Južnjaki
To, kar bom napisala, se tiče samo nekaterih mojih sokrajanov. Še zdaleč ne nameravam posploševati na vse priseljence, ker bi bilo nesmiselno. Logično je, da se povsod najdejo takšni in drugačni ljudje, ne glede na to, katere narodnosti so. Je pa pač tako, da se Slovenci najbolj zapikujejo/-mo ravno v naše južne brate in sestre, ker jih je pri nas (glede na ostale narode) največ. Včasih po krivem, včasih ne.
No, v glavnem...v kraju kjer živim, že desetletja živijo ''tisti od dol'' (oprostite izrazu). In moti me, da človek po štiridestih letih življenja v Sloveniji na pošti, banki ali v trgovini še vedno ''ne zna'' uslužbenca nagovoriti v slovenščini. Res je, da je bila srbohrvaščina uradni jezik na celem jugoslovanskem področju - ampak že lep lep čas nazaj. In zdi se mi nesprejemljivo, da se to dogaja. Zakaj se dogaja? Ker mi pač ta jezik razumemo in se niti ne zahtevamo od njih, da bi se z nami sporazumevali v slovenščini.
Kar me moti še bolj pa je to, da se (spet govorim za moje sokrajane) ti ljudje nonstop samo pritožujejo, kako jim gre slabo, kako je dol pri njih lepo, kako smo Slovenci nestrpni in oh in sploh, da ne govorim o njihovem ultraponosu o poreklu. Oprostite, ampak...adijo, nobeden te ne sili, da si tukaj!
Če sem koga užalila, se že vnaprej opravičujem. To ni bil moj namen. Samo pri nas stvari pač tako stojijo. Nobeden pa glede tega nič ne naredi.
No, v glavnem...v kraju kjer živim, že desetletja živijo ''tisti od dol'' (oprostite izrazu). In moti me, da človek po štiridestih letih življenja v Sloveniji na pošti, banki ali v trgovini še vedno ''ne zna'' uslužbenca nagovoriti v slovenščini. Res je, da je bila srbohrvaščina uradni jezik na celem jugoslovanskem področju - ampak že lep lep čas nazaj. In zdi se mi nesprejemljivo, da se to dogaja. Zakaj se dogaja? Ker mi pač ta jezik razumemo in se niti ne zahtevamo od njih, da bi se z nami sporazumevali v slovenščini.
Kar me moti še bolj pa je to, da se (spet govorim za moje sokrajane) ti ljudje nonstop samo pritožujejo, kako jim gre slabo, kako je dol pri njih lepo, kako smo Slovenci nestrpni in oh in sploh, da ne govorim o njihovem ultraponosu o poreklu. Oprostite, ampak...adijo, nobeden te ne sili, da si tukaj!
Če sem koga užalila, se že vnaprej opravičujem. To ni bil moj namen. Samo pri nas stvari pač tako stojijo. Nobeden pa glede tega nič ne naredi.
Pristajati na povprečnost pomeni pristajati na poraz.
Moja babi pa dedi sta v Sloveniji že okol 43 let in oba znata kokr tok slovensko, pač se trudta, govorita še vedno z močnim naglasom in dostkrat mešata razne besede. In zdej bi ene frkle hotle, da govorijo slovensko. Pač nekateri so BOL nekateri pa MN nadarjeni za jezike. Moj fotr, recimo, je pršu v Slovenijo z 22 leti in po 2 letih je govoru čist isto k js al pa ti - brez naglasa in ičega. Tko da pač to ni stvar tega,kok se človk hoče naučit al pa ne, ampak jezikovnega talenta.
In se mi zdi grdo, da si napadla priseljence - k recimo v Barceloni so kšni angleži že skor celo življenje, pa še kr po angleško šprehajo, pa jih noben ne jeb* u glavo.
Seveda je pa druga stvar z drugo generacijo priseljencev (tuki sm tut js), k se pa prov delajo, da ne znajo slovensko. Sam recmo uno k se kao 'delajo', da govorijo z naglasom - oni tega sploh ne vejo. Mam sošolko, k govori s 'fužinskim naglasom', pa mi tega ne vrjame. Sm ji že dostkrat omenla, pa se je sam režala pa rekla da se neham zmišlevat.
-
- Kofetarica
no, js tut ne bi preveč posploševala, kar bom povedala vela za "čefurje" kot nek skupek primitivnih oseb, k se ne na busu ne na ulci nikakor ne znajo primerno obnašat.
skratka...preziram tiste, k težijo vsakmu k mem pride in se delajo neke frajerje. v petk so eni pamži stari ene 13, 14 na silo enmu tamalmu telefon vzel in ga pol po tleh metal
(s tem da sta pol mem 2 policaja pršla in jima je en gospod povedal kaj se je zgodil, une 2 pa nč). dons sta 2 čefurčice eno mojo kolegico zbile... ipd.
pa to, da se NOČJO naučit slovenskega jezika mi gre tut na živce...madona še vsi kitajci pr ns znajo slovensk, no.
in ja, tut navijanje njihove muske mi gre hudo na živce.
drgač pa proti tistim, ki se trudjo glede jezika in se znajo obnašat kot vsak povprečen človk in se ne mečejo preveč vn nimam čis nč proti
no, pa da o wannabe čefurjih ne govorim. ti so še slabš
skratka...preziram tiste, k težijo vsakmu k mem pride in se delajo neke frajerje. v petk so eni pamži stari ene 13, 14 na silo enmu tamalmu telefon vzel in ga pol po tleh metal

pa to, da se NOČJO naučit slovenskega jezika mi gre tut na živce...madona še vsi kitajci pr ns znajo slovensk, no.
in ja, tut navijanje njihove muske mi gre hudo na živce.
drgač pa proti tistim, ki se trudjo glede jezika in se znajo obnašat kot vsak povprečen človk in se ne mečejo preveč vn nimam čis nč proti

no, pa da o wannabe čefurjih ne govorim. ti so še slabš

sončk napisal/-a:Moja babi pa dedi sta v Sloveniji že okol 43 let in oba znata kokr tok slovensko, pač se trudta, govorita še vedno z močnim naglasom in dostkrat mešata razne besede. In zdej bi ene frkle hotle, da govorijo slovensko. Pač nekateri so BOL nekateri pa MN nadarjeni za jezike. Moj fotr, recimo, je pršu v Slovenijo z 22 leti in po 2 letih je govoru čist isto k js al pa ti - brez naglasa in ičega. Tko da pač to ni stvar tega,kok se človk hoče naučit al pa ne, ampak jezikovnega talenta.
In se mi zdi grdo, da si napadla priseljence - k recimo v Barceloni so kšni angleži že skor celo življenje, pa še kr po angleško šprehajo, pa jih noben ne jeb* u glavo.
Seveda je pa druga stvar z drugo generacijo priseljencev (tuki sm tut js), k se pa prov delajo, da ne znajo slovensko. Sam recmo uno k se kao 'delajo', da govorijo z naglasom - oni tega sploh ne vejo. Mam sošolko, k govori s 'fužinskim naglasom', pa mi tega ne vrjame. Sm ji že dostkrat omenla, pa se je sam režala pa rekla da se neham zmišlevat.
Jaz imam v mislih tiste, ki se niti ne trudijo govoriti slovensko. Ok, če imaš pač naglas, ga imaš. Saj ga imamo tudi Dolenjci, ki pridemo živet v Lj. Tu sploh ne gre za to, koliko je kdo talentiran za jezik, ker se je nekega jezika sposoben vsak naučiti. Razlika je le v tem, da imajo eni dober posluh za te reči in se pri njih sčasoma sploh ne opazi več, da niso rojeni govorci.
Angleže v Barceloni (ali kjerkoli drugje) je težko primerjati s slovenskimi razmerami. Angleščina je tako ali tako svetovni jezik (pa če to hočemo ali ne) in ga praktično že vsak razume, ker se ga učijo povsod po svetu (razen - takšne so moje izkušnje - na Češkem ne

Kar se tiče pa zafnane mladine, so pa itak vsi glih...od kvazičefurčkov do tistih gangstastajl nigerwannabe mulcev...men so prej smešni kot pa, da bi se zaradi njih kej obremenjevala. Otroci pač!
Pristajati na povprečnost pomeni pristajati na poraz.
no jz sm pa zdele prsla iz beograda, in morm rect da je blo super in da so vsi blazno prijazni...
in povsem drugacni kot te nasi wannabe ''cefurji'' ( ce se grdo izrazm)... res je drugace... vsaj kokr sm jz opazla in mela kontakta z njimi.... bla sem pa vecinoma skos z srbi... in so res prjazni...
in povsem drugacni kot te nasi wannabe ''cefurji'' ( ce se grdo izrazm)... res je drugace... vsaj kokr sm jz opazla in mela kontakta z njimi.... bla sem pa vecinoma skos z srbi... in so res prjazni...
did i dissapoint u - or leave a bad taste in ur mouth...
