Nov pristop k duševnemu zdravju

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1676
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 15. Okt. 2023 11:05

https://www.psychologytoday.com/intl/bl ... -on-mental

Na Žurnal24 se mi zdi, da mi je facebook lansiral novico, malo sem začuden oz. ne vem kaj bi to naj pomenilo. Pač ne razumem kaj ta dokument pomeni (koliko je zavezujoč), bi pa prinesel drastične spremembe, npr.:

The report identifies the "biomedical model of mental health" as the root of many problems.

Diagnoze več npr. ne bi bile pomembne. Ker kot že rečeno, jaz se od zadnjega zdravniškega pregleda še vedno počutim stigmatiziranega, čeprav mi je samo rekla, da to ni nič sramotnega in naj pač poročam isto kot o sladkorni bolezni in drugim zapletom.*

Pri meni je bil problematičen že prvi zdravniški pregled, po eni strani logično. Najprej te pohvali, da si priden in da si hitro zaključil faks, potem vidi en izvid, in ti noče dati pozitivnega mnenja, brez da te pošlje k psihologu (no saj to je bil čist primeren/logičen ukrep za prvič). Potem je pa bilo zelo odvisno, všeč mi je en doktor, ki je pač duševno zdravje zignoriral pri meni.

*Nisem se še odločil, da bom nasvet upošteval.
(Trenutno nisem na potezi. Če bom pa pri naslednjem zdravniškem imel isto doktorco, pa razmišljam, da bi prej šel k odvetniku^. Ni heca pri meni.)

-----

Drugače, nov pristop negiranja psihiatričnih diagnoz je dvorezen meč. Jaz mislim, da bi mene morali pustiti pri miru oz. take kot jaz. Redno hodimo v službo, oddelamo, ne delamo problemov.

Nas pa ni toliko takih. Veliko sem moral vložiti truda v to, da se "pretvarjam", da sem normalen. (Oz. zanikujem en del sebe)

-----

Mislim, da prisilne hospitalizacije in prisilna zdravljenja v določenih primerih so potrebna... če prav razumem paradigma hoče to ukiniti

Ker če si psihotičen, trpiš... no, ne vem :roll:

-----

^Večji izziv kot pri zdravniku medicine dela doseči, da napiše izvid, kakršnega jaz hočem videti, bo dobiti odvetnika, ki me bo vedel pravilno usmeriti. :roll: :)
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1676
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 09. Nov. 2023 23:20

Zanimivo, da noben med vami, ki študira psihoterapijo ali pa že dela v tem, ne komentira.

Verjetno ni problem vaša samoiniciativnost in kreativnost, temveč je bolj problem mmm :oops: :lach:

------

Seveda poanta predlaganega "novega" pristopa ni zdravniški pregled.

Vprašanje je ali je duševno zdravje stvar diagnoz in kemičnega neravnovesja v možganih, ali pa hočemo z duševnim zdravjem posamezniku pomagati k boljšemu življenju.

Lahko nimaš nobene diagnoze in si ornk zafrustiran, takega folka je čedalje več in verjetno ta paradigma kaže, da nima smisla zafrusrtiranemu folku pisati depresij, osebnostnih motenj, zdravniških pregledov nenazadnje... da je bistveno, da se posamezniku (magari brez diagnoz) pomaga "iz dreka", k boljšemu, uspešnejšemu življenju

Druga stvar je, da v psihoterapiji in duševnem zdravju že od samega začetka obstajajo skeptiki, ki pravijo, da so diagnoze, tudi hujše psihotične motnje, popolnoma brez veze in brez pomena - no saj pravim, da se s tem osebno ne strinjam v celoti, ker določena stanja so medicinska in tista je potrebno reševati z medicino.

Dejstvo pa je, da je zavedanje o mentalnem zdravju čedalje večje in da je čedalje več ljudi v družbi čedalje bolj nezadovoljnih... in verjetno nova paradigma naslavlja tudi to...

-----

Sicer pa, če smo že pri zdravniških pregledih. Psihoterapija pri nas je precej v nereguliranem stanju, saj bi zbornica psihologov imela samo psihiatre in klinične psihologe, ki bi lahko opravljali psihoterapevtsko delo, ne eni ne drugi pa v osnovni dolgotrajni sicer izobrazbi nimajo ustreznih ne znanj ne kompetenc za delo psihoterapevta.

Po drugi strani so psihoterapevti s.p.-ji in popoldanski s.p.-ji (mnogi žal s formalno pomanjkljivo izobrazbo; če ne drugo pa so si mnoge smeri in šole že v osnovi precej različne, tudi kontradiktorne), tukaj pa pridemo do naslednje anomalije, da vprašanje če tak posameznik sploh rabi delati zdravniški pregled. In na koncu ima delavec v proizvodnji opravljen bolj detaljni zdravniški pregled kakor nek psihoterapevt, kateremu posameznik zaupa svoje globoke probleme in hude travme.
Če se motim, me popravite... ampak nekje sem slišal tako razmišljanje in se mi zdi logično :wink:
lilycollins
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 3
Na forumu od: 15. 6. 2022

Neprebrana objavaNapisal/-a lilycollins » 16. Nov. 2023 10:34

Seveda pa obstajajo tudi pomisleki glede predloga WHO. Nekateri ljudje menijo, da bi lahko zmanjšanje ali ukinitev diagnosticiranja slope duševnega zdravja vodilo do tega, da bi nekateri ljudje ostali brez ustrezne pomoči. Drugi menijo, da bi lahko prisilne hospitalizacije in prisilna zdravljenja v določenih primerih bila potrebna, tudi če bi se duševno zdravje obravnavalo kot kompleksno stanje.

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov