Jah, odvisno od delodajalca. S tem ko ti skleneš pogodbo, ti pripada dopust (ne glede ali za nedoločen, določen, polovični, polni.... delovni čas). Zakonsko je določen minimalni dopust, ki ti pripada.
Do 31. marca ti je delodajalec dolžan pisno oddati odločbo o odmeri dopusta. Po ZDR velja, da naj bi delavec en del dopusta vzel najmanj dva tedna (čeprav v praksi ni tako), ponavadi poleti (posebej velja za starše šoloobveznih otrok) in te dopuste se načeloma usklajuje že prej (to je to o čeme ti govoriš - kolektivni dopusti).
Včasih je veljajo, da je moral biti delavec zaposlen najmanj 6mesecev neprekinjeno, da je imel pravico do koriščenja polnega dopusta, ampak se je vmes zakonodaja spremenila, sedaj pa če se ne motim se to gleda mesečno (se pravi po 1/12). Ampak to je odvisno od volje delodajalca, jaz npr. sem se zaposlila, ko je bil še v veljavi star zakon (o 6.mesecih), pa sem drugi mesec že koristila dopust.
V kolektivni pogodbi imaš ziher zapisano kaj podrobneje, če ne druga, rok do kdaj se najavi. Pri nas je npr. 3 dni minimalno pred pričakovanim dopustom, po zakonodaji 2 če se ne motim.
Jaz bi na tvojem mestu nadrejenemu poslala elektronsko pošto. Jaz recimo vedno pošiljam po mejlu najavo dopustov, tud če se isti dan vidim z direktorjem/šefico, ker imaš potem črno na belem da je dopust odobren (ali zavrnjen). Ti polagam na srce, da narediš isto, ker ni nemalo zgodbic, ko delavec najavi ustno dopust pa potem dobi kako opozorilo, da je vsekal plavega.
Zdaj delaj, se utrjuj, si naredi ''ime''. Tam v začetku meseca maja pa le prosi za dopust, ni treba še sedaj. Pa res, naredi to pisno, magari obrazloži (npr. jaz vem da sem imela prvi dopust ko sem šla na podelitev diplome in sem to tudi omenila).
Saj več kot ''ne'' ti ne more rečit, ti pa poznaš nadrejene, kako se sicer obrnašajo. Preglej še parkrat svojo pogodbo, če imaš kaj specifičnega zapisanega glede dopusta pa malo pobrskaj po zakonu o delovnih razmerjih. Viel glück