Vam gre na živce če nekateri južnjaki, ne znajo pravilno govorit slovensko, kljub temu da tukaj živijo že več let?
Jst živim že celo življenje v Sloveniji pa ne znam govorit pravilno slovensko, malo kdo zna. To me sploh ne moti, če razumem dolenjce, štajerce, primorce, gorenjce....(pa nobeni ne govorijo pravilno slovensko) zakaj bi me motil nekdo, ki slovenščine nima kot maternega jezika.
Kašna se vam zdi njihova glasba (narodnjaki)? Vam gre na živce če kje (v avtu, stanovanju) 'odmeva' njihova muzka?
Glasba mi je zakon. Drugač mi je pa ful zanimivo kako ljudje (vsaj iz mojih izkušenj) kritizirajo ja tam so pa celo noč vrtl narodnjake, tam avto perejo a spet narodnjaki. A noben ne kritizira ko se vrti kakršnakoli glasba (samo da niso narodnjaki) pa je lahko še bolj naglas....To so dvojna merila kar se mene tiče.
Bi vas razjezilo, če bi se prijavili na neko delovno mesto in bi nek južnjak (ki ima status slovenskega državljana) dobil službo prej kot vi??
Zakaj bi me razjezilo? Če je isto kvalificiran je normalno...Narodnost naj ne bi bla pogoj pr službi, hmal tut državljanstvo ne bo več pomembno (EU)
Se vam je kdaj zgodilo, da se šli na npr. na Hrvaško in so vas 'čudno' gledal zato ker ste iz Slovenije? Jst sm enkrat slišala, da so hrvati provociral z raznimi "oo lej jih slovenčki" "janezi" ipd.
Čudno so me že mariskje gledal, sm po moje zato ker se mi je mal strgalo, pasua pa nisem kazala okol, tko da po moje niso vedl iz kje sem...[/b]
Jst živim že celo življenje v Sloveniji pa ne znam govorit pravilno slovensko, malo kdo zna. To me sploh ne moti, če razumem dolenjce, štajerce, primorce, gorenjce....(pa nobeni ne govorijo pravilno slovensko) zakaj bi me motil nekdo, ki slovenščine nima kot maternega jezika.
Kašna se vam zdi njihova glasba (narodnjaki)? Vam gre na živce če kje (v avtu, stanovanju) 'odmeva' njihova muzka?
Glasba mi je zakon. Drugač mi je pa ful zanimivo kako ljudje (vsaj iz mojih izkušenj) kritizirajo ja tam so pa celo noč vrtl narodnjake, tam avto perejo a spet narodnjaki. A noben ne kritizira ko se vrti kakršnakoli glasba (samo da niso narodnjaki) pa je lahko še bolj naglas....To so dvojna merila kar se mene tiče.
Bi vas razjezilo, če bi se prijavili na neko delovno mesto in bi nek južnjak (ki ima status slovenskega državljana) dobil službo prej kot vi??
Zakaj bi me razjezilo? Če je isto kvalificiran je normalno...Narodnost naj ne bi bla pogoj pr službi, hmal tut državljanstvo ne bo več pomembno (EU)
Se vam je kdaj zgodilo, da se šli na npr. na Hrvaško in so vas 'čudno' gledal zato ker ste iz Slovenije? Jst sm enkrat slišala, da so hrvati provociral z raznimi "oo lej jih slovenčki" "janezi" ipd.
Čudno so me že mariskje gledal, sm po moje zato ker se mi je mal strgalo, pasua pa nisem kazala okol, tko da po moje niso vedl iz kje sem...[/b]
-
- Sramežljivka
Re: Južnjaki
Frenkie napisal/-a:[b]
Vam gre na živce če nekateri južnjaki, ne znajo pravilno govorit slovensko, kljub temu da tukaj živijo že več let?
ja to mene zelo moti. če so v Sloveniji naj govorijo slovensko. vsaj na javnih krajih. kaj se pa dogaja pri njih doma me pa ne briga.
če imajo svojo glasbo na normalni jakosti me ne moti, čeprav jo sama ne prenesem. motijo me pa tisti, ki so v starih poflikanih in zdrajsanih bmwjih in posiljujejo vse s svojo musko. itak noben "čefur" nima urede bmwja. vsi majo ene stare zdrajsane in pol misljo kva so high.
ja bi me razjezilo, če bi imela isto izobrazbo ali pa da bi jaz imela boljšo. naj slovenska vlada najprej priskrbi službe slovencem, da se bomo lahko lepo razvijali in imele večje družine. potem se pa čudijo zakaj nas je tako malo. če bi imel pa boljšo izobrazbo in več delovnih izkušenj bi pa držala jezik za zobmi.
to se mi še ni zgodilo. tam v dalmaciji tega ni. če greš v Dubrovnik ali Split in tam okoli tega ne boš doživel. no saj jaz nikoli nisem.
-
- Kofetarica
- Kraj: Celje(na žalost)
- Kontakt:
Evo, to gre men ful na živce, ker vedno nabijajo to njihovo muzko
Zagovarjam, da ima vsak svoj okus in ima pravico poslušati kaj želi, ampak jst tud ne bom hodla z zvočniki čez celo šolo pa folku vsiljevala da mora poslušat metal, kar dela skor vsak južnjak (al pa ne-južnak, ki posluša to muzko). Če mene vprašaš s tem vsiljujejo drugim njihovo muzko. 
Evo, to gre men ful na živce, ker vedno nabijajo to njihovo muzko

“The only gossip I'm interested in is things from the Weekly World News - 'Woman's bra bursts, 11 injured'. That kind of thing.” ~ Johnny Depp
ja to mene zelo moti. če so v Sloveniji naj govorijo slovensko. vsaj na javnih krajih. kaj se pa dogaja pri njih doma me pa ne briga.
A ti recimo ko greš v tujino (država ni glih najbolj pomembna) in ko greš na pošto da boš poslala razglednice al pa v trgovino oz na kakršno koli javno mesto, a se potrudiš in govoriš v uradnem jeziku države al v angleščini? Večina jih itak ne bo vedla al si se preselila al si kot turistka.
Jaz se potrudim da kamorkoli grem se naučim vsaj osnovne izraze, če druzga ne vsaj dober dain prosim in hvala. Nek osnovni bonton poznam, če ga drugi ne, me pa glih ne gane.
Pepelka ... ne vem, če si brala Pravila Cosmo foruma, verjetno si jih, saj si se ob registraciji strinjala z njimi, kjer lepo piše, da dretje, kar mi razumemo pri uporabi velikih tiskanih črk, ter vpadljivo pobarvane črke ...
prosim, to je samo forum in tukaj se izraža mnenja ... če ima kdo o komerkoli svoje mnenje, ga pove ...
no, sem bila pa včeraj več kot presenečena ... sedim na enki in se z mano vozijo trije mladoletni fantje z "Juga" ... in se odpravljajo dol z busa in se en model s torbo rahlo dotakne moje torbe ... tip se mi je na veliko opravičeval ... nism še doživela, da bi se mi ker Janez tko opraviču, ker bi me ruknu, kot se je ta ... Janezek gleda, pa ti še reče Move bitch!
prosim, to je samo forum in tukaj se izraža mnenja ... če ima kdo o komerkoli svoje mnenje, ga pove ...
no, sem bila pa včeraj več kot presenečena ... sedim na enki in se z mano vozijo trije mladoletni fantje z "Juga" ... in se odpravljajo dol z busa in se en model s torbo rahlo dotakne moje torbe ... tip se mi je na veliko opravičeval ... nism še doživela, da bi se mi ker Janez tko opraviču, ker bi me ruknu, kot se je ta ... Janezek gleda, pa ti še reče Move bitch!
-
- Sramežljivka
- Kraj: iz pravljice...
bejbika napisal/-a:Pepelka ... ne vem, če si brala Pravila Cosmo foruma, verjetno si jih, saj si se ob registraciji strinjala z njimi, kjer lepo piše, da dretje, kar mi razumemo pri uporabi velikih tiskanih črk, ter vpadljivo pobarvane črke ...
mar tisto ni blo moje mnenje, k sm napisala, da usak nej najprej sebe pogleda, pol nej druge!
in še neki bi tle dodala. od moje frendice fotr je šou enkrat u bosno, zmanjkal mu je keša in so ga kar ljudje sprejeli, mu dali za jest, prenočišče, to so ljudje naredili za popolnega tujca, to je res nekaj neverjetnega. pršu je nazaj in reku, d je to fasištična država, k ne sprejme tujca in ga še žali, u bosni so ga pa sprejeli za svojega in so bolj revni kot slovenci. to je resnica.
podpis odstranjen zaradi žaljive vsebine
noben ni rekel, da je tvoje mnenje napačno ... napačno je bilo predstavljeno ... tukaj ne maramo, da se kdo dere na nas ... samo to ...
ja, miselnost ljudi je drugačna ... sej tega ne morš razumet, če ne vidš ... to, kar se dogaja pri nas - par budal na kupu, ki bi še zmer mel srbijo do Tokia ... jst vedno pravim, ni lepo vseh ljudi metat v isti koš ...
ja, miselnost ljudi je drugačna ... sej tega ne morš razumet, če ne vidš ... to, kar se dogaja pri nas - par budal na kupu, ki bi še zmer mel srbijo do Tokia ... jst vedno pravim, ni lepo vseh ljudi metat v isti koš ...
-
- Sramežljivka
- Kraj: iz pravljice...
bejbika napisal/-a:noben ni rekel, da je tvoje mnenje napačno ... napačno je bilo predstavljeno ... tukaj ne maramo, da se kdo dere na nas ... samo to ...
ej bejbika sej te popolnoma razumm, niso vsi enaki, povsod več al manj so dobri in slabi... sam nima smisla d jih tle na formu dajo temo zato, da jih žalijo.
podpis odstranjen zaradi žaljive vsebine
-
- Sramežljivka
fatima napisal/-a:ja to mene zelo moti. če so v Sloveniji naj govorijo slovensko. vsaj na javnih krajih. kaj se pa dogaja pri njih doma me pa ne briga.
A ti recimo ko greš v tujino (država ni glih najbolj pomembna) in ko greš na pošto da boš poslala razglednice al pa v trgovino oz na kakršno koli javno mesto, a se potrudiš in govoriš v uradnem jeziku države al v angleščini? Večina jih itak ne bo vedla al si se preselila al si kot turistka.
Jaz se potrudim da kamorkoli grem se naučim vsaj osnovne izraze, če druzga ne vsaj dober dain prosim in hvala. Nek osnovni bonton poznam, če ga drugi ne, me pa glih ne gane.
to mislim v šolah, v kakih javnih ustanovah. in takrat ko se kaki čapci za toabo derejo v svojmu jeziku in misljo da jih boš poslušau in se za njimi obračal.
Jaz sem se rodil na Hrvaškem, sam živim tu že od 3. leta. Sam govorim popolno oba jezika, moj foter pa govori full polomljeno slovenščino pa ne wem zakaj bi mu kdo to zamero... razume čisto vse, pač ne govori popolno...ampak ga vsak razume! ne wem zakaj bi to bil problem.
muzika ko muzika...če jas poslušam hrvaške, srpske bilokake pesmi mi nia kdo kaj rečt...tak ko jas ne rečem nič sosedu ko nabija samo atomik harmonik pa podobne varijante(ptujskih 5, pa še kaj bi se našlo)
Če si to zasluži me ne bi motlo pa če je z marsa...
Sem vsako poletje v Dubrovniku, poznam full folka pa mi še noben ni nikoli kaj reko žaljivega kr sn iz slovenije...vse kar se reče je samo zajebancija, nič drugega...res so ljudje ki bojo mogoče rekli kaj...samo taki so povsod, tud v sloveniji! Ne wem zakaj bi tu veljali neki stereotipi o južnjakih če pa je Jelinčič isti...
Jaz sem se rodil na Hrvaškem, sam živim tu že od 3. leta. Sam govorim popolno oba jezika, moj foter pa govori full polomljeno slovenščino pa ne wem zakaj bi mu kdo to zamero... razume čisto vse, pač ne govori popolno...ampak ga vsak razume! ne wem zakaj bi to bil problem.
muzika ko muzika...če jas poslušam hrvaške, srpske bilokake pesmi mi nia kdo kaj rečt...tak ko jas ne rečem nič sosedu ko nabija samo atomik harmonik pa podobne varijante(ptujskih 5, pa še kaj bi se našlo)
Če si to zasluži me ne bi motlo pa če je z marsa...
Sem vsako poletje v Dubrovniku, poznam full folka pa mi še noben ni nikoli kaj reko žaljivega kr sn iz slovenije...vse kar se reče je samo zajebancija, nič drugega...res so ljudje ki bojo mogoče rekli kaj...samo taki so povsod, tud v sloveniji! Ne wem zakaj bi tu veljali neki stereotipi o južnjakih če pa je Jelinčič isti...