Petra Razić, ženska, ki ruši predsodke v pretežno moški industriji

29. 6. 2017
Petra Razić, ženska, ki ruši predsodke v pretežno moški industriji (foto: Urša Satler)
Urša Satler

Ko vstopi skozi vrata pisarne energična Petra Razić, direktorica regije Adriatic v podjetju HTC, na noge dvigne prav vse. 

Je močna in neodvisna ženska, ničesar ne dela polovično, saj verjame le v napredek, enako pa pričakuje tudi od svojih zaposlenih.

Kot ženska v pretežno moški industriji ruši spolne predsodke ter s svojo ekipo dosega zavidljive uspehe na tem področju.

Mamica dveh otrok in uspešna podjetnica ti lahko služi kot navdih, da je mogoče prav vse.

Kako je videti vaš tipični delovni dan?

Vstanem zgodaj zjutraj, spravim otroke v šolo, se odpravim v pisarno v Zagrebu, kjer sledi ogromno klicev, e-pošte in sestankov. Od petih delovnih dni sem tri dni na poti, pogosto v tujini.

Moje delo je zelo dinamično in pestro, vendar mi ni težko, saj ga obožujem. Sem zelo organizirana, kar je izredno pomembno, saj si lahko tako vzamem čas zase.

Kako ob stresnem delu poskrbite za svoje dobro počutje?

Trikrat na teden se športno udejstvujem, da si zbistrim glavo. Sem zelo družabna in imam širok krog prijateljev, rada zaplešem in se zabavam. Mislim, da sem našla dobro ravnotežje med zasebnim in poslovnim svetom pri tako stresni naravi dela.

Ste ženska v tipično moški industriji. Ste bili kdaj deležni stereotipov oziroma ste se morali zaradi spola bolj dokazovati pri delu?

Zagotovo. V zadnjih letih študija sem bila edina ženska v smeri konstrukcije, mehanizmi in roboti. Tako sem se naučila delovati v moškem svetu. Takrat je bilo v Zagrebu precej neobičajno, da je ženska študirala to smer, saj še vedno obstajajo predsodki, da so ženske predmet moškega zanimanja in manj sposobne v svojem delu. Zato sem se morala že v času fakultete dodatno dokazovati.

O tem govori tudi anekdota, ko mi je eden od pomembnih profesorjev pred polno dvorano na fakulteti rekel:

“Kolegica, kaj vi počnete tukaj, filozofska fakulteta je v naslednji stavbi zraven.”

Takrat sem mu odgovorila: “Vem, profesor, to bom vzporedno vpisala naslednje leto.”

Pogosto sem se srečevala s preprekami zaradi predsodkov in takrat sem se še bolj bojevito odločila, da jim pokažem, ne le da sem dobra, ampak da sem najboljša!

Katere funkcije in aplikacije najpogosteje uporabljate pri svojem delu?

Kar 80 odstotkov poslovne komunikacije opravljam prek aplikacije Whatsapp, seveda pa sta tako zasebno kot poslovno pomembna tudi Facebook in Viber.

Kakšne lastnosti mora imeti človek, da lahko postane del vaše ekipe?

Vedno izhajam iz sebe ter svojih izkušenj. Sama se trudim biti najboljša in to zahtevam tudi od svojih zaposlenih. Povprečje me ne zanima, ker verjamem, da mora človek za uspeh verjeti vase. Najpomembneje je, da jih vodi strast in imajo radi svoje delo. To je pogoj za dobre rezultate.

Vaš nasvet mladim ženskam, ki želijo uspeti V informacijsko-komunikacijski industriji?

Informacijska tehnologija je danes zelo priljubljena in zanimiva smer. Možnosti izobrazbe in napredovanje so na tem področju velike. Verjemi vase, vztrajaj in ne obupaj. Če nekaj začneš, se loti tega 100-odstotno in ne odnehaj na pol poti.

Vedno ste zelo urejeni. Kako pomemben je videz ženske v poslovnem svetu?

Zelo, človek mora biti urejen. S svojim videzom sporočate svetu, kakšen odnos imate do sebe in drugih, kako spoštujete poslovne partnerje itd. Vedno, ko kam pridem, me najprej začudeno gledajo, v smislu, kdo je ta našminkana in urejena ženska, kaj sploh dela tukaj.

To v meni vzbudi še večjo moč, in rečem si: “Zdaj vam bo naličena ženska v petkah pokazala, da opravlja posel bolje kot polovica moških na tem položaju!” Težko je premakniti to mejo in pridobiti zaupanje z moške strani, ker na vas najprej gledajo kot na objekt, ampak ko to dosežete, je nezrušljivo! 

Napisala: Tamara Bastarda, Ajda Gregorc
Fotografije: Urša Satler

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord

Projekt podpirajo: