Revščina!Kako jo sprejeti?
Lej, vsi mamo (al pa smo imel) enake možnosti v življenju! Oni so si izbral tako življenje, največkrat sami, ker so si zavozil lajf (v večini primerov je tko). Sj jim ne prvoščm. Sam nej noben pol od mene ne prčakuje, da sm dolžna takim pomagat, ker tud jst morm crkvat na šihtu, zato, da se lahko preživim, pa mi tud ni zmeri lih superfinofajn! Najlažji se je sam seb smilt in rečt 'ja, sj nč ne morm narest'.
...let's have some fun, this beat is sick, I wanna take a ride on your disco stick...
Ah prosim te, sej je že leta in leta ista zgodba zarad delavcev, ki zgubljajo službe ker vedno več tovarn propada. In kadarkoli gledam oddaje kot so Preverjeno in podobno, zmeri zgodbe ljudi, ki so brez službe in jamrajo vsepovprek. Tisti se pa vsem smilijo, ne. Pa sej se tud men, sam to so mal dvojna merila, ti so bogi, klošarji pa ne, ker so leni in nevemkaj. Hja itak da so brezdomci že leta, ko enkrat pristaneš tk nizko, kok možnosti dejansko maš, da se pobereš? Realno gledano? Ena je rekla, da bi se kamot lahk neki klošarjev skup najdl, bi najel stanovanje in že nafehtal za najemnino. Yeah right, kdo bo pa vzel klošarja za podnajemnika? Pa tk kot je *purple* rekla, je treba najprej še kavcijo plačat, ki je kr visoka, in dvomim da ma kak klošar tok dnarja, da si lahk to privošči.
Zadnjič spremenil no angel, dne 03. Maj. 2009 11:49, skupaj popravljeno 1 krat.
little dandelion
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
frigga napisal/-a:Sem pa enkrat imela priliko videti primer, ko je en tip v eni restavraciji, kjer smo bili, hodil od mize do mize in prosil denar za hrano. Neki starejši moški mu je ponudil, da naj prisede in mu bo plačal kosilo, tip pa je začel samo mencati, da ne, da bi raje denar in je potem ves užaljen odšel.
tukaj je mogoče še dobro upoštevati, da imajo tudi brezdomci oz. reveži, nek ponos. okej, pravite, da enim ugaja takšen stil življenja in verjetno je res tako. ampak obstajajo pa pomojem tudi takšni, ki jim pa ni vseeno in ki jim je hudo, ker morejo to počet, jih je sram, itd.
nekaterim pač ni fajn direkt gledat, kako jih nekdo pomiluje..
občasno dam kaj drobiža, če ga le imam pri sebi.. se mi pa je nekoč zgodilo v našem kraju, da me je ena ciganka s kupom otrok prosila za drobiž in sem imela pri sebi samo še denar za avtobus in niti tolarja več. ful mi je bil bad, kr so me tisti otroci res obkrožli z vseh strani, da sploh mimo nisem mogla. ko sem vztrajno zatrjevala, da pač res nimam nič keša, je začela na ves glas kričat name, češ da naj pogledam otrokom v oči in jim rečem, da res nimam denarja. mislim halo? in po tem sem jih samo porinla narazen in šla naprej, ženska pa se je še kr nekaj drla za mano in me preklinjala..
klošarji se mi ful smiljo in občasno dam kaj drobiža.. razmišljam tako, kot večina tukaj.
ampak ljudem, ki razmišljajo tako, kot avtorica teme, pa vseeno svetujem, da se naj sprijaznijo, da nikoli ne bo neke enakosti.. lahko daš 20im klošarjem zaporedoma denar ali še kaj drugega, pri 21em ga pol več sam ne boš imel.. pomagati ja, ampak vedeti tudi, komu.
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music." F. W. Nietzsche
rachka_ napisal/-a:tukaj je mogoče še dobro upoštevati, da imajo tudi brezdomci oz. reveži, nek ponos. okej, pravite, da enim ugaja takšen stil življenja in verjetno je res tako. ampak obstajajo pa pomojem tudi takšni, ki jim pa ni vseeno in ki jim je hudo, ker morejo to počet, jih je sram, itd.
Ok, ni ga sram vse mize v restavraciji oblaufat in fehtat dnar, ker je tako lačen, ko mu pa nekdo ponudi zastonj kosilo, mu bo pa nerodno, ker ima svoj ponos?
Pristajati na povprečnost pomeni pristajati na poraz.
UG84 napisal/-a:sončk napisal/-a:In res velik ljudi bi zaposlil človeka, ki ma stalni naslov na centru za brezdomce. Ki se nima kje stuširat, ki nima kje spat. Kje ti živiš, v pravljici?
Vidim dane poznašpreveč dobro stvari, ki so jim namenjene, kajne? Dnevni centri za brezdomce jm nudijo brezplačno tuširanje, striženje in pranje oblačil, tako da če kdo hodi popolnoma umazan okrog že kak teden je to odvisno tudi od njega samega. Kaj misliš, da ne pomisli na to? Brezdomki iz našega okraja so že bečkrat ponujali rabljena oblačila, ena ženska ji je celo ponudila da ji plača vsaj pranje las. In kaj je rekla? "Ne, ker takšna kot sem dobim več denarja"...
.
sicer nevem iz kterga kraja si, ampak v ljubljani ni zgodba čist nč prijetna glede tuširanj in podobnega.niste nikoli gledale nobenih preverjenj, kjer so podorbneje opisovali klošarko življenje in nasilje v teh domovih?Če klošar nima ornk avtoritete v tistem domu, je možnost da ga tud po mesec dni ne spustijo ostali pod tuš, jim kradejo sveže obleke, jim kradejo hrano, jih prisilijo, da odklonijo spanje na toplem, da lahko drug "močnejši" tam spi.Stanje v teh domovih je porazno.Tud nimajo nekih varnostnikou, merkajo jih usake tolk časa gasilci!In kukr jih jst poznam se noben ne vtikuje v njih, ker lahko postanejo nevarni.
Tko, da najlažje je rečt, da imajo.Imajo že ja, ampak ker je tak blesav sistem brez ornk nadzora, ima tuš peščica, ki si ga izbori.
zakaj pa mislte, da se določeni po več tednom ne vračajo v te domove?Ravno zaradi tega.seveda obstajajo tud taki, ki jim je tuš zadnja stvar na katero pomislijo, ampak določeni se pa rajš ne stuširajo kot pokasirajo bunke!
in tole z enakimi možnostmi.Yazmeen, verjetno si od rojstva imela eno familijo, ki te je oskrbovala, preživljala in ti pomagala na prave poti.Kako pa veš, da so jo oni imeli?Kako veš, da njihove družine niso bile totalno razpadle, da nista bla fotr pa mat oba pjanca in sta pač sina pustila naj se pač znajde sam.In sin je vidu neko sliko in ker ni vedu, da to ni prou, je nastalo kar je.
v eni drugi temi je ena napisala, da trideset let nazaj ni bilo takih možnosti kot so danes.torej?ne bom rekla, da se ne da, ker se bi dalo tud takrat nekako, čeprav stokrat težje kot danes.ampak tudi danes, rabiš marskej, da prideš na prava pota in da slediš življenju s streho nad glavo.In še vedno čakamo na odgovor, kdo bo zaposlil nekoga ki praktično nima popolnoma nič?Ti yazmeen kot delodajalec bi zaposlila brezdomca?
In uboge družine, ubogi očćetje ki so izgubili službe.sej ne rečem, ja se mi smilijo seveda, sem jim pripravljena tud pomagat, ampak razni delavci iz raznih IUV za katere se že deset let ve, da bodo šli v cugrunt in da v tem času niso mogl najdt druge zaposlitve....jah, kaj naj temu rečem?In neglede na use je najlažje jambrat.Jst še nism slišala kšnga klošarja, da bi jambral.pač je sprijaznjen s sfvojim lajfom, takim kot ga ima in se trudi na use pretege se preživet.V nobenem mediju še nism zasledila, da bi jambrali, da bi imeli hišico, da jim je hudo, da nevemkaj...
In eni in drugi so ubogi in potrebujejo pomoč.Mene niti ne zanima razlog, ko je človek v stiski.dejstvo je da je v stiski in da je v stiski spoštovano dejanje nekomu pomagat, razen če bo krona komu za en evro z glave poletela.In ko boste vi potrebovali pomoč?Kadarkoli se lahko komu zgodi nesreča in ko si na tem in ko ni nobenega da ti bi pomagal...Mislm da ni težjega v življenju!Zato jst nebi obsojala!
