Akvaristika

Vse o živalih.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2499
Na forumu od: 4. 11. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Zvoncica » 23. Jul. 2009 16:16

Je katera navdušena akvaristka tu? :razz:

V naslednjih mesecih si nameravam vzpostaviti precej velik akvarij...mojstra, ki mi ga bo naredil, že imam, za omarico sem še v fazi risanja načrtov, za ribe še nisem 100%, katere bom dala notri, ne bo morski, ne bo ostrižev in veliko rastlin bo. Izbrala bom en biotop, ki ni pretirano kompliciran glede vode in temperature, po vsej verjetnosti bom imela notri razne nitkarje in pripadajoče zadeve. Ko sem še živela pri starših, sem imela 200l akvarij, pa notri ribe iz trgovin. Sedaj, ko ga ima mami, je bolj ubogi, notri ima par živorodke, ki zgledajo čisto srečne. No, sedaj pa nameravam pri sebi vse narediti "tako, kot je treba" :)

še Superforum: www.akvazin.com
še Supertrgovina: www.akvaristika.si

Ima kdo kakšne izkušnje? :razz:

Če imate lepe slike svojih akvarijev, jih lahko napopate ;)

Pa napišite, kakšne akvarije imate, katere ribe imate notri, itd.
Uporabniški avatar
amyZ
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 671
Na forumu od: 31. 3. 2005
Kraj: trbovlje

Neprebrana objavaNapisal/-a amyZ » 24. Jul. 2009 18:18

Pozdrav!

Jaz imam nekajletne izkušnje z 80l akvarijem. Sicer sem se kot začetnica vrgla v živorodke in nisem izbirala posebnega biotopa. Sem se pa počasi prilagajala in spreminjala akvarij.
Velik vpliv ima to iz kje si. Recimo v Ljubljani, kjer sem imela akvarij je zelo trda voda in če je ne mehčaš umetno je dobro imeti ribe, ki imajo raje tršo vodo. Ali pa dodajaš mehkejšo, uporabljaš preparate, šoto,... Moje živorodke v taki vodi kar uživajo. Veliko sem imela problemov z rastlinami, saj mi nikakor niso hotele uspevati, nato še alge. Ampak se je tudi to uredilo. Tako da ti priporočam ustrezno razsvetljavo, da ne bo premalo svetlobe, da akvarij postaviš stran od direktne naravne svetlobe zaradi alg, da osvetljuješ akvarij največ 10 ur na dan. Potem seveda, da izbereš ustrezno, dobro opremo, še posebej filter.
Za velik akvarij bi jaz osebno izbrala še kakšne skalarke, ker so mi zelo lepe, a je moj akvarij premajhen. Všeč pa so mi tudi majhne ribice. Recimo nazadnje sem dodala v akvarij 10 neonk in jih je zanimivo gledati kako plavajo v jati. Čim več jih je tem bolje. Rastline ti priporočam, da jih nabaviš pri kakšnem domačem akvaristu, saj je ceneje, če ne celo zastonj in pa dobiš lepe, zdrave. Prav tako poskusi najti ribe pri njih, saj je še največji garant da so zdrave.
Biotop pa seveda izberi glede na svoje želje, in glede na vrsto rib. Želim ti veliko veselja pri urejanju akvarija, saj je to zelo zanimivo delo. Jaz prav uživam pri urejanju. Prav tako pa je sproščujoče če poslušaš brnenje vode oz. filtra in pa opazuješ ribice.

Toliko od mene.... :)
Vedno delaj za življenje in ne dopusti da bi živel za delo!!!

http://amadeaz.blogspot.com/
Uporabniški avatar
Trixie-bee
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 59
Na forumu od: 17. 7. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Trixie-bee » 29. Jul. 2009 15:58

Živijo.
Tudi jaz se ukvarjam z akvaristiko, imam dva akvarija, prvi je 54l, drugi pa 180l. Nisem prav nekako osredotočena na določen biotop, imam pač notri rastline in ribice s podobnimi potrebami, tako da se med sabo tolerirajo.
V manjšem akvariju imam živorodke, vendar pa se bo kmalu spremenil v drstni akvarij.
V večjem pa so skalarke, navadne cebrice in srebrne lisičke
Od rastlin pa javanski mah, bacopo, valisnerijo, cabombo, pa še kaj bi se našlo. Trenutno pa imam manjši problem z algami, ampak se uspešno spopadam z njimi.

lp in veliko sreče z ribicami :razz: :wink:

aja dosti sem si tudi pomagala s forumom www.aquanubis.com
in pa spletna trgovina, za razne preparate: www.aquashop.si
LukaZ
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 3
Na forumu od: 1. 12. 2017

Neprebrana objavaNapisal/-a LukaZ » 01. Dec. 2017 15:56

Na Fishboxovem blogu najdete zelo dober in celovit članek o postavitvi akvarija: https://www.fishbox.pet/blogs/blog-o-ak ... kt-akvarij

Dobro opiše na katere stvari je potrebno pomisliti in katerim začetniškim napakam se je dobro izogniti :)

Kako urediti vaš akvarij da bo izgledal kot prava mala zelena oaza si lahko preberete tudi tu: https://www.fishbox.pet/blogs/blog-o-ak ... elena-oaza

Upam, da pomaga!

Vrni se na Živali

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov