mogoče bi si to zaslužilo svojo temo, ampak ker že obstaja
jst zdele gledam trenja in mi gre na jok ... prav hudo mi je ... posebno sem se spomnila na uno nesrečo, kjer se je kombi zaletel v službeno vozilo Petrola in kjer je umrl takratni direktor ... plus 2 mlada skakalca in mati enega (se mi zdi) ... 7skakalcev je bilo takrat v vozilu (št. natančnih ne vem) ... verjetno ni nobeden ostal brez praske ...
kdo je kriv?
1. slabe ceste ... če pogledamo, se največ smrtnih nesreč zgodi na slabih regionalkah ... mislim, da je cesta pri Jeprci tipičen primer slabe ceste ... vsak, ki se je že kadarkoli peljal po tej cesti ponoči, ve kako kriminalne razmere so tam ... ne vem zakaj se ljudje izogibajo avtocest? AC je najbolj varna cesta (pustimo une Štajarce, oni bodo v drugi točki) ... včasih je bolje dati tistega jurja in varno pripeljati na cilj ... aja, napaka na AC ... plastični zid (ne vem kako se imenuje), ki ločuje obe smeri ... moteča vožnja ponoči, ker ti skoz svetijo v glavo ...
2. neizkušeni vozniki ...
3. premočni avti, ki jih voznik ne obvlada ... mladi vozniki NE bi smeli voziti premočnih avtov ... BMW, ki ga je vozil kranjčan, NI avto za voznika brez izkušenj ... vsak, ki malo pozna avte, ve da se zelo veliko močnih avtov ne da obvladat ... in ko ti odnese zadek, si hitro na boku ...
4. alkohol ...
5. agresivna vožnja
6. prenizke kazni

vsak, ki povzroči nesrečo, kjer nekdo umre ali pa dobi zelo hude poškodbe (ne zlom roke), zaradi nespametne vožnje (alko, hitrost, agresivnost) bi moral v arest in doživljenska prepoved vožnje ... 30k NI nobena kazen ... kazen je 1000€ ... Italjiani odkar so uvedli astronomske kazni, so zmanjšali nesreče ... ker, ko te 1x udari po žepu kazen 4000€ ...
7. hitrost ...
8. prelahko opravljanje vozniškega izpita
9. vozniki brez izpita in neregistrirani avti
10. Andrejev križ
11. motoristi - spet neizkušenost
12. kolesarji ... mislim, da vsak voznik sovraži kolesarje ... ker oni itak mislijo, da os sami na cesti!!!
13. pešci ... prehod za pešce ni zato, ker lepo zgleda!
še bi se najdlo, ampak zaenkrat bo tole vse
ja, se ne strinjam, da bi morali udart po žepu gostilničarje ... ti si tisti, ki greš v avto in ki nekoga pelješ domov ... ti sam odločaš o svojem življenju!
je pa treba povedati, da niso smrtne žrtve samo vozniki avtomobilov ... statistično bi se dalo vidt, da na slovesnkih cestah umre ogromno motoristov (letošnja bera je bila največja doslej), kolesarjev, pešcev, traktoristov ... ne vem kake so statistike, lahko bi se pa pogledalo kje ...
hudo, da je med smrtnimi žrtvami petina mladih med 18. in 24. let ...
petina
edit: Pintar je nakaj rekel, kar je meni zelo všeč in za kar navijam že dolgo časa: družbeno koristna dela!!
edit2: popravljam lapsus, na katerega me je kr.ena opozorila ... koka jst