Tudi jaz proti...slabo spisan zakon, in se le kozmetično razlikuje od obstoječega
Neurejen je problem nezvestobe v istospolnih partnerstvih, npr.: ena od žensk v istospolni skupnosti prostovoljno zanosi; ali obstaja dokaz, da je moški, ki sicer živi v istospolni skupnosti, biološki oče nekega otroka. Seveda take stvari morajo biti brez retrogradnega učinka.
Vir:
http://www.dz-rs.si/typo3conf/ext/acts/pi1/acts/getfile.php?cat=l&id=54808530&mandate=5
Birokrati imajo to neurejeno, ampak mislim da sem dobil zadnjo verzijo z datumom 16.6.2011
60. člen
(svobodno odločanje o rojstvu otrok)
Zakonca svobodno odločata o rojstvu otrok. Do skupnih otrok imata enake
obveznosti in pravice.
Tu starša omejuje ZPIZ-1, ki določa, da lahko otroški da dodatek koristi samo eden ne pa oba (velja za denarno - ostale bonitete si razdelita po dogovoru)
61. člen
(svobodna izbira poklica in dela)
Vsak zakonec si svobodno izbira poklic in delo.
Ženske ne smejo delati pod zemljo...svoboda je omejena z Zakonom o Delovnih Razmerjih
65. člen
(preživljanje med zakoncema v času zakonske zveze)
(1) Zakonec, ki nima sredstev za življenje in brez svoje krivde ni zaposlen,
lahko zahteva, da ga drugi zakonec preživlja, kolikor je v njegovi moči.
Nikjer ni natančno določeno, kakšne so posledice, če tega drugi zakonec ne zmore.
Poleg tega poročeni ne dobijo kar tako nadomestila za brezposelnost (tole zadnje sem napisal malce na pamet, ne me držat za besedo).
Tretji del: RAZMERJA MED STARŠI IN OTROKI
V tem delu ni natančno opredeljen način ugotovitve starševstva, če prihaja do tožb. Ali je ustaljena praksa z odvzemom DNK ali kako drugače...nikakor ni omenjeno.
192. člen
(odpoved pravici do preživnine)
Odpoved pravici do preživnine nima pravnega učinka.
Ni variante da se otrokov skrbnik (oče ali mati) odpove preživnini -- tudi če je drug starš suh ko poper.
215. člen
(nagrada in stroški)
59
(1) V družinski mediaciji, ki jo izvajajo družinski mediatorji iz drugega
odstavka 210. člena tega zakonika in v okviru katere se rešujejo spori iz razmerij do
otrok, država krije nagrado družinskega mediatorja in njegove potne stroške v višini,
ki jo določi minister, pristojen za družino, v soglasju z ministrom, pristojnim za
pravosodje.
(2) Družinski mediator iz drugega odstavka 210. člena tega zakonika je
upravičen do nagrade in povračila potnih stroškov v višini, ki jo določi minister,
pristojen za družino, v soglasju z ministrom, pristojnim za pravosodje.
To nas utegne drago stati (davkoplačevalce)...vloge mediatorja ne opravlja CSD, pač pa fizične osebe z izpitom iz mediatorstva
He cannot bury his mistakes in the grave like the doctors/.../He cannot argue them into thin air or blame the judge like the lawyers. The engineer simply cannot deny he did it.
- Herbert Hoover on engineering