snezinka* napisal/-a:ma dejte...če poznam enga privatnika, k je enmu ciganu ponudu delo (pač pucanje itd.) pa ga ni hotu sprejet. pa tut sm še slišala zgodbe, k bi kak kmet najel kakega brezdomca in ga plačeval za delo, pa so le redki ostali, ker so bli preveč leni. sj ne rečem, določeni niso taki, sam lenobe pa 100% ne bom podpirala. tut js ne lenuharm, dnar bi mi pa kr letu iz neba. pa nj mam kamen namest srca, toda ravno danes sm se namenila, da bom revnim družinam, ki prosijo za kako obleko ipd. odnesla tisto kar ne nosim.
ne bodite tolk naivni.
p.s.: že res, da je gospodarska kriza. toda tudi od takih, ki so zgubl službo, sm slišala, da če hočeš delo lahko najdeš. ni sanjsko, večkrat umazano, toda tisti, ki je priden, ne bo lačen. ne rečem da vedno, toda tudi to obstaja.
*purple*jaz ne vem, a ti dejansko hočeš imena podjetnikov, ampak v tej temi je bilo tudi glede zaposlovanja večkrat kaj povedanega. Zgoraj je samo primer.
dejansko bi res srečala te delodajalce.Enega sicer poznam, ki mu klošar služi že več let, ampak vseeno.sej vem, da jih nekaj obstaja, sigurno, ampak tlele se govori kukr da je čist za uszga klošarja delo.In da ubistvbu ni nič težko klošarju dela najdt.Takih delodajalcev je mala peščica.Tko, da absolutno ne verjamem da se bi usaj za polovico njih, našlo delo na takle način.
*purple* napisal/-a:UG84 napisal/-a:sončk napisal/-a:In res velik ljudi bi zaposlil človeka, ki ma stalni naslov na centru za brezdomce. Ki se nima kje stuširat, ki nima kje spat. Kje ti živiš, v pravljici?
Vidim dane poznašpreveč dobro stvari, ki so jim namenjene, kajne? Dnevni centri za brezdomce jm nudijo brezplačno tuširanje, striženje in pranje oblačil, tako da če kdo hodi popolnoma umazan okrog že kak teden je to odvisno tudi od njega samega. Kaj misliš, da ne pomisli na to? Brezdomki iz našega okraja so že bečkrat ponujali rabljena oblačila, ena ženska ji je celo ponudila da ji plača vsaj pranje las. In kaj je rekla? "Ne, ker takšna kot sem dobim več denarja"...
.
sicer nevem iz kterga kraja si, ampak v ljubljani ni zgodba čist nč prijetna glede tuširanj in podobnega.niste nikoli gledale nobenih preverjenj, kjer so podorbneje opisovali klošarko življenje in nasilje v teh domovih?Če klošar nima ornk avtoritete v tistem domu, je možnost da ga tud po mesec dni ne spustijo ostali pod tuš, jim kradejo sveže obleke, jim kradejo hrano, jih prisilijo, da odklonijo spanje na toplem, da lahko drug "močnejši" tam spi.Stanje v teh domovih je porazno.Tud nimajo nekih varnostnikou, merkajo jih usake tolk časa gasilci!In kukr jih jst poznam se noben ne vtikuje v njih, ker lahko postanejo nevarni.
Tko, da najlažje je rečt, da imajo.Imajo že ja, ampak ker je tak blesav sistem brez ornk nadzora, ima tuš peščica, ki si ga izbori.
zakaj pa mislte, da se določeni po več tednom ne vračajo v te domove?Ravno zaradi tega.seveda obstajajo tud taki, ki jim je tuš zadnja stvar na katero pomislijo, ampak določeni se pa rajš ne stuširajo kot pokasirajo bunke!
To kar si ti navedla kot primer zakaj se nekateri ne umivajo oz. ne skrbijo za osebno higijeno, navaden primer prevladovanja močnih nad šibkimi oz. ustrahovanje. Milo rečeno, je ta tvoj primer eno navadno sranje (pardon, če sm preostra), ker to se dogaja use pousod. Po dijaških, študentskih domovih, u službi... Bilo kje se lahko bilo komu zgodi, da ga nekdo ustrahuje. In tukej je na posamezniku, da se postavi zase. In ne zdej streljat, da nimajo komu "potožit", da jih nekdo tepe. Primer: tud u DD, te ne more nobeden zavarovat, da te nekdo ne pretepe, ker uzgojitelji ne morejo bit 24/7 s tabo oz. ob tebi. In zakaj bi se zdej klošarji smilli nekomu, ker se ne postavijo zase bolj kot nek 15-letnik, ki ga terorizirajo oz. so pa oni zdej opravičeni tega, da se ne tuširajo ?
