za uspeh športnikov na vseh stopnjah razvoja, pa so prepoznali tudi v Nogometni zvezi Slovenije (NZS). V sodelovanju s Skupino Triglav so zato zagnali iniciativo #zVamiSmo, s katero želijo ob pomoči športnih idolov pomen skrbi za duševno zdravje približati tako nogometašem in nogometašicam vseh starosti kot tudi njihovim bližnjim, navijačem in širši javnosti. S to pobudo skozi pogovore z nekaterimi prepoznavnimi obrazi slovenskega nogometa v sodelovanju ozaveščajo, kako pomembno je, da o svojih težavah spregovorimo.

Projekt podpirajo: