Grozljivo

Pomoč iz čustvenih stisk.
Uporabniški avatar
avalon
Sramežljivka
Sramežljivka
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a avalon »

nekateri ljudje si res ne zaslužijo živet... samo, če gresta pa v keho za neomejen čas, kdo pa za za ostale otroke skrbel :?: :!: noja, mogl bi vedet v kakšnem stanju so ostali.. pomoje, da ni mogoče da terotizeraš samo 1 otroka, pomoje tut ostalim niso bile prihranjene muke...
taki ljudje so poden človeške družbe in lahko nas je sram da taki živijo med nami in mi to dopuščamo (ni mi jasn zakaj sosedje niso prej kej nardil, če so mel "občutek" da se neki dogaja) :nein:
Smile. It’s The Second Best Thing You Can Do With Your Lips.
*Elle*
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: *Big Apple*

Neprebrana objava Napisal/-a *Elle* »

lih prej je blo govora o tem na 24.ur, ste gledale?...je mati-če ji sploh lahko tako rečem, rekla da je itak hčerkica mela eno bolezen k se zdj ne spomnem in da je od tega bla tok plava pa da je zarad tega padala po tleh...
če ju spoznajo za kriva dobita okoli 5 let zapora...to zame ni nč :?
Nije mjesečina to što sja u noči, to su tvoje oči, pune ljubavi! R.I.P. - In Memoriam
LARIKA
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a LARIKA »

Ma meni ni jasno,kako lahko nekdo tako muči svojega otroka :cry: in potem še trdi da tega ni počel,..in da otrok umre,..sej nimam besed,samo solze :cry:
Ženske moramo biti lepe, da nas moški ljubijo, in neumne, da lahko ljubimo njih.
Coco Chanel
Uporabniški avatar
rinca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a rinca »

marilyn napisal/-a:Res grozljivo. Če se pa odmaknem, čustveno, bo pa to zapleten in zanimiv sodni postopek... preiskava itd. Kr interesantno za kšne študente prava...

zakaj že? a si pravnica al kr neki na pamet govoriš?
Blue-eyed boy meets a brown-eyed girl.
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objava Napisal/-a *purple* »

renatka_ napisal/-a:Prasica.

kratko in jedrnato :D

no tole je že bolezen...taka mati nikakor ne more bit normalna in zdrava.nevem kje ji pogum in srce, da otročka nosi devet mescev pod srcem, ga rodi in vse in potem začne mučit, pa še s tem da je bila punčka prizadeta-se pravi da ni mogla nič proti njenim dejanjem ker se ni zavedala ničesar.in si predstavljate da je otrok še mislil d aje to način življenja...neverjetno...
taka mater zame sploh ni mater in niti človek niti nč.preziram take ljudi in gnusijo se mi po celi črti......

sam poglejte kok je še tega vsega po sloveniji.res groza......

takim bi blo treba dat doživljensko v norišnici v zaprtem oddelku, med 4bele stene....ampak ker je slovenija tko fejst država in k je tko fajn vse pošlihtan bo ta baba na konc oproščea......upam da jo bo vsaj kšn sosed linčal.... :evil:
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Kraj: LJ

Neprebrana objava Napisal/-a Mahagonij »

V zapor z njo. In potem bi moral vsakic ko bi zenska zaspala en notr pridet pa jo z bejzbolskim kijem po glavi. Po parih dneh bi se ji blest zacel zarad pomanjkanja spanja. S tem zaslisevalci zlomijo cloveka psihicno. Sam da bi kle namest en teden pa pol metek v glavo to 20 let delal.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Mahagonij napisal/-a:V zapor z njo. l.

v zapor bo v sloveniji šel nekdo ki bo oropal banko, da bi imel denar za preživetje in ne morilka....grem stavt da bo oproščena, tko kot miljon morilcev in takoh groznih ljudi, do zdej......

jst sm pri takih primerih vsekakor za dosmrtno ječo in brez pomilostitve :!:
Mark
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Steiermark

Neprebrana objava Napisal/-a Mark »

bejbika ne se šalit :D
The best way to have a good idea is to have lots of ideas.
marateja
Kofetarica
Kofetarica
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objava Napisal/-a marateja »

Nikoli mi ni bilo in mi ne bo jasno, kako se lahko nekdo na tak način spravi na otroka, sploh pa lastni starši. Takim bi pa mirne duše prisodila kazen kakšnih muslimanskih držav, ker zapor je za take premalo...
Za človeka so samo trije dogodki: da se rodi, živi in umre. Ne čuti, ko se rodi, trpi, ko umira in pozabi živeti.
Jean de La Bruyere
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

marateja napisal/-a:Nikoli mi ni bilo in mi ne bo jasno, kako se lahko nekdo na tak način spravi na otroka, sploh pa lastni starši. Takim bi pa mirne duše prisodila kazen kakšnih muslimanskih držav, ker zapor je za take premalo...

a mislš da je komu jasno :roll: :D
Uporabniški avatar
||MuCkAa
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objava Napisal/-a ||MuCkAa »

sofia83 napisal/-a:Gnus. Tak gnus, da se ti kar vse kocince dvignejo pokonc. Ful mi je hudo za punčko, ker nikol ni imela niti najmanjše možnosti izkusit, kaj življenje sploh je. Njena mama bo pa že pršla na svoj račun, prej ali kasneje. :tot:

Tak je. G.N.U.S!! Samo najhuje pa je, da je takih primerov se pa se, samo se (zaenkrat) ne koncajo s smrtjo :? In glede pric... VEDNO je tak, da vsi okoli vejo, pa ne naredijo nic, ko se pa kaj strasnega zgodi, pa so naenkrat vsi pametni :roll:
And I''ll take you for who you are
If you take me for everything

I''ll do it all over again...
pikica19
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objava Napisal/-a pikica19 »

Joj, sm zdele tole prebrala in me je kar šok zadel. Sploh ne morem verjeti, da se to dogaja. Ponavadi berem, da se je kaj takega zgodilo nekje v tujini (in te kar stismne pri srcu), potem pa ugotoviš, da Slovenija ni nobena izjema in da se kaj takega lahko zgodi tudi pri tvoji sosedih na primer.
:nein:

*Elle* napisal/-a:če ju spoznajo za kriva dobita okoli 5 let zapora...to zame ni nč :?

Hmmm...tega se najbolj bojim. naše sodstvo, se mi zdi, preveč upošteva teh stranskih dejavnikov (ki so pri nekaterih primerih povsem neupravičeni). Žal na odločitev sodnice ne moremo nič vplivati (sicer upam, da bo kazen zeloooo visoka :evil: ), je pa res, da ta ženska nikoli ne bo več "normalno" (sicer gledano z našega stališča že zdaj ni) živela, ker se bo okolje zelo burno na to odzvalo - edina tolažba, da so tako kaznovani tisti, ki so odslužili premajhno kazen. Jaz osebno take ženske ne bi mogla videti. Je pa res, da bi bilo še vedno bolje, da jo vtaknejo v zapor, kjer naj zgnije kokoška zmešana!!
pehta
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a pehta »

SODNI POSTOPEK ODKRIVA SRHLJIVE PODROBNOSTI, KAJ VSE JE MORALA PRETRPETI DEKLICA

Trpinčenje staršev je ubilo malo Martino

Darinka in Janez Vodušek iz Dvorjan pri Dupleku sta obtožena, da sta odgovorna za smrt dveinpolletne hčerke - Martinine kosti so bile polomljene, koža odrgnjena in podpluta, starša pa trdita, da se je punčka poškodovala sama

Po treh letih, ki so minila od smrti majcene Martine, sodni postopek secira, kaj je morala pretrpeti ta deklica za štirimi stenami svojega doma v Dvorjanah. Dokazom tožilstva navkljub se njena starša vztrajno sprenevedata, da hčeri nista skrivila niti lasu. Trupelce niti dveinpolletne deklice, ki ji je srce za zmeraj prenehalo biti 5. maja 2003, pa razkriva domnevno početje ženske, ki sebe predstavlja kot vzorno mater. Trpinčenje otroka naj bi se dogajalo pred očmi pasivnega očeta, ki je to nasilništvo soproge dopuščal in je nemočni hčerkici priskočil na pomoč, ko je bilo že prepozno.

Rojena pod nesrečno zvezdo

Martina je nesrečno prijokala na svet na božični predvečer leta 2000. Med porodom se je otroku v telesu sedaj 38-letne matere Darinke Vodušek iz Dvorjan pri Dupleku ovila popkovina okoli vratu. Zaradi dolgotrajnega pomanjkanja kisika ji je odmrl del možganov, zato se je opazno počasneje telesno in duševno razvijala v primerjavi z bratcem, dvojčkom Janezom, ki se je rodil zdrav.

Če je hčerka materi odveč ...

Darinka bi zato morala bolehnemu dojenčku nuditi veliko ljubezni. A si je ženska, ki je že imela štiri hčerke iz prvega zakona, bržkone predstavljala lagodnejši materinski vsakdan, ko se je z najmlajšo hčerkico priselila iz Maribora v Dvorjane in se zaročila z Janezom Voduškom. Zato ji je Martina kmalu postala odveč in se je je - po pričevanjih krajanov - celo sramovala. Sosedje vedo povedati, da jo je enkrat opisala kot "gnoj" in da jim je tožila, da s tem otrokom ne more nikamor iti, "ker ji dela sramoto". Martina je morala zato večino svojega kratkega in nadvse otožnega življenja preživeti zaprta v hiši v Dvorjanah.

Ko pa je kdaj lahko prišla na plano, je pogled na bledikavo drobceno bitjece, ki je tehtalo polovico manj od zdravega bratca, vznemirjalo zaskrbljene sosede in znance. "Ko sem jo zadnjič videla, je imela povsem razpokane ustnice in poškodovan nosek," se je spominjala Jožica Laufer. Še bolj je Dvorjančane pretreslo to, kako je mati ravnala z njo. "Otrok je bil bled kot stena in tako slaboten, da se ni mogel pobrati. Začel je jokati, a ga nihče od staršev ni prišel potolažit," nam je dejala druga soseda, pri čemer je s težavo zadrževala jok. "Nazadnje je prišla mati, jo pograbila z eno roko - kot vrečko smeti - in jo kričečo odnesla v hišo."

Center za socialno delo ni pomagal

Martinini teti Ljudmili Silk, ki živi v zdomstvu v Nemčiji, so sosedje redno pripovedovali, kaj se dogaja z otrokom, zato je skušala ustaviti Darinkino nasilništvo. Kot pravi, je to početje tudi prijavila pristojnim državnim službam, a je naletela na gluha ušesa in nezanimanje za usodo deklice. Ko je klicala na mariborski center za socialno delo in opozarjala, da otrok živi v nemogočih razmerah, so ji menda sprva obljubili, da bodo ukrepali, a se ni zgodilo nič. "Zato sem odšla z znanko na ta center. Govorila sem s socialno delavko, ki pa naju je odpravila tako, kakor da bi prišli k njej beračit. �Če hočete, pa ji vi pomagajte,� nama je še rekla neprijazno, ko sva ogorčeni zapuščali njeno pisarno," nam je povedala Silkova.

Pristojne službe so imele še več priložnosti pomagati Martini, a so se vsi zlahka in prehitro pustili otresti Voduškovi, ki je s spretnimi izgovori onemogočila, da bi kdor koli prišel v stik z bolehnim otrokom. Patronažni sestri, ki je večkrat prišla na obvezen obisk, je ženska onemogočila dostop k hčerki. Tudi na obvezni pregled ni peljala Martine, ko je dopolnila 18 mesecev. Pristojnih služb to ravnanje staršev ni alarmiralo vse do 5. maja 2003, ko pa je bilo za Martino že vse prepozno...

Voduškova sta tistega dne poklicala na pomoč reševalce, ker je Martina nehala dihati. Deklico so oživljali in odpeljali na intenzivno nego, kjer so jo morali po treh urah še dvakrat oživljati. Nazadnje pa ni bilo več možnosti, da bi deklico ohranili pri življenju, ker so bili možgani predolgo brez kisika. Ker je njeno telesce kazalo številne sledi trpinčenja, med drugim so zdravniki ugotovili več zlomov kosti, ki so se zacelile brez zdravniške oskrbe, so odredili sodno obdukcijo.

Oče je tiho dopuščal nasilje

Patolog je spisal dolg spisek brazgotin, ki so bile, če sodimo po obtožbi, posledica dolgotrajnega surovega, brezčutnega in neusmiljenega ravnanja matere. Darinka je po prepričanju mariborskega okrožnega tožilca Zorana Klinca deklici izpulila ali izbila tri sekalce, zlomila obe nadlahtnici in z udarci povzročila še izliv krvi v možgane. Punčka, katere zanemarjeno telo je bilo polno brazgotin, namesto konice nosu pa je imela globoko odrgnino, je umrla zaradi posledic vnetja ledvic in hrbtenice, malokrvnosti in splošne oslabelosti.

Tri leta so minila od Martininega pogreba, na katerem je njena mati krčevito jokala. Medtem so se (prepozno) odzvale socialne službe in Voduškovima odvzele skrbništvo nad sinom Janezom in njegovo starejšo polsestrico ter ju dali v oskrbo k rejniški družini. V tem času se starša očitno še nista dokopala do spoznanja, kaj sta po mnenju tožilstva zagrešila, temveč se še zmeraj na sodišču in pred novinarji izgovarjata, da sta povsem nedolžna.

Ko ju je dohitela roka pravice in je morala Voduškova pred dnevi sesti na zatožno klop, je živčno obračala glavo in se ozirala po majhni sodni dvorani. Motila jo je novinarska pozornost in zahtevala je, naj sodišče izloči javnost, češ da dogajanje, povezano z Martinino smrtjo, posega v njeno zasebnost in družinsko življenje. Sodni senat, ki mu predseduje sodnica Andreja Lukeš, je to zahtevo zavrnil.

Vsega so krivi zaskrbljeni sosedje

Darinka je uvodoma krivdo za vse, kar je morala v preteklih letih doživeti, zvalila na zaskrbljene sosede. "Moja nosečnost jim je bila odveč in nikoli mi niso bili naklonjeni," je govorila in si vztrajno brisala solze z okroglih lic. Tudi sodišču se je predstavljala kot vestna mati in ni pokazala niti trohice obžalovanja.

"Oba otroka sem imela enako rada," je govorila in dodala, da si je bolehna hči sama prizadejala vse hude poškodbe. "Ne vem, od kod so poškodbe," se je čudila. "Martina je imela krhke kosti in ni čutila bolečin. Nikoli ni zajokala, zato nisem mogla vedeti, ali si je kaj zlomila. Ker je bila nestabilna, je veliko padala. Ko je opazila, da je nihče ne opazuje, je z glavo tolkla ob zid."

"Ste jo leta 2003 kdaj koli peljali k zdravniku?" je zanimalo tožilca.

"Nisem, saj ni imela nobenih poškodb, za 1. maj smo celo šli na izlet k slapu Savica."

Njen soprog, brkati in plečati Štajerec, se je ob Dragici vztrajno dobrodušno smehljal. V njegovem pogledu je bilo mogoče prepoznati dobričino, prijaznega prostovoljnega gasilca, ki je bil zelo priljubljen v Dvorjanah, dokler se ni zaročil s soobtoženo. Krajani pravijo, da se je Ivan, kot ga imenujejo, potlej povsem spremenil in se skregal z vsemi. Kljub temu ne morejo razumeti, zakaj ni pomagal lastni hčerki in je svoji soprogi dovolil, da je Martini lomila kosti.

"Nikakor ne bi ženi dopustil, da bi dvignila roko na otroka," je hotel narediti vtis odločnega moža pred temnolaso sodnico. Govoril je počasi, a neprizadeto in se prijazno smehljal sodnemu senatu. "Martina se ni znala jokati. Če je padla, ji niti solzica ni stekla po licu, zgolj nekakšne krike je spuščala." Ni mu bilo znano, kje in kako se je Martina poškodovala. Tudi tega ni vedel, kako in kje si je izbila tri zobe. "Spominjam se zgolj tega, da je imela nekoliko obdrgnjen nos."

Pred Voduškovima in njunima zagovornikoma so se priče, ki so bile vabljene na mariborsko okrožno sodišče, bržkone počutile kot obtoženi. Janezovemu odvetniku Petru Grdiniću so morale odgovarjati na vprašanja, zakaj so bili v skrbeh za ubogo Martino in zakaj so ji skušali pomagati. Očitanje obrambe, ki ga je molče dopuščala predsednica senata, je dajalo vtis, kot da Martina sploh ni preživljala opisane kalvarije, zaradi katere že tretje leto počiva v grobu.

"Darinka je vzorna mati!"

"Ne! Ne! Ne! Kako se lahko tako lažeš! Obiskala nas nisi niti enkrat!" je kričala Darinka na patronažno sestro Stanko Hlade, ko je ta izpovedala in z evidenco obiskov dokazovala, da je večkrat skušala opraviti patronažni pregled Martine, a ji je bil onemogočen dostop v hišo. "Nazadnje sem Martino videla, ko je bila stara pet mesecev. Ker nismo imeli stikov z njo, smo prosili patronažno službo, naj ukrepa. Po telefonu so spraševali po otroku, a povratne informacije niso dobivali," se je spominjala zdravnica Elizabeta Muršak.

"Z Janezom sva bila družinska prijatelja, zdaj se niti pozdraviva ne več," je bil žalosten Ivan Štraus. "Darinke nimam rad, ker sem videl, kako je ravnala z Martino. Zvijala ji je nos in punčka je bila po obrazu vsa odrgnjena."

"Kaj vi otrokom nikoli niste zvijali nosu?" je pričo osorno vprašal Grdinić. "Ne!" mu je odgovoril Štraus, ki se je moral skorajda zagovarjati tudi zato, ker se je nekoč čudil, zakaj Martina ni smela jesti torte in frutka, ki ju je lahko jedel njen bratec Janez. "Ali ne veste, da je skrbela za zdravje svoje hčerke? Kaj se vmešavate v to?" je drezal vanj obtoženkin zagovornik in zatrdil: "Darinka je vzgojila šest otrok, ona najbolje ve, kaj je dobro za njeno hčer!"

Podobno se je razhudil Grdinić tudi na Voduškovo sestro Ljudmilo Silk: "Se vam vaša skrb za bratove otroke ne zdi pretirana?" "Govorim zgolj resnico," mu je odvrnila priča. "Slišala sem, kako so njuni otroci kričali in kako se je Darinka drla nanje. Ko je moj brat opazil, da slišim njeno kričanje, je šel v hišo in navil radio na polno."

V tujini dosmrtna ječa, pri nas največ pet let zapora

Kakor koli se bo končal opisani sodni postopek, bo obtožena starša doletela sorazmerno milostna kazen, saj sta obtožena zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti in ju sodišče lahko obsodi največ na pet let zapora.

V tujini bi se jima zagotovo pisalo mnogo slabše. Marlies S. in Burkhard M., ki sta svojo sedemletno hčerko zaprla v sobo in sta jo v temi in na lastnih iztrebkih pustila sestradati do smrti, sta bila lani v Hamburgu obsojena na dosmrtno ječo. Enako kazen je sodišče v Cottbusu februarja letos prisodilo staršema šestletnega Denisa, ki je leta 2001 bridko in klavrno umrl v družinskem stanovanju. Njegova mati Angelika B., ki je rodila enajst otrok, in njen soprog Falk B. sta sina pustila več kot poldrugo leto hirati. Ko je podhranjeni otrok izdihnil (v času smrti je tehtal manj kot štiri kilograme!), sta ga več let skrivala v zamrzovalni skrinji.

Darinki in Janezu se godi lepše kot nemškima paroma tudi zaradi otopelosti slovenske medijske scene. Medtem ko so omenjenim Nemcem sodili v sodnih dvoranah, v katerih se je trlo novinarskih poročevalcev, v naših medijih pa se veliko opozarja na nasilje v družini, podkrepljeno le z anonimnimi zgodbami in brez kakršnih koli statističnih podatkov o tem nasilju, sta - ko je šlo za določen primer takega nasilja - za hrbtoma Voduškovih v Mariboru sedela samo novinar in novinarka...

vir:
http://www.dnevnik.si/clanek.asp?id=179159
Zadnjič spremenil pehta, dne 15. Maj. 2006 20:27, skupaj popravljeno 1 krat.
''...vedno veckrat se mi zdi, da je pehta sem postavljena s strani cosmota da se debate razvijajo ker se folk razpizdi.. '' (A.B.)
pehta
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objava Napisal/-a pehta »

Kot pravi, je to početje tudi prijavila pristojnim državnim službam, a je naletela na gluha ušesa in nezanimanje za usodo deklice. Ko je klicala na mariborski center za socialno delo in opozarjala, da otrok živi v nemogočih razmerah, so ji menda sprva obljubili, da bodo ukrepali, a se ni zgodilo nič. "Zato sem odšla z znanko na ta center. Govorila sem s socialno delavko, ki pa naju je odpravila tako, kakor da bi prišli k njej beračit. �Če hočete, pa ji vi pomagajte,� nama je še rekla neprijazno, ko sva ogorčeni zapuščali njeno pisarno," nam je povedala Silkova.
''...vedno veckrat se mi zdi, da je pehta sem postavljena s strani cosmota da se debate razvijajo ker se folk razpizdi.. '' (A.B.)
evonja
Komunikatorka
Komunikatorka
Kraj: moravče

Neprebrana objava Napisal/-a evonja »

ooo omg!!
da obstajajo tako zlobni ljudje!!!
Odgovori