...Voli me iz inata
voli me bez ostatka
voli me bilo gde sam
bas takvu kakva jesam
Voli me kad me nema
voli me pored svega
voli me kad ni jedan
bas razlog za to nemas...
voli me bez ostatka
voli me bilo gde sam
bas takvu kakva jesam
Voli me kad me nema
voli me pored svega
voli me kad ni jedan
bas razlog za to nemas...
Lepo se je z eno roko basat s sendivčem, z drugo roko tipkat po cosmo forumu in govorit o tem, kako zaposljivi so brezdomci, kako majo prostor v zavetiščih, kako so si sami krivi za nastalo situacijo in kako si zato ne zaslužjo centov. In ja, jst bi pa rada imena podjetnikov, ki zaposlujejo brezdomce. "Sm slišala", "od kolega fotr je zaposlil cigana", "od moje tete sestra je brezdomki ponudla pranje las" mene pač ne ganejo.
frigga napisal/-a:rachka_ napisal/-a:tukaj je mogoče še dobro upoštevati, da imajo tudi brezdomci oz. reveži, nek ponos. okej, pravite, da enim ugaja takšen stil življenja in verjetno je res tako. ampak obstajajo pa pomojem tudi takšni, ki jim pa ni vseeno in ki jim je hudo, ker morejo to počet, jih je sram, itd.
Ok, ni ga sram vse mize v restavraciji oblaufat in fehtat dnar, ker je tako lačen, ko mu pa nekdo ponudi zastonj kosilo, mu bo pa nerodno, ker ima svoj ponos?
denar fehta iz neke nuje. ni nujno, da to dela iz užitka. ti še nikoli nisi delala nekaj, kar si nujno mogla, ampak ti je hkrat bilo strašno neprijetno? in bi se tistemu, h kateremu si mogla opravit to neprijetnost, še prisedla k mizi in lepo kramljala?
nevem, jaz pač vidim to tudi iz te perspektive.
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music." F. W. Nietzsche
p!ka kr brez besed sm ostala
Primerjaš 18 letne smrkouce s polnimi močmi za branjenje, s starimi slabotnimi fotri, ki komaj še stojijo na nogah, naj se postavijo zase?
sej so se postavl zase, a niso enga zabodl, lih zaradi tega stalnega nasilja in ustrahovanja?In sistem je naredu, da ta klošar zdej verjetno sedi in bo sedu še kr neki let.Komu se bo prtožu?Policiji, ki jih kratkomalo briga za njih?Socialni delavki s 45 kilami ki je tam za kšn papir spisat, al kuharci, da tega drugega s kuhalnco po glav poči?
Dej mal realno razmišljej no in ne primerjej dveh popolnoam različnih plati.
In poznam ogromno ljudi, ki so bli v internatih in študenstkih domovih, pa nism slišala niti približne novice, da se kdo nebi mogu stuširat ceu mesec in prespat ceu mesec v sobi, zarad ustrahovanja!
Itak so klošarji vsi sranje, uboge družince, pr katerih je fotr zgubu šiht so pa največje bogice tega sveta
ja bulšiT!
In sončk je tud zadela popolno bistvo in živo resnico!

Primerjaš 18 letne smrkouce s polnimi močmi za branjenje, s starimi slabotnimi fotri, ki komaj še stojijo na nogah, naj se postavijo zase?

Dej mal realno razmišljej no in ne primerjej dveh popolnoam različnih plati.
In poznam ogromno ljudi, ki so bli v internatih in študenstkih domovih, pa nism slišala niti približne novice, da se kdo nebi mogu stuširat ceu mesec in prespat ceu mesec v sobi, zarad ustrahovanja!
Itak so klošarji vsi sranje, uboge družince, pr katerih je fotr zgubu šiht so pa največje bogice tega sveta

In sončk je tud zadela popolno bistvo in živo resnico!
sončk napisal/-a:Lepo se je z eno roko basat s sendivčem, z drugo roko tipkat po cosmo forumu in govorit o tem, kako zaposljivi so brezdomci, kako majo prostor v zavetiščih, kako so si sami krivi za nastalo situacijo in kako si zato ne zaslužjo centov. In ja, jst bi pa rada imena podjetnikov, ki zaposlujejo brezdomce. "Sm slišala", "od kolega fotr je zaposlil cigana", "od moje tete sestra je brezdomki ponudla pranje las" mene pač ne ganejo.