Matura [Združena tema]

Od šolanja do uresničitve karierne poti.
Zaklenjeno
žblj
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a žblj »

Men je bla pa matura ena najlažjih zadev ever ... Mi velik več živcev poje kak čist osnoven izpit na faksu, recimo Obča sociologija al pa Javno mnenje :roll: :D Sem pa delala mednarodno maturo, k je ena najboljših odločitev v mojem življenju. Res življenjska matura :) Mela sem pa na koncu 33 pik :cool: :D
smotkA
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a smotkA »

Kakšna pa je sploh razlika med mednarodno maturo pa splošno? (ok sej vem v čem je fora, sam tko a aso isti predmeti itd...) Sej v Sloveniji lahko pomojem MM delaš samo na Bežigradu pa 2. gim MB?
E una vita sola non pu bastare,
per dimenticare una storia che vale,
dei tuoi occhi che mi stanno guardare, non dimenticare ...
žblj
Komunikatorka
Komunikatorka

:ja: Jah na mednarodni maturi je fuuuul boljši princip učenja, k se ti ni treba na pamet dudlat neuporabnih alinej, ampak predvsem velik bereš razno razne članke in potem debatiraš o tem v skupini recimo desetih, petnajstih ljudi :) Tak zelo ameriški princip učenja s case studyji, pa zelo se naučiš kvalitetno pisat, ne krneki, tko k naprimer te normalne srednješolske seminarske :? Jst res zlo zlo priporočam :)
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a kr.ena »

Pa se piše mednarodno maturo v slovenščini ali angleščini? In je zraven sploh matura iz slovenščine?
Uporabniški avatar
miikena
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objava Napisal/-a miikena »

V angleščini valda .. Sej to maš pol cel program v angleščini :)
Tuki maš več o tem ;)
Listen to the energy within. Go confidently in the direction of your dreams. Live the life you've imagined!
žblj
Komunikatorka
Komunikatorka

Jah vse je v angleščini, razen slovenščine. :) Pa matura iz slovenščine je na dost višjem nivoju, brez skrbi ... :) Mi smo se ogromno ukvarjal z literaturo, interpretiral smo tako prozo, poezijo in dramatiko, pisal obsežne eseje iz tega ... Tako slovenščino bi mogl met v vseh letnikih gimnazije. :gut:
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Vidim, da je eden od predmetov tudi slovenščina- tu se menda piše esej v slovenščini, a ne.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

sofia83 napisal/-a:Jah vse je v angleščini, razen slovenščine. :) Pa matura iz slovenščine je na dost višjem nivoju, brez skrbi ... :) Mi smo se ogromno ukvarjal z literaturo, interpretiral smo tako prozo, poezijo in dramatiko, pisal obsežne eseje iz tega ... Tako slovenščino bi mogl met v vseh letnikih gimnazije. :gut:

Razumem :)

Če bi jaz imela kak vpliv, bi vsekakor na gimnazijski maturi obravnavala več kot samo 2 knjigi. Se mi zdi, da je bolj bistveno poznati 50 knjig kot pa dve v vsak detajl...
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: Primorska

Neprebrana objava Napisal/-a Mimi_M »

Sej tisti dve prideta v poštev le za pisni del mature, za ustni pa zelooo obsežen seznam vse ostale obravnavane literature.
smotkA
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objava Napisal/-a smotkA »

Drgač morš poznt velik več knjig kot pa samo 2, btw. Ti dve sta samo za esej ...
E una vita sola non pu bastare,
per dimenticare una storia che vale,
dei tuoi occhi che mi stanno guardare, non dimenticare ...
žblj
Komunikatorka
Komunikatorka

Ma ja, sej je zihr velik dela, sam osnovna razlika je v pristopu do predmeta. Jst sem na lastni koži doživela oba programa, splošnega gimnazijskega in MM, in sploh ni primerjave za moje pojme. Šele na MM sem dokončno vzljubila slovenščino in literaturo, na prejšnjem programu pa je blo vse tako mehansko, enoznačno. Razkolnikovo dejanje je melo samo eno splošno sprejeto interpretacijo, če mal karikiram :roll: :wink:
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Ja, saj vem, da je treba poznati več knjig... ampak pred leti, ko sem bila bolj v stiku s tem, sem imela občutek, da cel 4. letnik niso počeli nič drugega kot se poglabljali v Alamuta in še to samo skozi vidik "kaj bi lahko prišlo v poštev na maturi"
Zdi se mi, da je vsaj 4. letnik ali pa še prej podrejen samo pripravi na maturo, namesto da bi bila matura logičen zaključek in povzetek štirih let...

Zanimivo mi je tudi, da velja med maturanti, da se bolj splača pisat razpravljalni esej kot interpretativni... ker imaš več šans za boljšo oceno. :? Žalostno.
Uporabniški avatar
*ange|*
Debatorica
Debatorica
Kraj: Tam nekje =)

Neprebrana objava Napisal/-a *ange|* »

legally blonde napisal/-a:
Naughty grl napisal/-a:Edino kar nism znala rešit je blo tista na višjem nivoju (2.pola), kjer je blo treba ploščino krožnego odseka k ga odreže tangenta zračunat.

Men je bla pa ta naloga ful usec, sam je bla tetiva, ne tangenta (drgac ne bi blo kej racunat ploscine :wink: ). Sam slikco si si mogu narisat pa je blo ful bl jasn, je blo pa res velik za racunat.
Drgac je slo pa tut men ful dobr :)

Aja pa k je ena napisala, da ni blo odvodov.. Bla sta dva (en od tega na visjem, 2. pola)

Jst nism na višjem nivoju, tko, da nevem če je bil tam kakšen odvod. ja, sem se spomnla, da je bila ena tangenta za zračunat... pa si neki odvajau, če se prou spomnem. Sam mislila sm na en konkretn odvod al pa integral. :) Tega pa ni bilo ...
Nema me vise u tvom krevetu na to nisi racunao i da si konacno u srcu mom mesto izgubio...
gemini
Cosmofrik
Cosmofrik
Kraj: notranjska
Kontakt:

Neprebrana objava Napisal/-a gemini »

Še dobro da ni blo kakšnega konretnega odvoda, ker je to zame še čist sveža snov :wink: in je blo zame že cela umetnost, da sem odvajala tisto funkcijo :)
Ko odvržeš vso strast
in me prideš nežno krast
tvoji poljubi z dlanmi kot bi mi
ustavil čas in že se dani (Neisha)
Uporabniški avatar
*ange|*
Debatorica
Debatorica
Kraj: Tam nekje =)

Neprebrana objava Napisal/-a *ange|* »

gemini napisal/-a:Še dobro da ni blo kakšnega konretnega odvoda, ker je to zame še čist sveža snov :wink: in je blo zame že cela umetnost, da sem odvajala tisto funkcijo :)

MAh ja, sej je sveža snov. sam glede na to, da se nism učila, bi mi blo lažje zračunat odvod al pa integral, ki je še sveža snov kot pa neki iz prvega in drugega letnika. K sm zajebnla na celi črti staro snov... Pa ni blo nobenga logaritma :(
Nema me vise u tvom krevetu na to nisi racunao i da si konacno u srcu mom mesto izgubio...
Zaklenjeno