TO so tekaški nasveti, na katere prisegajo VRHUNSKI športniki (preizkusili smo jih!) VIDEO

1. 6. 2021
Deli
TO so tekaški nasveti, na katere prisegajo VRHUNSKI športniki (preizkusili smo jih!) VIDEO (foto: Profimedia)
Profimedia

Letos se bomo morda lahko spet srečali na tekaških prireditvah, zato je pomembno, da izpopolnimo formo in pridno treniramo tudi čez poletje! Preizkusili smo nekaj nasvetov za tek, ki se jih držijo vrhunski športniki. 

Zakaj bi za tek morali v šolo, ko pa je tako preprosto? Ravno zato, ker si lahko z napačnimi gibi pritečete poškodbe in zagotavljamo vam tudi, da nikakor ne boste uživali. Verjetno boste odnehali od prvem deževnem dnevu in se pritoževali, da vas bolijo kolena. 

Zato je tukaj nekaj nasvetov vrhunskih športnikov in trenerjev, ki smo jih preizkusili tudi sami. Vemo, da vsega naenkrat pač ne morate uvesti, zato se odločite za en nasvet naenkrat in ga osvojite. Potem nadaljujte z naslednjim. Do septembra boste zagotovo pripravljeni na tekaške prireditve, med katerimi je ena lepših (po našem mnenju) Triglav tek

1. nasvet: TEHNIKA TEKA

Pri tehniki je vedno prostor za izboljšave in verjetno vseh nasvetov še niste osvojili. Ko boste imeli pravilno tehniko, boste že opazili napredek pri teku in brez težav stopnjevali svojo pripravljenost. 

Svetujeta trenerja Klemen Dolenc in Blaž Kavčič ter v videu tudi vrhunski športniki.

Trener Blaž Kavčič opozarja na veliko napako: nepravilen položaj bokov oziroma medenice. Če imate boke prenizko, se neizogibno zgodi to, da pristanete pred svojo projekcijo težišča in prav pogosto tudi na peto, kar je dolgoročno škodljivo.

Rešitev: Boke skušajte dvigniti čim višje navzgor. Pri teku skušajte doseči svojo maksimalno višino, s tem boste posledično iztegnili boke. Pravilno tehniko teka in več nasvetov preverite v videu:

2. nasvet: TEK V HRIB

Nasvet za učinkovitejši tek v hrib je prispeval Jakov Fak in očitno se ga je vredno držati, saj si je na smučeh pritekel odlične rezultate. Pravi, da je pri teku zelo pomembna prilagoditev tehnike glede na teren. Ko tečete v hrib, zato skrajšate dolžino koraka in hkrati nagnite trup rahlo naprej.

Še vedno skušajte pristati na sredino stopala in čim bolj pod svojim težiščem. Če boste pri vsakem koraku razmišljali o pristanku, se boste hitro navadili in gib bo postal avtomatski. Govorimo iz izkušenj in lahko povemo tudi, da smo pri teku v hrib veliko hitrejši in učinkovitejši po upoštevanju tega nasveta. 

3. nasvet: TEK PO HRIBU NAVZDOL 

No, priznamo, da temu do sedaj nismo posvečali velike pozornosti, a ravno tek navzdol lahko prinese bolečine v kolenih in poškodbe. Slednjih na srečo ni bilo, se pa trudimo osvojiti nasvet športnice Anamarije Lampič. 

Njen ključen nasvet je, da smo pri teku navzdol sproščeni. Če hrib ni prestrm, se skušajte s celim trupom nagniti malce naprej, in tako omogočite pristanek na sredino stopala pod težiščem. 

Najpomembneje je, da ne pristajate na pete, saj s tem zelo obremenite sklepne strukture in mišice.

4. nasvet: MOTIVACIJA ZA TEK

Ta nikoli ni odveč. Tudi če trenutno ne potrebujete posebne spodbude, da obujete tekaške copate, bodo prišli dnevi, ko boste motivacijo še kako potrebovali. Nas na primer odbijajo hladnejši dnevi, a biatlonec Klemen Bauer ima odgovor na vse naše in vaše izgovore.

Seveda so velika motivacija športni dogodki, Klemen pa jo najde tudi v samem užitku vadbe, v blagodejnosti učinkov in ne toliko v tekmovanju. Ta naj bo le pika na i vaši sproščeni vadbi. 

In še njegov ključni nasvet, ki preverjeno deluje: Po mesecu dni bo vse lažje, saj bo vaše telo že kar samo želelo teči. Da se boste tekaških vadb udeleževali čimbolj redno, se priključite kakšni skupini. Tu najdete odlične skupinske treninge po celi Sloveniji: Vodeni treningi

  • Za konec vas ponovno spomnimo, da svoje tekaške sposobnosti lahko preverite na čudovitem Triglav teku. Prijavnico najdete TUKAJ.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"